Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Tabloul de bord european privind inovarea 2021

P051377-238206.jpg

24.06.2021

 

Comisia Europeană a lansat Tabloul de bord al inovării europene 2021 (European Innovation Scoreboard), care arată că performanța Europei în domeniul inovării continuă să se îmbunătățească, crescând cu 12,5 % din 2014.

 

Tabloul de bord anual al inovării europene oferă o evaluare comparativă a performanțelor de cercetare și inovare ale UE și ale țărilor membre. De asemenea, permite factorilor de decizie să evalueze punctele forte și punctele slabe ale sistemelor naționale de cercetare și inovare, să urmărească progresul și să identifice domeniile prioritare pentru a spori performanța inovării.

 

Pe baza scorurilor lor, țările UE se împart în patru grupe de performanță : lideri în inovare, inovatori puternici, inovatori moderați și inovatori emergenți. 

 

Categoria inovatorilor emergenți include șapte state membre, ce prezintă un nivel de performanță sub 70% din media Uniunii Europene. Acest grup include: Bulgaria, Croația, Ungaria, Letonia, Polonia, Slovacia și România.

 

România  se situează pe ultimul loc în rândul celor 27 de state membre, înregistrând progrese modeste în ceea ce privește inovarea. 

 

Tabloul de bord al inovării europene din acest an se bazează pe un cadru revizuit, care include noi indicatori privind digitalizarea și sustenabilitatea mediului, aducând tabloul de bord în conformitate cu prioritățile politice ale UE.

 

Cinci țări din UE au înregistrat o îmbunătățire a performanțelor de 25 de puncte procentuale sau mai mult (Cipru, Estonia, Grecia, Italia și Lituania). Suedia continuă să fie liderul UE în materie de inovare, urmată de Finlanda, Danemarca și Belgia, toate cu performanțe în materie de inovare cu mult peste media UE.

 

În cadrul UE, performanța legată de inovare continuă să crească într-un ritm constant. De câțiva ani, performanța dintre statele membre este convergentă, o tendință care este în creștere.

 

În ceea ce privește peisajul global, UE are performanțe mai bune față de concurenții săi, China, Brazilia, Africa de Sud, Rusia și India, în timp ce Coreea de Sud, Canada, Australia, Statele Unite și Japonia au un avantaj în fața Uniunii Europene. 

 

„Inovațiile europene, precum tehnologiile care stau la baza noilor vaccinuri COVID-19, au fost esențiale pentru combaterea și depășirea actualei pandemii. Îmbunătățirea performanțelor UE în materie de inovare este un semnal foarte pozitiv. A investi în inovare înseamnă a investi în capacitatea noastră de a fi în prima linie tehnologică pentru o economie durabilă, digitală și rezistentă”, a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piața internă. 

 

Tabloul de bord al inovării europene demonstrează angajamentul UE și al statelor membre față de cercetare și inovare. De asemenea, sprijină dezvoltarea de politici pentru îmbunătățirea inovării în Europa și informează factorii de decizie într-un context global în evoluție rapidă.

 

Detalii: https://bit.ly/35PmGeE

 

Romania

Regional profiles Romania.pdf 86.44 KB 24.06.2021
Enterprise Europe Network

Constanţa 26/04

9°C

acum
vânt 7 kmh din NNE
vizibilitate 10 km

10°C

max

10°C

min

14°C

max

10°C

min

emis înCurs valutar BNR 26/04

EUR
4.9765
0.00%
GBP
5.8018
-0.08%
USD
4.6373
-0.03%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic