Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Deputații europeni au adoptat legea securității cibernetice

20190312PHT31115_original.jpg

12.03.2019, Parlamentul European

Parlamentul European a adoptat în 12 martie 2019 schema de certificate europene de securitate cibernetică pentru produse, procese și servicii .

 

Eurodeputații au adoptat legea UE a securității cibernetice cu 586 voturi pentru, 44 împotrivă și 36 de abțineri. Această lege înființează prima schemă de certificate la nivel european menită să asigure că produsele, procesele și serviciile vândute în UE îndeplinesc standardele de securitate cibernetică.

 

Parlamentul a votat de asemenea o rezoluție ce îndeamnă la acțiune la nivel european asupra amenințărilor de securitate legate de prezența tehnologică crescută a Chinei în UE.

Eurodeputații își exprimă profunda îngrijorare asupra acuzațiilor recente potrivit cărora echipamentele 5G ar putea avea încorporate opțiuni care ar permite fabricanților chinezi și autorităților accesul neautorizat la date cu caracter personal și telecomunicații din interiorul UE.

 

Legile chineze de securitate națională sunt o amenințare la adresa securității cibernetice în UE

 

Deputații sunt de asemenea îngrijorați de faptul că vânzătorii de echipamente din țări terțe pot prezenta un risc de securitate pentru UE, datorită legilor din țările lor de origine care obligă toate companiile să coopereze cu statul chiar și din străinătate, bazându-se pe o definiție foarte vagă a securității naționale. În mod special, legile chineze de securitate națională au declanșat reacții în diferite țări, de la evaluări de securitate până la restricții totale.

 

Deputații cer Comisiei și statelor membre să ofere îndrumări cu privire la modul de abordare a amenințărilor cibernetice și vulnerabilităților atunci când achiziționează echipamente 5G, de exemplu prin diversificarea comercianților de echipamente, introducerea proceselor de achiziție în mai multe etape și crearea unei strategii pentru reducerea dependenței europene de tehnologie cibernetică străină.

 

Aceștia îndeamnă Comisia să mandateze Agenția europeană pentru securitate cibernetică (ENISA) să lucreze în vederea unei scheme de certificate care să asigure că introducerea 5G în UE îndeplinește cele mai înalte standarde de securitate.

 

Legea securității cibernetice va permite certificarea dispozitivelor conectate

 

Legea securității cibernetice, care a obținut deja acordul informal al statelor membre, subliniază importanța certificării infrastructurii strategice, ce include rețele energetice, apă, furnizare de energie și sisteme bancare, alături de produse, procese și servicii. Până în anul 2023, Comisia va evalua posibilitatea ca oricare dintre schemele voluntare nou-înființate să devină obligatorii.

 

Legea securității cibernetice oferă de asemenea un mandat permanent și mai multe resurse Agenției europene pentru securitate cibernetică.

 

Consiliu trebuie să aprobe acum formal legea securității cibernetice. Regulamentul va intra in vigoare la 20 de zile după publicare. Rezoluția asupra prezenței IT chineze în UE va fi trimisă Comisiei și statelor membre.

 

Context

Peste 80% dintre europeni sunt conectați la internet și numărul acestora crește în continuare. Crește, însă, și numărul atacurilor cibernetice.

 

Până în 2020 majoritatea interacțiunilor digitale se vor efectua fără interacțiunea umană, comunicarea fiind directă, între două dispozitive electronice. În același timp, activitățile infractorilor cibernetici iau amploare și devin din ce în ce mai sofisticate. Nici guvernele, nici industria în sine nu pot lupta separat pentru a asigura un nivel înalt de securitate cibernetică în UE. 

 

Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică va obține mai multe resurse umane și financiare pentru a consolida cooperarea dintre statele membre în ceea ce privește securitatea cibernetică. Echipamentele IT vor fi standardizate la nivel european. Certificarea inițială este voluntară. Comisia Europeană va evalua în ce măsură schema trebuie să devină obligatorie până în 2023.

 

Mai mult decât atât, informarea mai bună a utilizatorilor ar crește protecția individuală în viața cotidiană. Conform  unui sondaj Eurobarometru recent, 87% dintre europeni consideră criminalitatea informatică o provocare majoră pentru securitatea internă a Uniunii Europene și sunt preocupați de faptul că ar putea deveni victime ale atacurilor cibernetice. Cu ajutorul noilor reguli, utilizatorii vor beneficia de recomandări privind configurațiile sigure, întreținerea dispozitivelor, disponibilitatea și durata actualizărilor, precum și vulnerabilitățile existente.



„Atacul cibernetic din 2017, numit WannaCry, care a blocat mai mult de 200.000 de sisteme informatice din Europa în același timp, a arătat că avem nevoie de acțiuni din partea Uniunii pentru a crește securitatea cibernetică. Temelia este pusă acum prin actul de securitate cibernetică. Europa ar putea deveni curând o forță majoră în securitatea informatică”, a declarat doamna, Angelika Niebler, parlamentara  europeană responsabilă cu acest dosar.

 

 

Enterprise Europe Network

Constanţa 19/03

4°C

acum
vânt 18 kmh din NE
vizibilitate 10 km

5°C

max

4°C

min

10°C

max

3°C

min

emis înCurs valutar BNR 18/03

EUR
4.9715
+0.02%
GBP
5.8088
-0.21%
USD
4.5614
-0.07%
IFR
4.9683
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic