Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Studiu: Comerțul stă la baza a peste 36 de milioane de locuri de muncă în întreaga UE

export ue.jpg

29.11.2018

Două noi studii publicate de Comisia Europeană subliniază importanța din ce în ce mai mare a exporturilor din UE în ceea ce privește posibilitățile de ocupare a unui loc de muncă în Europa și în afara acesteia.

 

Exporturile UE la nivel mondial sunt mai importante ca oricând, sprijinind 36 de milioane de locuri de muncă în întreaga Europă, cu două treimi mai multe decât în anul 2000. Dintre acestea, 14 milioane sunt ocupate de femei. În plus, exporturile UE către exterior generează în Uniune o valoare adăugată de 2,3 mii de miliarde EUR.

 

De la preluarea mandatului de către actuala Comisie, în 2014, numărul de locuri de muncă susținute de exporturi a crescut cu 3,5 milioane. Aceste locuri de muncă sunt, în medie, cu 12 % mai bine plătite decât locurile de muncă din restul economiei.

 

Comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, a declarat: „Acest studiu arată cât se poate de clar că schimburile comerciale înseamnă locuri de muncă. Exporturile din UE către întreaga lume asigură mijloacele de trai ale unui număr considerabil și din ce în ce mai mare de cetățeni din fiecare colț al Europei. Aproape 40 % dintre persoanele ale căror locuri de muncă sunt susținute de comerț sunt femei. De asemenea, activitatea comercială a UE sprijină milioane de locuri de muncă dincolo de granițele Uniunii, inclusiv în țările în curs de dezvoltare. Iată încă o dovadă că schimburile comerciale pot fi în egală măsură benefice pentru toate părțile: ceea ce este bun pentru noi este la fel de bun și pentru partenerii noștri din întreaga lume.”

 

Raportul publicat include fișe informative detaliate cu privire la rezultatele fiecărui stat membru al Uniunii. Exporturile creează și susțin locuri de muncă în întreaga UE, iar numărul acestora este în creștere. Cele mai mari creșteri au fost observate, din 2000 încoace, în Bulgaria (+312 %), Slovacia (+213 %), Portugalia (+172 %), Lituania (+153 %), Irlanda (+147 %), Estonia (+147 %) și Letonia (+138 %).

 

Cifrele publicate scot în evidență efectele pozitive importante ale exporturilor către întreaga lume. Atunci când exportatorii UE dintr-un stat membru înregistrează rezultate bune, și lucrătorii din alte state membre beneficiază. Acest lucru se datorează faptului că întreprinderile care furnizează bunuri și servicii în cadrul lanțului de aprovizionare au de câștigat inclusiv atunci când clientul lor final vinde produsul finit în străinătate. Spre exemplu, exporturile Franței către restul lumii stau la baza a aproximativ 627 000 de locuri de muncă în alte state membre ale UE.

 

În fine, exporturile UE către țări din întreaga lume sprijină aproape 20 de milioane de locuri de muncă în afara Uniunii. Numărul acestor locuri de muncă s-a dublat, cel puțin, din 2000 încoace. De exemplu, peste 1 milion de locuri de muncă din Statele Unite sunt susținute de producția de bunuri și servicii americane care sunt încorporate în exporturile UE prin intermediul lanțurilor de aprovizionare mondiale.

 

Studiul analizează, de asemenea, echilibrul de gen, concluzionând că aproape 14 milioane de femei ocupă locuri de muncă susținute de comerțul din UE.

 

Context

Comisia Europeană a identificat politica comercială drept o componentă esențială a strategiei 2020 a Uniunii Europene. Având în vedere schimbările rapide din peisajul economiei mondiale, este mai important ca niciodată să se înțeleagă pe deplin modul în care fluxurile comerciale afectează ocuparea forței de muncă. Acest lucru poate fi realizat doar prin colectarea de informații și analize cuprinzătoare, fiabile și comparabile, pentru a sprijini elaborarea de politici bazate pe date concrete.

 

Pornind de la acest obiectiv, Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene și Direcția Generală Comerț a Comisiei au lucrat împreună pentru a elabora o publicație care își propune să fie un instrument valoros pentru factorii de decizie și pentru cercetătorii din domeniul comerțului.

 

http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/trade-and-jobs/#romania

fisa romania

romania_en.htm 13.39 KB 29.11.2018
Enterprise Europe Network

Constanţa 11/05

7°C

acum
vânt 22 kmh din N
vizibilitate 10 km

16°C

max

10°C

min

16°C

max

12°C

min

emis înCurs valutar BNR 10/05

EUR
4.9756
+0.01%
GBP
5.7832
-0.09%
USD
4.6134
-0.50%
IFR
4.9759
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic