Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Uniunea piețelor de capital: De la 1 ianuarie 2019 încep să se aplice norme UE comune privind securitizarea

08.01.2019

Noile norme, menite să revigoreze piața securitizărilor din UE, vor îmbunătăți oportunitățile de investiții și vor spori posibilitățile de creditare pentru persoane fizice și întreprinderi.

Noile norme armonizate în materie de securitizare, aplicabile de la 1 ianuarie 2019, reprezintă o componentă importantă a uniunii piețelor de capital. Acestea vor favoriza furnizarea unor surse suplimentare de finanțare pentru întreprinderi, consolidarea capacității băncilor de a sprijini economia și partajarea riscurilor între participanții de pe piață, evitând, în același timp, excesele care au condus la criza financiară.

 

Bazându-se în mare măsură pe activitatea comunității internaționale de supraveghere, noul Regulament privind securitizarea instituie norme comune și stabilește criteriile pentru asigurarea unei securitizări simple, transparente și standardizate în UE, care reprezintă o nouă categorie de securitizări de înaltă calitate. Noile norme vor facilita emisiunile și investițiile în securitizări în cadrul UE și vor contribui la asigurarea stabilității financiare și a protecției investitorilor.

 

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital, a declarat: „Legislația adoptată constituie una din pietrele de temelie ale uniunii piețelor de capital, un proiect major al Comisiei care vizează construirea unei piețe unice pentru capitalul la nivelul Uniunii Europene. Vom promova astfel crearea unei piețe solide și sigure a securitizărilor în UE, care va aduce beneficii reale pentru investiții, locuri de muncă și creșterea economică. Vor fi eliberate capacități de creditare bancară care vor putea fi utilizate pentru a sprijini întreprinderile și gospodăriile europene.”

Această inițiativă la nivelul UE privind „securitizarea de înaltă calitate” va asigura standarde ridicate în materie de proceduri, securitate juridică și comparabilitate între instrumentele de securitizare, datorită unui grad mai ridicat de standardizare a produselor. Astfel se vor spori transparența, coerența și disponibilitatea informațiilor esențiale pentru investitori, inclusiv în sectorul creditării IMM-urilor, și se va îmbunătăți lichiditatea. La rândul său, acest lucru ar trebui să faciliteze emisiunea de produse securitizate și să le permită investitorilor instituționali să-și respecte în întregime obligațiile de diligență, ceea ce îi va ajuta să identifice produsele care corespund nevoilor lor în termeni de diversificare a activelor, de randament și de durată.

Normele au devenit direct aplicabile în toate statele membre ale UE începând cu 1 ianuarie 2019.

 

Context

Securitizarea este procesul prin care un creditor, cum ar fi o bancă, creează un instrument financiar prin gruparea unor active (de exemplu credite auto sau credite pentru IMM-uri) care să fie achiziționate de investitori. Se facilitează astfel accesul la o gamă mai largă de investitori, ceea ce sporește lichiditatea și eliberează capital pe care băncile îl pot utiliza pentru a acorda noi împrumuturi.

 

În septembrie 2015, Comisia Europeană a propus noi norme privind o securitizare simplă, transparentă și standardizată, ca parte a Planului de acțiune privind uniunea piețelor de capital. Potrivit estimărilor Comisiei de la momentul respectiv, dacă emisiunea de securitizări din UE ar ajunge din nou la media dinaintea crizei, aceasta ar genera o finanțare suplimentară de aproximativ 150 de miliarde EUR pentru economie.

 

Acest nou cadru juridic al UE nu are nicio legătură cu securitizarea creditelor ipotecare subprime creată în SUA, care a contribuit la declanșarea crizei financiare. Comisia Europeană nu intenționează să se întoarcă la instrumente subprime opace și complexe.

Dimpotrivă, noile norme diferențiază în mod clar între produsele de securitizare simple și mai transparente și produsele care nu îndeplinesc astfel de criterii. Va fi astfel restabilită o sursă importantă de finanțare pentru economia UE, fără a pune în pericol stabilitatea financiară.

 

Alte norme financiare  vor intra în vigoare în 2019:

 

  • La 13 ianuarie 2019, va intra în vigoare o directivă revizuită privind fondurile de pensii ocupaționale, cunoscută sub denumirea de IORP2.

 

  • Directiva revizuită privind drepturile acționarilor va intra în vigoare la 10 iunie 2019.

 

 

  • Noul Regulament privind prospectul, lansat în cadrul Planului de acțiune privind uniunea piețelor de capital cu scopul de a spori accesul la finanțare al întreprinderilor și de a simplifica informațiile pentru investitori, va intra în vigoare la 21 iulie 2019.

 

  • Normele privind autentificarea strictă a clienților, care vor îmbunătăți siguranța plăților electronice efectuate în magazine și online, vor intra în vigoare la 14 septembrie 2019.

 

Enterprise Europe Network

Constanţa 26/04

12°C

acum
vânt 11 kmh din NNV
vizibilitate 10 km

12°C

max

12°C

min

14°C

max

11°C

min

emis înCurs valutar BNR 26/04

EUR
4.9765
0.00%
GBP
5.8018
-0.08%
USD
4.6373
-0.03%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic