Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Noi drepturi digitale, care se pot folosi în perioada vacanţei de vară, pretutindeni în Europa

port-a-blah_0.jpg

27.07.2018, Comisia Europeană

În această vară, cetăţenii europeni vor beneficia de mai multe drepturi digitale decât oricând.

După ce anul trecut s-au eliminat tarifele de roaming în întreaga Uniune Europeană, acum turiștii au posibilitatea de a călători cu abonamentele lor online la programe TV, filme, sport, muzică sau cărţi electronice, fără costuri suplimentare. În plus, oricine, în întreaga Europă, se poate bucura de norme de nivel mondial în materie de protecţie a datelor care asigură că toţi europenii au un control mai bun asupra datelor lor cu caracter personal.

Andrus Ansip, vicepreședintele responsabil de piaţa unică digitală, a declarat: „Europenii încep deja să simtă beneficiile oferite de piaţa unică digitală. În această vară, veţi putea să urmăriţi programele de televiziune și meciurile preferate oriunde călătoriţi în UE. Până la sfârșitul acestui an, veţi putea, de asemenea, să cumpăraţi online bilete la concerte sau să închiriaţi online autoturisme în întreaga UE fără să fiţi geoblocaţi sau redirecţionaţi.”

Věra Jourová, comisarul pentru justiţie, consumatori și egalitate de gen, a adăugat: „Lumea digitală oferă oportunităţi imense, dar presupune și provocări; de exemplu, datele noastre cu caracter personal reprezintă un atu pentru multe societăţi. Datorită normelor moderne în materie de protecţie a datelor pe care le-am instituit, europenii au dobândit controlul asupra datelor lor ori de câte ori își fac online cumpărăturile sau își rezervă online concediile ori se limitează la simpla navigare pe internet.”

Mariya Gabriel, comisarul pentru economie digitală și societate digitală, a declarat: „Îmbunătăţim deja viaţa de zi cu zi a cetăţenilor noștri, fie că este vorba de eliminarea tarifelor de roaming sau de un mediu online mai sigur.Prin finalizarea tuturor iniţiativelor noastre digitale, vom oferi și mai multe schimbări pozitive atât consumatorilor, cât și întreprinderilor.”

Drepturi digitale care sunt folosite deja zilnic

  • Începând din luna iunie 2017, cetăţenii au putut să își utilizeze telefoanele mobile atunci când călătoresc în UE la fel ca și când ar fi acasă, fără să plătească tarife suplimentare. De când UE a eliminat tarifele de roaming, volumul de date consumate a sporit de peste cinci ori, iar numărul apelurilor telefonice efectuate în UE și în Spaţiul Economic European a crescut de aproape două ori și jumătate.
  • Începând din luna aprilie 2018, consumatorii pot să acceseze, și atunci când călătoresc în UE, serviciile de conţinut online la care s-au abonat în ţara lor de origine, inclusiv, printre altele, filme, seriale și transmisiuni sportive
  • În temeiul noilor norme în materie de protecţie a datelor care au intrat în vigoare în întreaga UE la 25 mai 2018, europenii pot să transfere în condiţii de siguranţă date cu caracter personal între prestatorii de servicii, cum ar fi cele de cloud sau de poștă electronică; oricine are acum dreptul să știe dacă datele sale au fost divulgate ori piratate sau să fie informat despre modul în care sunt colectate datele sale cu caracter personal. În plus, datorită „dreptului de a fi uitat”, datele cu caracter personal trebuie să fie șterse la cerere, în cazul în care o întreprindere nu are motive întemeiate să le păstreze.
  • În fine, datorită normelor privind neutralitatea reţelei care au intrat în vigoare din primăvara anului 2016, toţi europenii au acces la un internet deschis, care le garantează libertatea fără discriminare atunci când aleg conţinutul, aplicaţiile, serviciile și informaţiile pe care le doresc.

În curând

Dacă unele drepturi digitale sunt deja în vigoare, altele vor deveni aplicabile în lunile următoare. Începând cu luna septembrie, europenii se vor bucura într-o măsură tot mai mare de dreptul de a-și utiliza identificarea electronică naţională (eID) în întreaga UE pentru a accesa serviciile publice.

Începând cu luna decembrie 2018, oricine va beneficia de fluxul liber al datelor fără caracter personal, din moment ce va avea acces la servicii mai bune și mai competitive de stocare și prelucrare a datelor în UE, completându-se astfel libera circulaţie a persoanelor, a bunurilor, a serviciilor și a capitalurilor. Între timp, întreprinzătorii vor avea dreptul de a decide în ce stat membru al UE stochează și prelucrează toate tipurile de date.

Începând cu data de 3 decembrie, europenii vor putea să facă achiziţii online fără să fie supuși unor discriminări nejustificate, oriunde s-ar afla în UE. Europenii nu vor trebui să se mai teamă că un site web le va bloca accesul sau îi va redirecţiona doar pentru că ei – sau cardurile lor de credit – provin dintr-o altă ţară.

Începând de anul viitor, cetăţenii vor putea să compare mai ușor costurile de livrare a coletelor și să beneficieze de preţuri mai accesibile pentru livrarea transfrontalieră de colete.

Normele convenite privind taxa pe valoarea adăugată pentru comerţul electronic le vor permite antreprenorilor să găsească, pe un singur portal online și în propria lor limbă, răspunsuri la întrebările lor în materie de TVA transfrontalier.

Datorită recent aprobatului Cod european al comunicaţiilor electronice, europenii vor avea dreptul de a schimba mai ușor furnizorii de servicii de internet și de telecomunicaţii. Europenii vor avea și dreptul de a primi alerte publice pe telefoanele mobile în caz de urgenţă. Noile norme vor garanta, de asemenea, o conectivitate mai bună și mai accesibilă în UE.

Datorită normelor actualizate privind mass-media audiovizuale, europenii vor avea dreptul la un mediu online sigur, care îi protejează împotriva incitării la violenţă, a urii, a terorismului, a pornografiei infantile, a rasismului și a xenofobiei.

Enterprise Europe Network

Constanţa 22/02

-1°C

acum
vânt 11 kmh din VNV
vizibilitate 10 km

5°C

max

-3°C

min

-2°C

max

-4°C

min

emis înCurs valutar BNR 21/02

EUR
4.7559
-0.04%
GBP
5.4795
+0.25%
USD
4.1941
+0.01%
IFR
4.7551
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00
Biroul Unic