Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Noi norme UE contra spălării banilor și finanţării terorismului

10.07.2018

Cea de-a cincea Directivă privind combaterea spălării banilor a intrat în vigoare în 9 iulie 2018, odată cu publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE.

Propuse de Comisia Europeană în iulie 2016, noile norme aduc mai multă transparenţă în ce privește adevăraţii proprietari ai unei companii și totodată gestionează riscurile legate de finanţarea terorismului.

Comisarul european Věra Jourová, responsabil pentru justiţie, consumatori și egalitate de gen, a declarat: "Am realizat încă un pas important în direcţia consolidării cadrului legislativ pentru combaterea finanţării terorismului și a infracţiunilor financiare. Cea de-a 5-a Directivă privind combaterea spălării banilor va crește gradul de eficienţă în domeniu. Trebuie să eliminăm toate lacunele din legislaţie, deoarece cele existente într-un stat membru le vor afecta pe toate celelalte. Îndemn statele membre să-și respecte angajamentele și să-și actualizeze normele naţionale cât mai curând posibil."

Noile norme presupun, printre altele:

  • cerinţe mai stricte în ceea ce privește transparenţa, inclusiv acces public total la registrele de proprietate ale companiilor, o mai mare transparenţă a celor privind trusturile și interconectarea acestora;
  • limitarea utilizării plăţilor anonime prin intermediul cartelelor preplătite, ce includ și platformele de schimb pentru monede virtuale, potrivit normelor de combatere a spălării banilor;
  • cerinţe extinse de verificare a clienţilor;
  • controale mai stricte în ce privește ţările terţe cu risc ridicat, precum și puteri sporite pentru unităţile naţionale de informaţii financiare și o mai strânsă cooperare a acestora;
  • cooperare și schimburi de informaţii sporite între autorităţile din domeniul combaterii spălării banilor și prudenţial, inclusiv cu Banca Centrală Europeană (BCE).

Etape următoare

Statele membre au ca termen-limită pentru armonizarea legislaţiei naţionale data de 10 ianuarie 2020.

În plus, în luna mai 2018, Comisia Europeană a invitat autorităţile europene de supervizare (Banca Centrală Europeană, Autoritatea Bancară Europeană, Autoritatea Europeană pentru Asigurări și pensii Ocupaţionale, Autoritatea Europeană pentru Pieţe și Valori Mobiliare) să participe la un grup de lucru comun având ca scop îmbunătăţirea coordonării în practică a activităţilor de monitorizare a combaterii spălării banilor din instituţiile financiare. Activitatea grupului este în plină desfășurare, iar un prim schimb de opinii cu statele membre este prevăzut pentru luna septembrie.

Context

Comisia Juncker a inclus combaterea spălării banilor și finanţării terorismului între priorităţile sale. Propunerea de directivă a fost prima iniţiativă din Planul de acţiune de accelerare a combaterii finanţării terorismului, ca răspuns la atacurile teroriste, precum și de creștere a transparenţei fiscale și de evitare a abuzurilor în domeniul impozitării, în urma dezvăluirilor din scandalul „Panama Papers”.

Enterprise Europe Network

Constanţa 26/04

17°C

acum
vânt 25 kmh din NV
vizibilitate 10 km

17°C

max

11°C

min

15°C

max

11°C

min

emis înCurs valutar BNR 26/04

EUR
4.9765
0.00%
GBP
5.8018
-0.08%
USD
4.6373
-0.03%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic