Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Energie: Cooperarea de succes în domeniul energiei continuă în ţările din Europa Centrală și de Sud-Est

14.09.2016, Comisia Europeană

Cooperarea în cadrul iniţiativei Comisiei Europene pentru conectarea reţelelor de gaze în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC), lansată în 2015, a produs rezultate tangibile.

La reuniunea din 9 sept 2016 a fost semnat un acord de grant în valoare de 179 milioane de euro pentru coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA) în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei. Au fost semnate, de asemenea, declaraţii comune de către guvernele și operatorii de sisteme de transport din Grecia, Bulgaria, România și Ungaria privind cooperarea în cadrul unor proiecte în domeniul gazelor de-a lungul așa-numitului „Coridor vertical”. În plus, a fost semnat un memorandum de înţelegere de către operatorii de sisteme de transport din Ucraina, România, Bulgaria și Grecia privind fluxurile inverse în gazoductul transbalcanic. Miniștrii au salutat, de asemenea, finalizarea iminentă a conductei de interconectare dintre Bulgaria și România și proiectul de consolidare a reţelei bulgare, în vederea unor noi interconexiuni cu statele vecine.

În ceea ce privește proiectele viitoare, miniștrii de resort s-au angajat să finalizeze în mod rapid celelalte patru proiecte prioritare: terminalul de gaz natural lichefiat (GNL) din Croaţia și infrastructura de racordare a acestuia cu Ungaria, conducta de interconectare dintre Grecia și Bulgaria și cea dintre Bulgaria și Serbia.

Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil cu uniunea energetică, a declarat: „Reuniunea de astăzi reprezintă o etapă crucială pentru cooperarea regională și continuarea progreselor în ceea ce privește uniunea energetică. Lucrând împreună, putem obţine o securitate și o diversificare energetică sporită într-o regiune care s-a dovedit deja extrem de vulnerabilă în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze.”

Miguel Arias Cañete, comisarul pentru politici climatice și energie, a declarat: „Sunt bucuros că am obţinut rezultate tangibile în urma cooperării din regiune: Bulgaria are în prezent acces la GNL și Ucraina va avea și ea acces în curând. Vrem să mergem și mai departe, să extindem cooperarea și în alte sectoare, nu numai în cel al gazelor. Iată de ce ne extindem cooperarea și în domeniul energiei regenerabile și al eficienţei energetice, pentru a spori, de asemenea, securitatea energetică prin reducerea dependenţei de furnizorii externi de energie.”

În cadrul reuniunii s-a adoptat, totodată, un plan de acţiune privind aspectele de reglementare necesare pentru a facilita operarea infrastructurii existente și planificate în regiune și pentru a îmbunătăţi funcţionarea pieţei. De asemenea, miniștrii au decis să extindă cooperarea CESEC și în alte domenii, cu scopul de a crea o piaţă regională a energiei electrice și de a promova energia regenerabilă și eficienţa energetică în regiune. Reuniunea a fost convocată ca urmare a progreselor substanţiale obţinute în decursul unui an de cooperare regională consolidată.

Context

În 2014, „simulările de criză” ale Comisiei au arătat că regiunea este extrem de vulnerabilă în cazul întreruperii aprovizionării cu gaze de către furnizorul cel mai important și, în multe cazuri, unic. În plus, consumatorii au plătit de-a lungul anilor considerabil mai mult pentru gaze în această regiune în comparaţie cu Europa Centrală și de Vest. Principalele motive sunt lipsa unei infrastructuri transfrontaliere și aplicarea deficitară a normelor pieţei energetice care ar permite furnizarea de gaze în condiţii de siguranţă de către o gamă largă de furnizori, la preţuri accesibile pentru consumatori.

De la lansarea ei de către Comisie în 2015, Iniţiativa CESEC a condus deja la dezvoltarea rapidă a infrastructurii în regiune și la punerea în aplicare a normelor pieţei UE care contribuie la garantarea unor preţuri mai echitabile pentru consumatori și la funcţionarea eficientă a pieţelor energetice concurenţiale. Uniunea energetică are scopul de a garanta faptul că toate ţările din Europa Centrală și de Sud-Est vor avea acces la cel puţin trei surse diferite de energie în viitor, iar Comisia lucrează intens pentru a se asigura că toate ţările din regiunile respective sunt bine conectate cu restul Europei.

Enterprise Europe Network

Constanţa 29/04

14°C

acum
vânt 22 kmh din NE
vizibilitate 10 km

15°C

max

13°C

min

15°C

max

13°C

min

emis înCurs valutar BNR 26/04

EUR
4.9765
0.00%
GBP
5.8018
-0.08%
USD
4.6373
-0.03%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic