Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Venituri publice de 68,4 miliarde RON pierdute în fiecare an în UE din cauza contrafacerii

EUIPO_LOGO.jpg

08.07.2020

Un nou raport publicat de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), relevă cuantumul veniturilor din bugetul național pierdute din cauza contrafacerii :

- În România, cuantumul veniturilor pierdute din vânzări în sectorul cosmeticelor și al îngrijirii personale se ridică la 602 milioane RON

- Grupurile de criminalitate organizată sunt tot mai mult legate de comerțul de produse contrafăcute

-Prejudiciile economice și sociale cauzate de contrafacere privează guvernele de venituri și pot sprijini infracțiuni grave, cum ar fi traficul de droguri și spălarea de bani

Raportul estimează că guvernele din întreaga UE au pierderi totale de până la 68,4 miliarde RON pe an din cauza prezenței produselor contrafăcute pe piață, prin reducerea cuantumului taxelor (directe și indirecte) și a contribuțiilor sociale, care nu sunt plătite de producătorii ilegali.

În plus, conform estimării EUIPO, pe teritoriul UE se pierd anual din cauza contrafacerii venituri de până la 86,6 miliarde RON din vânzările din sectorul produselor cosmetice și al îngrijirii personale, sectorul vinului și băuturilor spirtoase, sectorul farmaceutic, precum și sectorul jocurilor și jucăriilor.

Produsele contrafăcute nu sunt supuse acelorași verificări stricte ca produsele originale pentru a garanta că pot fi consumate sau utilizate în siguranță de către oameni.

Cuantumul veniturilor pierdute în special în sectorul produselor cosmetice și de îngrijire personală a crescut cu peste 11,6 miliarde RON de la publicarea ultimei analize de către EUIPO în 2019, înregistrând cea mai mare creștere din toate sectoarele analizate.

Aproximativ 14,1% din vânzările din sectorul produselor cosmetice și de îngrijire personală (43,9 miliarde RON) reprezintă venituri pierdute în fiecare an în UE din cauza prezenței produselor contrafăcute.

În România, această cifră se ridică la 19,8%, ceea ce echivalează cu venituri din vânzări de 602 milioane RON pierdute în fiecare an, o creștere de 295 milioane RON de la ultima estimare realizată.

Analiza efectuată de EUIPO arată că produsele contrafăcute periculoase înregistrate au fost evaluate ca reprezentând un risc grav pentru consumatori. Cea mai mare parte a produselor în cauză erau destinate copiilor, fiind jucării, articole pentru îngrijirea copilului sau articole de îmbrăcăminte pentru copii.

Directorul executiv al EUIPO, Christian Archambeau, a afirmat următoarele: „Contrafacerea nu este o infracțiune fără victime. Produsele contrafăcute reduc vânzările firmelor legitime și privează guvernele de veniturile atât de necesare. Ele prezintă riscuri clare pentru sănătatea și siguranța celor care le utilizează. Însă, după cum reiese din cercetările desfășurate împreună cu Europol, veniturile obținute din contrafacere pot sprijini, de asemenea, criminalitatea organizată gravă. “

Estimările actuale sunt cuprinse în Raportul privind situația încălcării drepturilor de proprietate intelectuală din 2020, care reunește activitatea de raportare a EUIPO privind proprietatea intelectuală la nivelul UE și la .

 

În România, conform unui studiu IRES, realizat in 2020 pentru Asociația ACTIV, țigaretele reprezintă principalul produs de contrabandă din România, (38%), iar 1 din 3 români declară că ar cumpăra produse de contrabandă.

Deși 44% dintre romani consideră că în ultimii 3 ani a scăzut siguranța consumatorului în privința originii și calității produselor, tentația achiziționării produselor ilegale rămâne la un nivel îngrijorător de mare.

Aceeași cercetare arată că produsele de contrabandă și contrafăcute se vând îndeosebi în piețe, peste 60% dintre românii chestionați menționând că au observat astfel de tranzacții ilegale, dar și în mediul online: 38% dintre mențiuni.

Enterprise Europe Network

Constanţa 25/04

18°C

acum
vânt 7 kmh din ESE
vizibilitate 10 km

17°C

max

12°C

min

15°C

max

10°C

min

emis înCurs valutar BNR 25/04

EUR
4.9763
0.00%
GBP
5.8067
+0.33%
USD
4.6386
-0.39%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic