Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Plăţi transfrontaliere ieftine: beneficiile monedei euro pentru toată UE

20190207PHT25239_original.jpg

20.02.2019

Plăţile în euro vor deveni mai convenabile, încurajând consumatorii să comande din străinătate.

În 14 februarie 2019, eurodeputaţii au aprobat regulile ce vor garanta taxe mai mici pentru plăţile transfrontaliere în UE și mai multă transparenţă privind taxele de conversie valutară în momentul în care o plată implică monede diferite.

Taxe mai mici pentru plăţile efectuate în ţările din afara zonei euro

Regulile existente deja prevăd costuri reduse pentru plăţile efectuate între ţările din zona euro.De exemplu, dacă locuiţi în Finlanda și efectuaţi un transfer bancar spre Italia, taxa pentru efectuarea plăţii este aceeași ca cea pentru o plată naţională, adică în cele mai multe cazuri zero.

Însă dacă locuiţi în România, care nu face parte din zona euro, taxa pentru o plată în euro efectuată în Italia ar putea să ajungă până la 14 de euro, conform unui studiu al Comisiei Europene.

Schimbările în legislaţia UE vor alinia taxele pentru plăţi în euro trimise sau primite de către bănci și alţi furnizori de servicii în ţările din afara zonei euro cu taxele percepute pentru plăţile în moneda naţională. Astfel, plăţile în euro vor deveni mai convenabile, încurajând consumatorii să comande din străinătate și ducând la reducerea costurilor comerciale pentru companii.

În timpul dezbaterii din plen, s-a menţionat faptul că  modificările vor reduce taxele de transfer pentru cei 150 de milioane de europeni și 6 milioane de întreprinderi din afara zonei euro.

Taxele de conversie valutară: consumatorii vor fi mai informaţi

Legislaţia dorește să garanteze și mai multă transparenţă privind taxele percepute pentru conversia valutară în cadrul unei plăţi.

De exemplu, când un german face o plată cu cardul într-un restaurant din România, este întrebat dacă dorește să plătească în euro sau în moneda locală, leul. Dacă alege să plătească în lei, conversia valutară va fi făcută de propria sa bancă. Dacă alege să plătească în euro, serviciul este oferit de banca restaurantului. Taxele vor fi diferite, însă în cazul în care consumatorul nu are informaţiile necesare pentru a face o comparaţie, poate plăti mai mult.

Noile reguli cer ca acestuia să i se ofere toate opţiunile de conversie și informaţii privind costurile totale într-un mod clar și neutru înainte de încheierea tranzacţiei. O mai bună transparenţă ar duce la creșterea concurenţei între furnizorii de servicii și, în timp, la reducerea costurilor.

Enterprise Europe Network

Constanţa 25/04

17°C

acum
vânt 11 kmh din ESE
vizibilitate 10 km

16°C

max

12°C

min

15°C

max

10°C

min

emis înCurs valutar BNR 25/04

EUR
4.9763
0.00%
GBP
5.8067
+0.33%
USD
4.6386
-0.39%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic