Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Livrarea transfrontalieră a coletelor: care sunt noile norme UE?

20.03.2018

Cumpărătorii online vor beneficia de o mai mare transparenţă a preţurilor cu noile norme UE privind livrarea transfrontalieră a coletelor.
Preţurile ridicate de livrare pentru serviciile transfrontaliere reprezintă unul dintre principalele obstacole pentru cumpărătorii online și comercianţii electronici. Tarifele pentru coletele trimise dintr-o ţară UE în alta pot fi de cinci ori mai mari decât preţurile interne. Există diferenţe mari atunci când se expediază un pachet din două ţări UE către aceeași destinaţie. De exemplu, trimiterea unui pachet de 2 kg din Belgia în Italia ar costa 32,8 euro, în timp ce același pachet trimis din Olanda în Italia ar costa 13 euro.

Cum afectează acest lucru consumatorii și comercianţii electronici?

Lipsa transparenţei în acest sector poate încuraja operatorii poștali să perceapă preţuri nejustificat de mari, ceea ce ar putea descuraja firmele mici să facă comerţ cu alte ţări din UE. Astfel, consumatorii nu pot alege în cunoștinţă de cauză și nu au acces la o gamă mai largă de produse, mai afectaţi fiind clienţii din zone îndepărtate. Acest lucru afectează și pe cei care trimit un pachet prietenilor și familiei într-o altă ţară a UE.

Noul regulament

  • consumatorii și comercianţii electronici vor avea posibilitatea de a verifica lista de preţuri și de a căuta cele mai bune oferte pe un site special
  • serviciile de curierat vor trebui să ofere clienţilor informaţii clare cu privire la preţurile și condiţiile de livrare
  • autorităţile poștale naţionale vor colecta date de la companiile de transport pentru a monitoriza piaţa și a evalua tarifele nejustificat de mari.

Parlamentul European a aprobat un regulament pentru a face piaţa de transport transfrontalier a coletelor mai transparentă și mai competitivă și pentru a reduce barierele pe care le întâmpină consumatorii și comercianţii online atunci când cumpără produse online în UE. Împreună cu eliminarea blocării geografice, aceste noi reguli îmbunătăţesc drepturile cumpărătorilor online.

Enterprise Europe Network

Constanţa 27/04

9°C

acum
vânt 4 kmh din NE
vizibilitate 10 km

14°C

max

10°C

min

17°C

max

12°C

min

emis înCurs valutar BNR 26/04

EUR
4.9765
0.00%
GBP
5.8018
-0.08%
USD
4.6373
-0.03%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic