Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Poziţia UE în comerţul global, în cifre (infografice)

poza principala.jpg

23.08.2018, Parlamentul European

Importanţa comerţului mondial

UE a promovat dintotdeauna comerţul: nu numai înlăturând barierele comerciale între statele UE, ci și încurajând alte ţări să facă schimburi comerciale cu UE. În 2016, exporturile UE reprezentau 15,6% din exporturile globale, iar importurile UE - 14,8%. Uniunea Europeană este unul dintre cei mai mari actori comerciali mondiali, alături de SUA și China.

Acordurile comerciale

În momentul de faţă, UE are 116 acorduri comerciale în vigoare sau în curs de negociere sau aducere la zi.
Acordurile comerciale nu reprezintă doar o posibilitate de a reduce tarifele, ci și o modalitate de a determina partenerii să recunoască standardele UE de calitate și siguranţă și să respecte denumirile de origine protejate, precum șampania și brânza roquefort. Acest lucru este foarte important, deoarece produsele alimentare europene se bucură de o reputaţie internaţională în ceea ce privește excelenţa și tradiţia.

De asemenea, UE folosește acordurile comerciale pentru a stabili standarde pentru mediul înconjurător și forţa de muncă, pentru a evita, de exemplu, importul de produse obţinute prin exploatarea prin muncă a copiilor.
Cel mai recent acord comercial al UE a fost semnat cu Japonia, dar multe altele sunt în curs de negociere.

Importuri și exporturi UE

Firmele europene beneficiază de acordurile comerciale, care permit întreprinderilor din UE să exporte multe dintre serviciile și bunurile lor. În același timp, firmele străine care doresc să exporte în UE trebuie să îndeplinească aceleași standarde înalte ca și firmele locale, astfel încât nu există riscul concurenţei neloiale din partea companiilor din afara UE.

În ceea ce privește exportul de bunuri, cei mai mari parteneri ai UE sunt SUA (20%), China (10,5%) și Elveţia (8%). UE importă cel mai mult din China (20,2%), SUA (13,8%) și Rusia (7,8%).

galerie foto

Importanţa comerţului mondial Unde exporta statele UE
Enterprise Europe Network

Constanţa 19/04

8°C

acum
vânt 11 kmh din ESE
vizibilitate 10 km

9°C

max

9°C

min

11°C

max

9°C

min

emis înCurs valutar BNR 19/04

EUR
4.9764
0.00%
GBP
5.8125
-0.06%
USD
4.6687
+0.13%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic