Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

UE urmează să investească 1 miliard EUR în regiunile situate de-a lungul frontierelor sale externe

11.01.2016

Comisia Europeană a adoptat o serie de programe de cooperare transfrontalieră, care au un buget total de 1 miliard EUR și sunt destinate să sprijine dezvoltarea socială și economică a regiunilor situate de ambele părţi ale frontierelor externe ale UE.

„Cooperarea transfrontalieră este esenţială pentru evitarea creării unor noi linii de separare. Această nouă finanţare va contribui la o dezvoltare regională mai integrată și mai durabilă a regiunilor frontaliere învecinate și la o cooperare teritorială mai armonioasă în zona frontierelor externe ale UE”, a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea.

„Sunt foarte mulţumită că Fondul european de dezvoltare regională poate contribui la apropierea UE de vecinii săi. Programele de cooperare transfrontalieră reprezintă exemple concrete ale modului în care UE acţionează pentru a-i ajuta pe cetăţeni să facă faţă unor provocări comune, creând astfel un veritabil sentiment de solidaritate și stimulând în același timp competitivitatea economiilor locale”, a declarat CorinaCreţu, comisarul pentru politica regională.

Acest tip de cooperare transfrontalieră este un element important al politicii de vecinătate a UE, în cadrul căruia se va acorda prioritate proiectelor care susţin dezvoltarea durabilă de-a lungul frontierelor externe ale UE, reducându-se astfel diferenţele dintre nivelurile de trai și abordându-se provocări comune prezente de o parte și de alta a acestor frontiere. În cazul fiecărui program, ţările participante și-au selectat un număr de până la patru priorităţi, cum ar fi dezvoltarea IMM-urilor, cultura, mediul și schimbările climatice, combaterea sărăciei, educaţia și cercetarea, energia, accesibilitatea și gestionarea frontierelor.

Prin noul pachet vor fi finanţate proiecte din 27 de ţări: Armenia, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Rusia - în est; Egipt, Israel, Iordania, Liban, Palestina și Tunisia; o serie de state membre ale UE (Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Franţa, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România și Suedia), precum și Norvegia și Turcia. Finanţarea este acordată în cadrul Fondului european de dezvoltare regională (FEDR) și al Instrumentului european de vecinătate (IEV). Acordurile de finanţare dintre ţările partenere și UE vor fi finalizate până la sfârșitul lui 2016. Granturile vor fi acordate prin cereri de propuneri, care se preconizează că vor fi lansate în cursul anului 2016 sau în prima parte a anului 2017.

Exemplu:

Prin proiectul „Fluviul curat”, la care vor participă România și Ucraina și beneficiază de un buget de 3,8 milioane EUR, cooperarea transfrontalieră din cadrul Instrumentului european de vecinătate (IEV) va contribui la păstrarea valorii ecologice în bazinul fluviului Dunăre, prin consolidarea cooperării în materie de prevenire a dezastrelor provocate de om.

Enterprise Europe Network

Constanţa 06/05

15°C

acum
vânt 18 kmh din S
vizibilitate 10 km

16°C

max

12°C

min

20°C

max

12°C

min

emis înCurs valutar BNR 02/05

EUR
4.9764
+0.01%
GBP
5.8180
-0.02%
USD
4.6500
+0.30%
IFR
4.9759
+0.11%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic