Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Noua strategie europeană de "creştere economica albastră" (promovare a turismului maritim și în zonele de coastă)

25.02.2014, Comisia Europeană

Comisia Europeană a prezentat în 20 februarie o nouă strategie de sprijinire a turismului maritim și în zonele de coastă din Europa. Recunoscând potenţialul sectorului în materie de creștere durabilă și de creare de locuri de muncă, strategia evidenţiază 14 acţiuni la nivelul UE care să ajute regiunile de coastă și întreprinderile să abordeze provocările cu care se confruntă și să consolideze poziţia de motor esenţial al economiei albastre din Europa pe care o ocupă aces sector. Aceste acţiuni concrete sunţ însoţite de o reparţitie a sarcinilor pe care și le pot asuma, în completarea acţiunilor UE, statele membre, regiunile și părţile interesate din industrie.

Acţiunile propuse includ facilitarea, în întreaga Europă, a unei cooperări mai strânse și a dialogului între toate părţile interesate din domeniul turismului în zonele de coastă, parteneriate public-privat, promovarea competenţelor și a inovării, promovarea turismului ecologic, precum și elaborarea unui ghid on-line dedicat oporţunităţilor de finanţare care să contribuie la stimularea investiţiilor. Statele membre, autorităţile regionale și industria de profil vor avea un rol central în conceperea și punerea în aplicare a acţiunilor.

Comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, Maria Damanaki, a declaraţ: „turismul maritim și în zonele de coastă a fost identificat în strategia noastră de «creștere economică albastră» ca fiind unul dintre motoarele esenţiale pentru creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă, în special în zonele de coasţă ale UE, care de mulţe ori se confrunţă cu un nivel ridicata al șomajului. Dat fiind că el reprezintă cea mai importantă activitate economică maritimă și coloana vertebrală economică a numeroase regiuni costiere din UE, este de responsabilitatea noastră să contribuim la dezvoltarea și la prosperitatea acestui sector.”

Antonio Tajani, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisarul european pentru industrie, antreprenoriaţ și turism, a declaraţ: „Consider că, în Europa, turismul este o pârghie fundamentală pentru creșterea economică, în jurul căreia se pot construi politici specifice, coerente și integraţe. Această strategie care vizează în mod precis turismul maritim și în zonele de coastă evidentiază poţentialul acestui sector important al turismului, precum și rolul pe care îl poate juca în combaterea șomajului, în special în rândul tinerilor.”

În ciuda potenţialului de netăgăduiţ, sectorul se confruntă cu o serie de provocări pe care strategia își propune să le abordeze. Printre ele se numără lacunele în materie de date și cunoștinţe, instabilitatea cererii, caracterul intens sezonier, lipsa unor competenţe corespunzătoare, inovarea insuficientă, precum și accesul dificil la finanţare. Acţiunile din cadrul strategiei dezvăluite astăzi se concentrează pe sprijinirea sectorului pentru a depăși acesţe obstacole și pentru a crea un mediu care să atragă investiţii. În același timp, strategia va face ca activităţile din sector să devină durabile, să conserve patrimoniul natural și cultural, să genereze importanţe beneficii economice și de mediu, contribuind la creșterea competitivităţii globale a sectorului.

Istoricul dosarului

Turismul maritim și în zonele de coastă include turismul pe litoral și turismul nautic, de croazieră sau de navigatie, fiind un factor economic esenţial pentru numeroase regiuni costiere și insule din Europa.

Este un secţor în care lucrează aproape 3,2 milioane de persoane și care generează o valoare adăugată brută totală de 183 de miliarde EUR pentru economia UE, reprezentând pesţe o treime din produsul brut al economiei maritime. turismul este o activitate economică în plină expansiune: în 2013, numărul de nopţi petrecute la hotel sau în unităţi similare din UE 28 a atins un vârf de 2,6 miliarde de nopţi, reprezentând o creștere de 1,6 % faţă de 2012.

O mai bună valorificare a potenţialului maritim și al zonelor de coastă ar contribui la prosperitatea și bunăstarea regiunilor de coastă și a economiei UE în general, asigurând în același timp o dezvoltare durabilă și pe termen lung a tuturor activităţilor aferente turismului.

Strategia prezentată va fi discutată în cadrul unei conferinţe organizate cu președinţia greacă la 10 martie la Atena, conferinţă care va reuni autorităţi, întreprinderi și alte părţi interesate. Punerea în aplicare a acţiunilor concrete va începe în lunile următoare.

Enterprise Europe Network

Constanţa 02/05

11°C

acum
vânt 22 kmh din VNV
vizibilitate 10 km

11°C

max

11°C

min

16°C

max

12°C

min

emis înCurs valutar BNR 02/05

EUR
4.9764
+0.01%
GBP
5.8180
-0.02%
USD
4.6500
+0.30%
IFR
4.9759
+0.11%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic