Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Previziunile economice din toamna anului 2017 în UE: continuarea creșterii economice într-un context politic în schimbare

09.11.2017, Comisia Europeană

Economia zonei euro este pe cale să crească în acest an în ritmul cel mai rapid din ultimul deceniu, cu o previziune de creștere a PIB-ului real de 2,2 %. Aceasta depășește substanţial previziunile de primăvară (1,7 %). Economia UE în ansamblu urmează, de asemenea, să depășească așteptările, cu o creștere solidă de 2,3 % în acest an (de la 1,9 % în primăvară).

Potrivit previziunilor de toamnă comunicate astăzi,9 nov 2017, Comisia Europeană se așteaptă ca creșterea economică să se menţină atât în zona euro, cât și în UE la 2,1 % în 2018 și la 1,9 % în 2019 (previziunile de primăvară: 2018: 1,8 în zona euro, 1,9 în UE¬).

Creșterea economică a depășit așteptările, dar se preconizează o ușoară atenuare

Economia europeană a funcţionat semnificativ mai bine decât se aștepta în acest an, stimulată de un consum privat rezistent, de o creștere mai puternică pe plan mondial și de scăderea ratei șomajului. Investiţiile se relansează, de asemenea, în contextul unor condiţii de finanţare favorabile și al unui sentiment considerabil ameliorat în ce privește economia, întrucât nesiguranţa s-a estompat. Economiile tuturor statelor membre sunt în creștere și pieţele lor de muncă sunt în curs de ameliorare, însă creșterea salariilor este foarte lentă.

Un context politic în schimbare

Deși redresarea economică ciclică are loc deja de 18 trimestre neîntrerupte, ea rămâne incompletă, înregistrând încă, de exemplu, o încetinire semnificativă a pieţei forţei de muncă și o creștere a salariilor neobișnuit de mică. Creșterea PIB-ului și inflaţia sunt, prin urmare, încă dependente de sprijin din partea politicilor. Banca Centrală Europeană și-a menţinut politica monetară foarte acomodantă, în timp ce alte bănci centrale de la nivel mondial au început să crească ratele dobânzilor. Se preconizează că un număr de state membre din zona euro vor adopta politici fiscale expansioniste în 2018, dar orientarea fiscală generală a zonei euro ar trebui să rămână, în general, neutră.

Șomajul continuă să scadă, dar unele încetiniri persist

Crearea de locuri de muncă a fost susţinută și condiţiile de pe piaţa muncii urmează să beneficieze de creșterea cererii interne, mărirea moderată a salariilor și reformele structurale puse în aplicare în anumite state membre. Este de așteptat ca în acest an șomajul în zona euro să ajungă la o medie de 9,1 %, cel mai scăzut nivel din 2009 până în prezent, întrucât numărul total de angajaţi atinge un nivel record. În următorii doi ani șomajul urmează să scadă în continuare până la 8,5 % în 2018 și 7,9 % în 2019. Rata șomajului în UE este estimată la 7,8 % în acest an, 7,3 % în 2018 și 7,0 % în 2019. Crearea de locuri de muncă va fio moderată, întrucât stimulentele fiscale temporare vor scădea în anumite ţări, iar penuria de competenţe profesionale va apare în alte ţări.

Perspectivele modeste ale inflaţiei în contextul unei creșteri salariale lente

Rata inflaţiei principalelor preţuri de consum a fluctuat în cursul primelor nouă luni ale anului sub influenţa efectelor de bază ale energiei. În schimb, inflaţia de bază, care exclude preţurile energiei și ale alimentelor neprelucrate, a crescut însă rămâne modestă, reflectând impactul unei perioade prelungite de inflaţie scăzută, a creșterii reduse a salariilor, precum și a deficitului rezidual de pe piaţa muncii. În general, este de așteptat ca inflaţia să atingă o valoare medie de 1,5 % în zona euro în acest an și să scadă la 1,4 % în 2018, înainte de a se ridica la 1,6 % în 2019.

Finanţele publice profită de îmbunătăţirea condiţiilor ciclice

Se preconizează că finanţele publice din zona euro se vor îmbunătăţi mai mult decât era de așteptat în primăvară, îndeosebi mulţumită relansării creșterii economice. Este de așteptat ca soldul bugetar global să se îmbunătăţească în aproape toate statele membre. În ipoteza menţinerii acelorași politici, este de așteptat ca ponderea deficitului public general din zona euro în PIB să scadă la 0,8 % în 2019 (1,1 % în 2017 și 0,9 % în 2018), în timp ce ponderea datoriei în PIB este de așteptat să scadă la 85,2 % (89,3 % în 2017 și 87,2 % în 2018).

Riscurile sunt, în general, echilibrate

Riscurile ca dezvoltările economice să se dovedească mai bune sau mai slabe decât cele preconizate sunt, în general, echilibrate. Principalele riscuri în sensul scăderii sunt externe, legate de tensiunile geopolitice ridicate (de exemplu, în peninsula coreeană), de condiţiile financiare globale posibil mai stricte (de exemplu, datorită creșterii aversiunii faţă de risc), de adaptarea economică din China sau de extinderea unor politici protecţioniste. În Uniunea Europeană, riscurile în sensul scăderii sunt legate de rezultatul negocierilor privind Brexitul, de o mai mare apreciere a monedei euro și de rate ale dobânzii pe termen lung mai ridicate. În schimb, scăderea nesiguranţei și îmbunătăţirea moralului în Europa ar putea conduce la o creștere mai puternică decât cea preconizată și ar putea determina și o creștere economică mai puternică în restul lumii.

Pentru Regatul Unit, o ipoteză pur tehnică pentru 2019

Având în vedere negocierile în curs privind termenii retragerii Regatului Unit din UE, previziunile noastre pentru 2019 se bazează pe o ipoteză pur tehnică de status quo în privinţa relaţiilor comerciale dintre UE27 și Regatul Unit. Aceste consideraţii au doar un scop de prognoză și nu au niciun impact asupra dezbaterilor în curs în contextul procesului bazat pe articolul 50.

Context

Aceste previziuni se bazează pe o serie de ipoteze tehnice referitoare la cursurile de schimb, ratele dobânzilor și preţurile produselor de bază la data de 23 octombrie 2017. Pentru toate celelalte date integrate, inclusiv ipotezele privind politicile publice, aceste previziuni iau în considerare informaţiile disponibile până la data de 23 octombrie 2017, inclusiv. Cu excepţia cazului în care politicile sunt anunţate în mod credibil și sunt detaliate în mod corespunzător, proiecţiile presupun absenţa modificărilor de politică.

Începând din 2018, Comisia Europeană va reveni la publicarea a două previziuni complete (de primăvară și de toamnă) și două previziuni intermediare (de iarnă și de vară) în fiecare an, în locul celor trei previziuni complete în iarnă, primăvară și toamnă pe care le realiza în fiecare an începând din 2012. Previziunile intermediare vor acoperi PIB-ul anual și trimestrial și inflaţia pentru anul în curs și anii următori pentru toate statele membre și zona euro, precum și agregatele UE. Revenirea la vechiul model de previziuni reflectă nevoile reduse de supraveghere fiscală deosebit de frecventă și repune calendarul de previziuni al Comisiei pe aceeași linie cu cel al altor instituţii (de exemplu, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Organizaţia pentru Cooperare și Dezvoltare Economică).

Enterprise Europe Network

Constanţa 13/12

Vreme frumoasă

0°C

acum
vânt 19 kmh din V
vizibilitate 24 km
Vreme frumoasă

4°C

max

0°C

min
Parţial înnorat

4°C

max

-1°C

min

emis înCurs valutar BNR 12/12

EUR
4.6605
+0.17%
GBP
5.1580
+0.06%
USD
4.1120
+0.60%
IFR
4.6531
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00
Biroul Unic