Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Inovarea din UE: anumite îmbunătăţiri, dar sunt necesare progrese mai omogene

tablou european privind inovarea 2017.jpg

21.06.2017

Performanţele în materie de inovare din UE de anul trecut au continuat să crească în pofida progreselor relativ inegale observate în Europa. Aceasta este una dintre principalele constatări ale celui mai recent tablou de bord privind inovarea, publicat de Comisia Europeană. În ansamblu, performanţele în materie de inovare s-au îmbunătăţit în 15 ţări, deși există diferenţe mari între aceste state membre. Suedia rămâne lider în materie de inovare, în timp ce Lituania, Malta, Ţările de Jos, Austria și Regatul Unit sunt inovatorii cu cea mai rapidă creștere. Într-o perspectivă globală, UE este pe cale de a recupera decalajele faţă de Canada și SUA, dar Coreea de Sud și Japonia se menţin în frunte. În rândul competitorilor la nivel internaţional, China prezintă progresele cele mai rapide.

Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piaţa internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, a declarat: „Industria din UE continuă să inoveze, dar suntem încă în urma liderilor mondiali în materie de inovare. Într-o perioadă de globalizare și de evoluţii tehnologice rapide, inovările rămân esenţiale pentru prosperitatea economiei europene în ansamblu și pentru cea a cetăţenilor noștri. Iniţiativa Comisiei privind întreprinderile nou-înfiinţate și extinderea acestora și Noua agendă pentru competenţe vor urmări să îmbunătăţească în continuare un ecosistem favorabil inovării.”

Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, știinţă și inovare, a declarat: „Tabloul de bord arată că mai sunt încă multe de făcut pentru a îmbunătăţi performanţele în materie de cercetare și inovare. Din acest motiv, suntem în curs de consolidare a sprijinului acordat inovatorilor revoluţionari prin intermediul Consiliului european al inovării, o iniţiativă-pilot pusă în aplicare în temeiul programului-cadru pentru cercetare și inovare Orizont 2020 al UE.”

Tabloul de bord european privind inovarea 2017, care este însoţit, de asemenea, de tabloul de bord regional privind inovarea, arată că:

  • Suedia este din nou lider în domeniul inovării, urmată de Danemarca, Finlanda, Ţările de Jos, Regatul Unit - lider în materie de inovare pentru prima dată - și Germania.
  • În domenii specifice de inovare, liderii UE sunt: Danemarca - resurse umane și mediu propice inovării; Luxemburg - sisteme de cercetare atractive și active de natură intelectuală; Finlanda - finanţare și sprijin; Germania - investiţiile întreprinderilor; Irlanda - inovarea în IMM-uri și impactul asupra ocupării forţei de muncă; Belgia - reţele de inovare și colaborarea; Regatul Unit - efecte asupra vânzărilor.
  • Există nuclee inovatoare regionale și în ţările moderat inovatoare, astfel cum arată tabloul de bord regional privind inovarea: Praga în Republica Cehă, Bratislava în Slovacia și Ţara Bascilor în Spania.
  • La nivelul inovării, performanţele s-au îmbunătăţit cel mai mult în domeniul co-publicaţiilor internaţionale, al pătrunderii reţelelor de bandă largă, al numărului de absolvenţi universitari și de doctoranzi și al formării în sectorul TIC.
  • Investiţiile în capital de risc și ponderea IMM-urilor care introduc inovaţii au cunoscut un declin puternic.
  • În cursul următorilor doi ani, se preconizează o creștere cu 2 % a performanţelor în materie de inovare.

Ediţia din 2017 a tabloului de bord utilizează o metodologie perfecţionată, care reflectă mai bine investiţiile în competenţe, pregătirea digitală, anreprenoriatul și parteneriatele pentru inovare între sectorul public și cel privat. Pentru a permite monitorizarea performanţelor în timp, noua metodologie a fost aplicată, de asemenea, datelor din anii precedenţi (a se vedea comparaţia din graficul de mai sus). Tabloul de bord include, de asemenea, orientări pentru ameliorarea analizelor și a comparaţiilor privind diferenţele structurale dintre ţări și regiuni.

Context

Tabloul de bord european privind inovarea, publicat anual, oferă o evaluare comparativă a performanţelor ţărilor din UE și ale câtorva ţări terţe în domeniile cercetării și inovării. Un instrument interactiv online permite comparaţii personalizate ale scorurilor de performanţă.

Tabloul de bord regional privind inovarea evaluează performanţele în materie de inovare ale regiunilor europene. Acesta reproduce metodologia tabloului de bord european privind inovarea în măsura în care este posibil în termeni de disponibilitate a datelor.

Documente

Enterprise Europe Network

Constanţa 29/04

11°C

acum
vânt 11 kmh din NE
vizibilitate 10 km

14°C

max

11°C

min

15°C

max

13°C

min

emis înCurs valutar BNR 26/04

EUR
4.9765
0.00%
GBP
5.8018
-0.08%
USD
4.6373
-0.03%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic