Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

UE și Mercosur au încheiat un acord comercial

mercosur.jpg

08.07.2019

Uniunea Europeană și Mercosur au ajuns  la un acord politic vizând încheierea unui acord comercial ambițios, echilibrat și cuprinzător. Noul cadru comercial ‑ parte a unui mai amplu Acord de asociere între cele două regiuni – va consolida un parteneriat strategic politic și economic și va crea oportunități semnificative de creștere sustenabilă pentru ambele părți, respectând mediul și protejând interesele consumatorilor din UE și din sectoarele economice sensibile.

 

UE este primul partener major care încheie un acord comercial cu Mercosur, un grup de țări care cuprinde Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay. Acordul încheiat astăzi va viza o populație de 780 de milioane de locuitori și va întări și mai mult relațiile strânse politice și economice dintre UE și țările din grupul Mercosur. El reprezintă un angajament asumat clar al ambelor regiuni pentru realizarea schimburilor comerciale în conformitate cu normele internaționale și va oferi întreprinderilor europene un important punct de plecare într-o piață cu un potențial economic enorm. El va favoriza importantele reforme economice și modernizarea aflate în desfășurare în țările din grupul Mercosur. Acordul respectă cele mai înalte standarde în materie de siguranță alimentară și de protecție a consumatorilor, precum și principiul precauției pentru siguranța alimentară și normele de mediu și conține angajamente specifice privind drepturile lucrătorilor și protecția mediului, inclusiv punerea în aplicare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice și a normelor conexe de implementare.

 

Principalele caracteristici ale acordului comercial UE – Mercosur:

 

Acordul interregional dintre UE și Mercosur va elimina majoritatea tarifelor la exporturile UE către Mercosur, ceea ce va spori competitivitatea întreprinderilor din UE prin economisirea de către ele a 4 miliarde de euro pe an, sumă reprezentând taxe care nu mai trebuie plătite.

 

  • În ceea ce privește sectoarele industriale din UE, el va contribui la stimularea exporturilor de produse ale UE, care până în prezent s-au confruntat cu tarife înalte și uneori prohibitive. Printre ele se numără automobilele (tarif de 35 %), piese de schimb pentru automobile (14 – 18 %), utilaje (14 – 20 %), produse chimice (până la 18 %), produse farmaceutice (până la 14 %), îmbrăcăminte și încălțăminte (35 %) sau țesături tricotate (26 %).

     

  • Sectorul agroalimentar din UE va beneficia de pe urma reducerii tarifelor actuale mari existente în Mercosur pentru produsele UE de export: ciocolată și dulciuri (20 %), vinuri (27 %), băuturi spirtoase (20 – 35 %) și băuturi răcoritoare (20 – 35 %). Acordul va prevedea, de asemenea, un regim de scutire de taxe vamale pentru cote de produse lactate provenite din UE (în prezent tarif de 28 %), în special pentru brânzeturi.

    Țările Mercosur vor institui, de asemenea, garanții juridice care protejează împotriva contrafacerii a 357 de produse alimentare și băuturi europene de înaltă calitate, recunoscute ca având indicații geografice (IG), precum Tiroler Speck (Austria), Fromage de Herve (Belgia), Münchener Bier (Germania), Comté (Franța), Prosciutto di Parma (Italia), Polska Wódka (Polonia), Queijo S. Jorge (Portugalia), Tokaji (Ungaria) sau Jabugo (Spania).

     

  •  Acordul va deschide noi oportunități de afaceri în Mercosur pentru întreprinderile din UE care vând în baza unor contracte de achiziții publice și pentru furnizorii de servicii din sectorul tehnologiei informației, telecomunicațiilor și transporturilor, printre altele. El va simplifica controalele la frontieră, va reduce birocrația și va limita utilizarea taxelor la export de către țările Mercosur. Întreprinderile mai mici ale ambele părți vor beneficia, de asemenea, de o nouă platformă online care va facilita accesul la toate informațiile relevante.

     

     

    În timp ce aduce beneficii economice semnificative, acordul promovează, de asemenea, standarde înalte. UE și Mercosur se angajează să pună efectiv în aplicare Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Un capitol dedicat dezvoltării sustenabile va viza aspecte precum gestionarea sustenabilă și conservarea pădurilor, respectarea drepturilor lucrătorilor și promovarea unui comportament responsabil în afaceri. De asemenea, acordul oferă organizațiilor societății civile un rol activ pentru a supraveghea punerea în aplicare a acordului, inclusiv orice preocupări legate de drepturile omului, de societate sau de mediu. Acordul va prevedea, de asemenea, un nou forum care să permită colaborarea îndeaproape în vederea unei abordări mai sustenabile a agriculturii și, ca parte a dialogului politic în baza Acordului de asociere, să abordeze drepturile comunităților indigene. Acordul protejează, de asemenea, dreptul UE și al Mercosur de a reglementa în interesul public și păstrează dreptul de a organiza serviciile publice în modul pe care îl consideră adecvat.

     

Standardele UE privind siguranța alimentară vor rămâne neschimbate și toate importurile vor trebui să respecte standardele riguroase ale UE, așa cum este cazul în prezent. Dispozițiile convenite privind siguranța alimentară, precum și dispozițiile privind sănătatea animalelor și plantelor, vor consolida cooperarea cu autoritățile din țările partenere și vor accelera fluxul de informații cu privire la orice riscuri potențiale, printr-un sistem de informare și notificare mai direct și mai eficient. În acest mod, acordul ne va spori eficiența legată de asigurarea siguranței

 

Enterprise Europe Network

Constanţa 26/04

15°C

acum
vânt 14 kmh din NNV
vizibilitate 10 km

15°C

max

13°C

min

15°C

max

11°C

min

emis înCurs valutar BNR 26/04

EUR
4.9765
0.00%
GBP
5.8018
-0.08%
USD
4.6373
-0.03%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic