Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Simplificarea normelor politicii agricole a UE

15.12.2017

Seria de modificări prevăzute să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018 se înscrie într-un parcurs de simplificare și de modernizare a politicii agricole comune (PAC).

La 1 ianuarie 2018 vor intra în vigoare o serie de îmbunătăţiri majore ale normelor agricole ale UE, după adoptarea de către Consiliul miniștrilor agriculturii și Parlamentul European a părţii referitoare la agricultură și la dezvoltarea rurală din așa-numitul Regulament „Omnibus”. Acest regulament modifică nu doar regulamentul financiar, care reglementează execuţia bugetului UE, ci și 15 acte legislative sectoriale, inclusiv din domeniul agriculturii.

Regulamentul „Omnibus” simplifică și consolidează actualele norme ale UE în ceea ce privește o gamă largă de aspecte legate de agricultură, de la gestionarea riscurilor la acordarea de sprijin tinerilor fermieri, și este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri de simplificare și de modernizare puse în aplicare de către Comisie.

Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: „Salut decizia luată de Parlamentul European și de Consiliu, care deschide calea spre punerea în aplicare a unei serii de măsuri de simplificare semnificative, ce vor ușura viaţa fermierilor și a altor beneficiari ai PAC. Aceste măsuri includ teme importante precum simplificarea normelor pentru instrumentele financiare, îmbunătăţirea instrumentelor de gestionare a riscurilor și o mai mare flexibilitate pentru dispoziţia privind fermierul activ. Aș dori să îmi exprim recunoștinţa faţă de raportorii Parlamentului European și faţă de Președinţia estonă pentru rolul pe care l-au jucat și pentru eforturile considerabile pe care le-au depus în cadrul procesului de trilog, în vederea garantării disponibilităţii acestor măsuri de simplificare pentru fermieri începând cu data de 1 ianuarie 2018. Adoptarea în cursul lunii trecute a Comunicării privind PAC a Comisiei este o dovadă suplimentară a angajamentului nostru de a continua promovarea unei simplificări mai mari și extrem de necesare pentru fermierii noștri și pentru toate părţile interesate.”

Dispoziţii cuprinzătoare

Printre principalele îmbunătăţiri incluse în Regulamentul „Omnibus” se numără următoarele:

  • Un sprijin sporit pentru poziţia fermierilor în cadrul lanţului de aprovizionare cu alimente. Noile norme vor include clauze de repartizare a valorii care urmează să fie negociate de fiecare sector de produse și oferă pentru prima dată fermierilor dreptul de a solicita un contract scris (cu excepţia tranzacţiilor realizate cu IMM-urile).
  • Simplificarea instrumentelor de gestionare a riscurilor pentru a-i ajuta pe fermieri, inclusiv un instrument sectorial specific de stabilizare a veniturilor și îmbunătăţirea sistemelor de asigurări, care vor permite o compensaţie de până la 70 % pentru fermierii ale căror producţii sau venituri sunt reduse cu cel puţin 20 %.
  • Norme mai clare privind intervenţia pe pieţe, care permit Comisiei să acţioneze rapid pentru a aborda disfuncţionalităţile pieţei, fără a fi nevoită să recurgă la măsuri de intervenţie publică sau de depozitare privată.
  • O mai mare flexibilitate acordată statelor membre pentru a sprijini anumite sectoare de importanţă economică, socială sau de mediu prin sprijinul cuplat facultativ, chiar și atunci când aceste sectoare nu se află în stare de criză.
  • Norme mai clare privind sprijinul acordat fermierilor, în special printr-o mai mare flexibilitate în ceea ce privește definiţia fermierilor activi și prin stimulente mai puternice pentru tinerii fermieri, cu o creștere a plăţilor suplimentare de la 25 % la 50 % și cu garantarea faptului că toţi tinerii fermieri vor putea beneficia de indemnizaţia integrală de cinci ani pentru aceste plăţi, indiferent de momentul în care le solicită în primii lor cinci ani de activitate.
  • Îmbunătăţirea măsurilor de mediu, inclusiv simplificarea normelor privind diversificarea culturilor și adăugarea a trei noi tipuri de zone de interes ecologic axate pe culturi fixatoare de azot, oferindu-le fermierilor și autorităţilor naţionale mai multe opţiuni adaptate circumstanţelor lor specifice.

Cu un accent clar pe norme mai flexibile și mai puţin birocratice, precum și pe îmbunătăţirea rezultatelor în domenii-cheie, cum ar fi acţiunile de protecţie a mediului și sprijinul acordat fermierilor, modificările propuse în Regulamentul „Omnibus” sunt pe deplin conforme cu noua abordare a PAC post-2020, prezentată în recenta Comunicare privind viitorul sectorului alimentar și al agriculturii.

Enterprise Europe Network

Constanţa 17/11

Ploaie

4°C

acum
vânt 45 kmh din N
vizibilitate 22 km
Ploaie

6°C

max

2°C

min
Înnorat în cea mai mare parte a zilei

8°C

max

3°C

min

emis înCurs valutar BNR 16/11

EUR
4.6639
+0.01%
GBP
5.2762
-0.17%
USD
4.1179
-0.25%
IFR
4.6670
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00
Biroul Unic