Un nou produs românesc cu Indicație Geografică Protejată
04.06.2021
Din 28 mai 2021 “Salata cu icre de știucă de Tulcea" a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni al nouălea produs cu Indicație Geografică Protejată (IGP) din România.
Salata cu icre de știucă de Tulcea este al doilea produs din portofoliul SC Deltaica Seafood SRL, alături de scrumbia de Dunăre afumată, care primește recunoașterea IGP în UE
Produsul se alătură listei „membrilor"din România,cu drepturi depline în UE, formată din:
- Telemeaua de Sibiu
- Cârnații de Pleșcoi
- Scrumbia de Dunăre afumată
- Novacul afumat din Țara Bârsei
- Telemeaua de Ibănești
- Salamul de Sibiu
- Magiunul de prune de Topoloveni
- Cașcavalul de Săveni
Produsul „Salată cu icre de știucă de Tulcea” – Indicație Geografică Protejată este o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui, de culoare albă-gălbuie, la prepararea căreia se utilizează minimum 29 % icre, din care minimum 15 % icre de știucă sărate cu bobul întreg și maximum 14 % icre de pește deltaic sărate, în amestec cu apă carbogazificată și zeamă de lămâie.
Aspectul produsului este conferit de consistența cremoasă și omogenă, în care se disting boabele întregi de icre de știucă, iar produsul finit se diferențiază de alte produse din aceeași categorie prin faptul că pentru obținerea acestuia nu se utilizează aditivi alimentari de sinteză.
„Salata cu icre de știucă de Tulcea” este un produs care reprezintă tradiția locală de prelucrare a peștelui, iar metoda de preparare a acesteia este specifică ariei geografice delimitate.
Elementele menționate au creat premisele unei dezvoltări deosebite a tradițiilor pescărești și asigură legătura dintre caracteristicile produsului și condițiile naturale din aria geografică, respectiv Delta Dunării, care au condus la obținerea Indicației Geografice Protejate pentru „Salata cu icre de știucă de Tulcea”.