Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Sistemul de TVA al UE

tva.jpg

11.11.2019

Sistemul de TVA al UE va fi mai bine echipat pentru a face față fraudelor din sectorul comerțului electronic, ca urmare a noilor norme convenite de statele membre. Acordul de va pune la dispoziția autorităților antifraudă, pentru prima dată, date relevante cu privire la achizițiile online pentru a le ajuta în lupta lor împotriva fraudelor în materie de TVA din acest sector, estimate la aproximativ 5 miliarde EUR pe an în UE.

 

Alte decizii adoptate de miniștrii de finanțe ai UE în domeniul TVA vor contribui la reducerea birocrației pentru IMM-uri și vor simplifica normele în materie de TVA și de accize pentru forțele armate ale statelor membre ale UE.

 

Datele privind plățile în scop de TVA vor contribui la combaterea fraudelor în sectorul comerțului electronic

 

Noile norme convenite vor întări capacitatea statelor membre de a lupta împotriva fraudelor în materie de TVA din domeniul comerțului electronic, asigurând faptul că experții antifraudă din statele membre ale UE au acces la datele relevante referitoare la TVA deținute de intermediarii de plăți, cum ar fi furnizorii de carduri de credit și de debitare directă, care facilitează peste 90 % din achizițiile online în UE. În mod practic: prestatorii de servicii de plată vor avea obligația de a furniza autorităților din statele membre anumite date privind plățile conexe vânzărilor transfrontaliere, pe care specialiștii antifraudă (rețeaua Eurofisc) le pot apoi accesa și analiza.

 

La rândul lor, vânzătorii online atât din UE, cât și din afara UE, vor putea fi identificați atunci când nu respectă obligațiile în materie de TVA.

 

Dispoziții similare care sunt în vigoare în unele state membre și în alte țări au arătat deja modul în care o astfel de cooperare poate avea un efect tangibil în combaterea fraudelor din sectorul comerțului electronic. Noile norme vor trebui acum să fie confirmate de Parlamentul European înainte de intrarea în vigoare în ianuarie 2024.

 

Norme simplificate în materie de TVA pentru IMM-uri

 

Miniștrii de finanțe din UE au ajuns, de asemenea, la un acord politic cu privire la o actualizare a normelor speciale deja existente în materie de TVA pentru IMM-urile din UE, oferind mai multe oportunități pentru activitățile transfrontaliere. Noul regim ar trebui să reducă birocrația și sarcinile administrative pentru întreprinderile mici și să creeze condiții de concurență echitabile pentru întreprinderi, indiferent de locul în care sunt stabilite în UE, având în vedere că un mozaic de abordări la nivelul UE înseamnă că pragurile pentru a beneficia de scutirea de TVA variază.

 

Noile norme vor asigura un prag uniform al cifrei de afaceri de 85 000 EUR pentru societățile care desfășoară activități economice numai în statul lor membru și un prag de 100 000 EUR la nivelul UE pentru cifra de afaceri a IMM-urilor care desfășoară activități comerciale transfrontaliere, pentru a fi eligibile pentru scutire în alt stat membru. IMM-urile eligibile vor fi în măsură să beneficieze de simplificări suplimentare în ceea ce privește obligațiile în materie de TVA, cum ar fi înregistrarea și raportarea. Noul sistem îmbunătățit de TVA pentru IMM-uri ar trebui să intre în vigoare în ianuarie 2024.

 

 

Enterprise Europe Network

Constanţa 25/04

12°C

acum
vânt 25 kmh din VNV
vizibilitate 10 km

12°C

max

12°C

min

15°C

max

11°C

min

emis înCurs valutar BNR 25/04

EUR
4.9763
0.00%
GBP
5.8067
+0.33%
USD
4.6386
-0.39%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic