Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Servicii:
155 de întreprinderi mici urmează să primească finanţare în cadrul primei runde de granturi acordate prin instrumentul UE pentru IMM-uri

Comisia Europeană anunţă astăzi 24 iulie 2014 primele rezultate în cadrul noului său instrument pentru IMM-uri, dotat cu un buget de 3 miliarde EUR, lansat în cadrul programului Orizont 2020, pentru a ajuta întreprinderile mici inovatoare să transpună ideile din laborator în piaţă. În total, 155 de IMM-uri din 21 de ţări (state membre ale UE sau ţări asociate la programul Orizont 2020) vor primi, fiecare, 50 000 de EUR pentru a finanţa studii de fezabilitate menite să contribuie la dezvoltarea propriilor strategii în materie de inovare. În plus, IMM¬urile pot beneficia de până la trei zile de instruire în domeniul afacerilor.

În prima rundă, IMM-urile spaniole au avut un succes deosebit, fiind selectate 39 de propuneri, urmate îndeaproape de IMM-urile din Regatul Unit și din Italia. În total, au existat 2 666 de cereri pentru primele granturi. Candidaţii selecţionaţi vor fi informaţi în mod oficial în luna august de către Agenţia Executivă pentru IMM-uri (EASME), cea care gestionează programul.

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare și știinţă, a declarat: „Reacţia la noul instrument pentru IMM-uri este încurajatoare. Există în mod clar cerere pe piaţă pentru acest tip de sprijin. Sperăm că multe dintre planurile de afaceri finanţate vor ajunge la stadiul de produse și servicii reale, care să genereze creștere economică și noi locuri de muncă în economiile noastre. Dorim să susţinem creșterea campionilor inovării!”

Instrumentul pentru IMM-uri este un element-cheie al finanţării întreprinderilor mici, disponibil în cadrul programului Orizont 2020. Dispunând de un buget de aproximativ 3 miliarde EUR pentru o perioadă de șapte ani, el oferă granturi rapide și simple pentru studii de fezabilitate realizate de întreprinderile inovatoare (faza 1) și pentru proiecte demonstrative (faza 2). În plus, conceptele suficient de mature pentru a beneficia de investiţii pot să beneficieze și de consiliere în dezvoltarea afacerilor și de alte servicii de sprijin (faza 3).

Prin intermediul instrumentului pentru IMM-uri, Uniunea Europeană dorește să finanţeze cele mai inovatoare întreprinderi mici, cu un mare potenţial de creștere. Procesul de solicitare a finanţărilor este facil, însă finanţarea va fi acordată doar celor mai bune proiecte. Temele eligibile sunt prezentate în programul de lucru privind „Inovarea în IMM¬uri”, aferent programului Orizont 2020.

Cererile pot fi transmise în orice moment, dar sunt evaluate de patru ori pe an. Rezultatele de astăzi se referă la cererile primite până la primul termen al fazei 1 de acordare a granturilor, 18 iunie 2014. Următoarele termene pentru evaluare sunt 24 septembrie 2014 pentru faza 1 și 9 octombrie pentru faza 2.
Aproximativ 645 de proiecte (aflate în faza 1 și 2) ar urma să fie finanţate în 2014, cifra urmând să ajungă la 670 în 2015.

Context

Cu un buget de aproape 80 de miliarde EUR pe o perioadă de șapte ani, programul Orizont 2020 este cel mai mare program de cercetare și inovare al UE de până în prezent, preconizându-se finanţări-record pentru IMM-uri. Se preconizează că cel puţin 20 % (aproape 9 miliarde EUR) din fondurile alocate pilonilor „poziţia de lider în tehnologiile industriale” și „provocări societale” din cadrul programului Orizont 2020 vor fi alocate direct IMM-urilor sub formă de granturi, inclusiv prin intermediul instrumentului pentru IMM-uri. În plus, Comisia Europeană și Grupul Băncii Europene de Investiţii își unesc forţele pentru a încuraja băncile și alţi intermediari financiari să acorde împrumuturi sau să pună la dispoziţie capital întreprinderilor inovatoare prin intermediul „InnovFin – finanţare UE pentru inovatori”. Alte întreprinderi pot avea acces la finanţare în cadrul programului COSME.

Documente

Graficul de finanţare 78.53 KB 25.07.2014
Enterprise Europe Network

Constanţa 26/02

4°C

acum
vânt 11 kmh din VSV
vizibilitate 1 km

13°C

max

6°C

min

11°C

max

6°C

min

emis înCurs valutar BNR 25/02

EUR
4.8725
-0.04%
GBP
5.6427
-0.51%
USD
3.9845
-0.64%
IFR
4.8761
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00
Biroul Unic
Biroul Unic