Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Evitarea plăţii impozitelor: societăţile să plătească în ţara unde fac profit

20.03.2018

Societăţile utilizează lacunele legislative pentru a evita plata impozitelor, prin transferarea profiturilor către ţările UE cu impozite mai mici. Noi norme UE pun capăt acestei situaţii.

Deputaţii europeni vor discuta despre planurile de creare a unei baze fiscale consolidate comune a societăţilor în UE. Membrii Parlamentului European vor discuta despre două acte legislative care vor împiedica societăţile să-și mute profiturile în acele state membre în care impozitele sunt mai mici.

Comisia Europeană propune ca statele membre să le implementeze succesiv:

  • faza 1 – bază fiscală comună a societăţilor: un set de reguli pentru calcularea profiturilor impozabile ale societăţilor în toate ţările UE (în prezent, societăţile care operează în diferite state membre calculează profiturile filialelor conform diferitelor coduri fiscale);
  • faza 2 – bază fiscală consolidată comună a societăţilor: consolidarea ar permite societăţilor să adauge profiturile și pierderile tuturor filialelor lor în UE și să vină cu o valoare a profitului net care să fie impozitată.

Cu baza de impozitare stabilită, profitul corespunzător ar fi împărţit între statele membre în care societatea își desfășoară activitatea cu filiale, astfel încât acestea să poată impozita cota respectivă cu rata naţională a impozitului pe profit.Distribuirea profiturilor se va realiza conform unei formule, luând în considerare clădirile, utilajele, numărul de angajaţi și vânzările pe care compania le are în fiecare stat membru.

Rolul Parlamentului

În materie fiscală, Parlamentul are un rol consultativ în procesul legislativ. Legile UE sunt adoptate de către statele membre în cadrul Consiliului, cu unanimitate.

Combaterea evitării obligaţiilor fiscale și a fraudei fiscale este una dintre priorităţile Parlamentului. Pe 1 martie 2018, deputaţii europeni au creat o comisie specială care să investigheze infracţiunile financiare, evaziunea fiscală și evitarea taxelor.

Enterprise Europe Network

Constanţa 26/04

16°C

acum
vânt 22 kmh din NV
vizibilitate 10 km

16°C

max

11°C

min

15°C

max

11°C

min

emis înCurs valutar BNR 26/04

EUR
4.9765
0.00%
GBP
5.8018
-0.08%
USD
4.6373
-0.03%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic