Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Republica Slovacia preia președinția Consiliului Uniunii Europene

Slov_presidency.jpg

01.07.2016

Începând cu 1 iulie 2016, Republica Slovacă preia președinția Consiliului Uniunii Europene, mandat deținut în prezent de Țările de Jos.

Președinția Republicii Slovacia va fi al doilea mandat al trioului de președinții în funcție la ora actuală, care include și Malta, pe lângă Țările de Jos.

Președinția Consiliului Uniunii Europene este împărțită între guvernele celor 28 de state membre, fiind transferată de la un stat membru la altul o dată la șase luni, la 1 ianuarie și 1 iulie în fiecare an. Mandatul președinției presupune o responsabilitate importantă: în perioada respectivă, statul membru care deține președinția conduce reuniuni ale Consiliului Uniunii Europene, unul dintre principalele organismele de decizie al UE. În plus, președinției îi revine responsabilitatea de a asigura conlucrarea armonioasă a statelor membre, de a negocia compromisuri atunci când este necesar, precum și de a acționa întotdeauna în interesul Uniunii Europene în ansamblul său.

Programul de lucru al președinției este asumat în comun de câte trei state membre („trioul de președinții”) pentru o perioadă de 18 luni. Președinția stabilește țintele detaliate pe care intenționează să le îndeplinească în perioada mandatului său și, împreună cu ceilalți membri ai trioului, stabilește obiective pe termen mai lung care nu ar putea fi atinse, în mod realist, în doar șase luni.

Republica Slovacă va deține președinția Consiliului Uniunii Europene în perioada 1 iulie 2016-31 decembrie 2016.

Acesta este cel de-al doilea mandat al actualului trio de președinții, care urmează președinției neerlandeze și precedă președinția malteză. Aceste state vor colabora până în iunie 2017 în vederea punerii în aplicare a programului lor de lucru cu o durată de 18 luni.

Președinția slovacă va pune accentul pe:

  • consolidarea uniunii economice și monetare, cu scopul de a mări competitivitatea și a construi uniunea piețelor de capital;

  • eliminarea barierelor din calea creării unei economii digitale, facilitând accesul la piața digitală și utilizarea ei, asigurându-se totodată protecția consumatorului;

  • punerea în aplicare a politicii UE în materie de protecție a frontierelor externe, în vederea soluționării problemelor legate de migrație, acordând prioritate pachetului „frontiere inteligente”;

  • sprijinirea procesului de extindere a UE, în scopul combaterii tensiunilor din vecinătatea Uniunii.

Aceste priorități ale președinției slovace reflectă cele cinci priorități generale ale agendei strategice a Consiliului European, stabilite în anul 2014. Prioritățile sunt următoarele:

  • locurile de muncă, creșterea și competitivitatea;

  • responsabilizarea și protecția tuturor cetățenilor;

  • uniunea energetică și politica privind clima orientată spre viitor;

  • libertatea, securitatea și justiția;

  • UE ca actor puternic pe scena mondială.

 

 

 

Enterprise Europe Network

Constanţa 02/05

12°C

acum
vânt 4 kmh din VNV
vizibilitate 10 km

12°C

max

12°C

min

16°C

max

12°C

min

emis înCurs valutar BNR 02/05

EUR
4.9764
+0.01%
GBP
5.8180
-0.02%
USD
4.6500
+0.30%
IFR
4.9759
+0.11%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic