Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Raportul din 2017 privind cetățenia UE: Comisia promovează drepturile, valorile și democrația

24.01.2017

Comisia Europeană a publicat cel de al treilea raport al său privind cetățenia UE, care face bilanțul progreselor înregistrate începând din 2014 și prezintă acțiuni menite să asigure faptul că cetățenii se pot bucura pe deplin de drepturile lor atunci când lucrează, călătoresc, studiază sau participă la alegeri.

 

Mai mult ca niciodată, europenii sunt conștienți de statutul lor în calitate de cetățeni ai Uniunii, iar numărul celor care doresc să știe mai multe despre drepturile lor continuă să crească. Patru din cinci europeni apreciază, în special, dreptul la libera circulație, care le permite să locuiască, să lucreze, să studieze și să desfășoare activități comerciale oriunde în UE (conform sondajului Eurobarometru din decembrie 2016). Cu toate acestea, din cauza lipsei de informare, cetățenii UE nu își exercită pe deplin dreptul de a vota la alegerile europene și locale și mulți dintre ei nu au cunoștință de dreptul la protecția consulară asigurată de ambasadele altor state membre ale UE. Raportul din 2017 privind cetățenia UE prezintă prioritățile Comisiei pentru a spori și mai mult gradul de informare pe tema acestor drepturi și pentru a facilita exercitarea lor în practică.

 

Raportul se bazează pe contribuțiile furnizate de cetățeni în cadrul unor sondaje și al unei consultări publice, și se axează pe patru domenii: 1) promovarea drepturilor pe care le conferă cetățenia UE și a valorilor comune ale UE; 2) sporirea participării cetățenilor la viața democratică a UE; 3) simplificarea vieții de zi cu zi a cetățenilor UE; 4) întărirea securității și promovarea egalității.

 

În vederea atingerii acestor obiective, Comisia va întreprinde o serie de acțiuni, printre care se numără și următoarele:

 

  • Organizarea, în întreaga UE, a unei campanii de informare cu privire la drepturile pe care le conferă cetățenia UE, pentru a-i ajuta pe cetățeni să înțeleagă mai bine drepturile pe care le au.

 

  • Consolidarea implicării voluntare: Comisia dorește să ofere mai multe oportunități tinerilor din Europa, astfel încât aceștia să aibă o contribuție semnificativă în cadrul societății și să dea dovadă de solidaritate. Corpul european de solidaritate, lansat la 7 decembrie 2016, oferă tinerilor oportunitatea de a dobândi o experiență valoroasă și de a-și manifesta, totodată, solidaritatea față de persoanele aflate într-o situație dificilă.

 

 

  • Prezentarea unei propuneri referitoare la instituirea unui „portal digital unic”, care să le permită cetățenilor să aibă cu ușurință acces online la servicii de informare, de asistență și de soluționare a problemelor cu privire la o gamă largă de aspecte administrative.

 

  • Intensificarea dialogurilor cu cetățenii și a dezbaterilor publice, pentru a face schimb de opinii cu cetățenii UE și pentru a asigura faptul că aceștia înțeleg mai bine impactul Uniunii asupra vieții lor de zi cu zi. De la începutul mandatului Comisiei Juncker s-au organizat deja 125 de dialoguri cu cetățenii.

 

 

  • Promovarea celor mai bune practici pentru a-i ajuta pe cetățeni să voteze și să candideze la alegerile europene, în special în perioada premergătoare alegerilor din 2019.

 

Context

Orice persoană care deține cetățenia unui stat membru al UE este, de asemenea, cetățean al UE. Cetățenia UE nu înlocuiește cetățenia națională, ci se adaugă acesteia. Este un statut valoros care le oferă cetățenilor numeroase libertăți, cum ar fi libera circulație, protecția consulară, precum și dreptul de a vota și de a candida la alegerile municipale și la alegerile pentru Parlamentul European, oriunde ar locui în Uniunea Europeană.

 

Comisia Europeană garantează că drepturile conferite de cetățenia UE sunt o realitate pentru cetățeni. Începând din 2010, Comisia prezintă, o dată la trei ani, un raport privind principalele inițiative adoptate pentru a promova și a consolida cetățenia europeană. Rapoartele se întocmesc pe baza contribuțiilor primite de la cetățeni, a petițiilor depuse și a dialogurilor directe pe care comisarii le au cu cetățenii. În 2015, Comisia a efectuat o consultare publică și două sondaje axate pe cetățenia UE și pe drepturile electorale, pe baza cărora s-a elaborat Raportul din 2017 privind cetățenia UE.

 

Enterprise Europe Network

Constanţa 26/04

16°C

acum
vânt 22 kmh din NV
vizibilitate 10 km

16°C

max

11°C

min

15°C

max

11°C

min

emis înCurs valutar BNR 26/04

EUR
4.9765
0.00%
GBP
5.8018
-0.08%
USD
4.6373
-0.03%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic