Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Protejarea fermierilor și a firmelor mici producătoare de alimente din UE, de practicile comerciale neloiale

alimente.jpg

14.03.2019, Parlamentul Europei

Agricultorii și producătorii mici sunt cei mai vulnerabili actori din lanţul de aprovizionare cu alimente. Deputaţii europeni au aprobat noi reguli pentru a restrânge practicile comerciale neloiale.

Practicile comerciale neloiale există în toate domeniile și reprezintă o problemă majoră îndeosebi în lanţul de aprovizionare cu alimente, deoarece producătorii agricoli pot fi supuși unor presiuni economice nejustificate.

Europarlamentarii au aprobat un serie nouă de norme care vor asigura protecţia tuturor agricultorilor și a întreprinderilor mici și mijlocii din UE împotriva practicilor de rea credinţă din partea partenerilor de afaceri mari, precum supermarketurile sau comercianţii cu amănuntul. Furnizorii mai mici, de multe ori, nu au posibilitatea de a negocia preţul produselor în comparaţie cu cumpărătorii mari și nu au soluţii alternative.

Ce sunt practicile comerciale neloiale?

  • sunt practici comerciale între întreprinderi (B2B) care se abat de la bunele practici comerciale și sunt contrare bunei credinţe și bunei practici;
  • de multe ori acestea sunt impuse de către producătorii mai mari celor mai mici;
  • acestea pot avea loc pe toată perioada de parteneriat: în timpul negocierilor, în perioada implementării contractului sau în faza post-contractuală.

Impactul practicilor comerciale neloiale

Practicile comerciale necorespunzătoare pot avea ca rezultat ameninţarea supravieţuirii producătorilor mai mici, descurajarea întreprinderilor mai mici de a investi în noi tehnologii sau accesa pieţe noi, generarea costurilor suplimentare sau veniturilor mult mai slabe decât cele așteptate, supraproducţia și irosirea alimentelor.

Ce se va schimba?

Noile norme fixează reguli minime care vor proteja toţi participanţii din lanţul de aprovizionare cu alimente cu un venit mai mic de 350 de milioane de euro (producători, cooperative, operatori din sectorul prelucrării alimentelor și comercianţi cu amănuntul). Noile norme se aplică și furnizorilor non-europeni.

  • Legea va interzice plata târzie pentru produsele ușor alterabile, anulări de ultim moment, schimbări unilaterale sau retroactive a contractului, obligarea furnizorilor de a acoperi pierderile, refuzul contractului scris.
  • Alte practici precum returnarea produselor nevândute vor fi acceptate doar în cazul unei înţelegeri clar definite contractual.
  • 88% dintre respondenţi consideră că întărirea rolului agricultorilor în lanţul aprovizionării cu alimente este importantă (Eurobarometru 2018).

Statele membre trebuie să desemneze o autoritate publică ce va fi responsabilă de punerea în aplicare a noilor reguli. Aceasta va avea puterea de a investiga cazurile în care există suspiciuni de încălcare a legii și de a amenda infractorii.

Actorii UE din lanţul alimentar:

  • 11 milioane de fermieri;
  • 300.000 procesoare;
  • 2,8 milioane de distribuitori și comercianţi cu amănuntul;
  • 500 de milioane de consumatori
Enterprise Europe Network

Constanţa 19/03

4°C

acum
vânt 18 kmh din NE
vizibilitate 10 km

5°C

max

4°C

min

10°C

max

3°C

min

emis înCurs valutar BNR 18/03

EUR
4.9715
+0.02%
GBP
5.8088
-0.21%
USD
4.5614
-0.07%
IFR
4.9683
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic