Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Protecţia consumatorilor europeni: jucăriile și automobilele ocupă primele locuri pe lista produselor periculoase

Poza-stire-site.jpg

09.04.2019

Comisia Europeană a publicat raportul pe 2018 privind produsele periculoase notificate prin Safety gate (noua denumire a sistemului de alertă rapidă).

Raportul arată că autorităţile au publicat 2 257 de alerte cu privire la produse periculoase. Jucăriile sunt categoria de produse cea mai frecvent notificată (31 %), urmate de autovehicule (19 %) și de îmbrăcăminte, materiale textile și articole de modă (10 %), iar principalele riscuri identificate au fost riscurile chimice și vătămările (25 % pentru fiecare), urmate de riscul de sufocare pentru copii (18 %).

Věra Jourová, comisarul pentru justiţie, consumatori și egalitate de gen, a declarat: Safety gate este un instrument esenţial pentru protejarea europenilor de produse periculoase. Un instrument care funcţionează. Cu peste 2 000 de alerte și aproape de două ori mai multe rechemări și retrageri de pe piaţă, raportul arată că se asigură în mod eficace respectarea normelor. Vom continua să colaborăm cu autorităţile naţionale și cu ţările terţe astfel încât toţi consumatorii europeni să fie în siguranţă.

Rechemările de produse reprezintă una dintre cele mai obișnuite măsuri de reducere a riscurilor pe care le pot prezenta produsele periculoase; cu toate acestea, proporţia produselor recuperate cu succes de la consumatori rămâne, în general, scăzută. Rezultatele unui nou sondaj pe această temă arată că o treime dintre respondenţi folosesc în continuare, cu bună știinţă, produsele rechemate, ceea ce sugerează ipoteza că notificările de retragere nu au efecte semnificative asupra consumatorilor și/sau că este posibil ca riscurile să nu le fie comunicate suficient de clar.

Peste jumătate din totalul produselor periculoase detectate provin din China. Cooperarea cu autorităţile chineze în domeniul siguranţei produselor continuă să fie o prioritate, însă rezultatele sunt mixte. Comisia continuă să colaboreze în acest sens cu autorităţile chineze competente, inclusiv pentru a spori gradul de conștientizare cu privire la normele de siguranţă pe care trebuie să le respecte produsele care sunt comercializate consumatorilor din UE.

Context

Începând din 2003, graţie sistemului de alertă rapidă, informaţiile referitoare la produsele nealimentare periculoase retrase de pe piaţă și/sau rechemate oriunde în Europa circulă rapid între statele membre și Comisia Europeană. În acest fel, pot fi luate peste tot în UE măsurile necesare (interzicerea/oprirea vânzărilor, retragerea, rechemarea sau refuzarea importurilor de către autorităţile vamale). Sistemul de alertă rapidă a fost redenumit „Safety Gate” de către Comisia Europeană.

Safety Gate are un  web site public specific care oferă acces la actualizările săptămânale ale alertelor transmise de autorităţile naţionale care participă la sistem. În fiecare săptămână se înregistrează și se publică pe acest site aproximativ 50 de alerte.

Întreprinderile pot folosi, de asemenea, Business Gateway, care le permite să informeze rapid și eficient autorităţile naţionale în legătură cu un produs pe care l-au introdus pe piaţă și care ar putea să nu fie sigur.

Enterprise Europe Network

Constanţa 22/09

9°C

acum
vânt 14 kmh din VSV
vizibilitate 10 km

22°C

max

9°C

min

22°C

max

12°C

min

emis înCurs valutar BNR 20/09

EUR
4.7432
+0.04%
GBP
5.3799
+0.64%
USD
4.2921
+0.18%
IFR
4.7271
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00
Biroul Unic