Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Conturarea viitorului digital al Europei: Comisia a prezentat Strategia privind datele și Strategia privind inteligența artificială

digital.jpg

20.02.2020

Comisia  Europeană  a prezentat  ideile și acțiunile pentru o transformare digitală care să fie în avantajul tuturor și să reflecte valorile  care ne definesc ca europeni: deschiderea, echitatea, diversitatea, democrația și încrederea. Sectorul digital poate juca un rol de prim-plan în combaterea schimbărilor climatice și asigurarea tranziției către o economie verde. Strategia europeană privind datele și opțiunile de politică menite să asigure dezvoltarea unei inteligențe artificiale (IA) centrate pe factorul uman prezentate, constituie primii pași către realizarea acestor obiective.

 

Europa ca lider de încredere în domeniul digital

 

Tehnologiile digitale, cu condiția să fie utilizate în mod adecvat, vor aduce beneficii cetățenilor și întreprinderilor din multe puncte de vedere. În următorii cinci ani, Comisia se va concentra pe trei obiective principale în domeniul digital:

 

· o tehnologie în beneficiul utilizatorilor,

 

· o economie echitabilă și competitivă și

 

· o societate deschisă, democratică și durabilă.

 

Europa se va baza pe experiența sa îndelungată în domeniul tehnologic, al cercetării, al inovării și ingeniozității, precum și pe tradiția sa puternică de protejare a drepturilor și a valorilor fundamentale. Noile politici și cadre de lucru vor permite Europei să utilizeze tehnologii digitale de vârf și să își consolideze capacitățile în materie de securitate cibernetică. Europa va continua să aibă o societate deschisă, democratică și durabilă, iar instrumentele digitale pot susține aceste principii. Europa își va croi propriul drum și îl va urma pentru a deveni o economie și o societate digitală competitivă la nivel mondial, bazată pe valori și incluzivă, continuând, în același timp, să fie o piață deschisă, dar bazată pe reguli și să colaboreze îndeaproape cu partenerii săi internaționali.

 

Europa ca lider în domeniul inteligenței artificiale de încredere

 

Europa deține toate atuurile pentru a deveni un lider mondial în domeniul sistemelor de inteligență artificială (IA) care pot fi utilizate și aplicate în condiții de siguranță. Avem centre de cercetare excelente, sisteme digitale sigure și rezultate lăudabile în robotică, avem sectoare de producție și servicii competitive, că este vorba de sectorul autovehiculelor sau cel energetic, de sistemul de sănătate sau de agricultură.

 

În Cartea albă prezentată, Comisia are în vedere un cadru pentru o inteligență artificială fiabilă, bazată pe excelență și încredere. În parteneriat cu sectorul privat și cel public, Comisia urmărește să mobilizeze resurse de-a lungul întregului lanț valoric și să creeze stimulentele potrivite pentru a accelera introducerea și utilizarea IA, inclusiv de către întreprinderile mici și mijlocii. În acest sens, colaborează și cu statele membre și cu comunitatea de cercetare și încearcă să atragă și să păstreze talentele.

 

Dată fiind complexitatea sistemelor de IA și riscurile semnificative pe care le pot prezenta acestea în anumite contexte, este esențial să fie consolidată încrederea utilizatorilor.

 

Trebuie să existe norme clare care să abordeze problema sistemelor de IA cu grad ridicat de risc, fără însă a le împovăra excesiv pe cele cu risc mai scăzut. Vor continua să se aplice normele stricte ale UE în materie de protecție a consumatorilor, de combatere a practicilor comerciale neloiale și de asigurare a protecției datelor cu caracter personal și a vieții private.

 

Europa ca lider în cadrul economiei datelor

 

Volumul de date generat de întreprinderi și de organismele publice este într-o creștere constantă. Următorul val de date industriale va transforma profund modul în care producem, consumăm și trăim. Dar potențialul său rămâne, în mare parte, neexploatat. Europa întrunește toate condițiile pentru a deveni un lider în această nouă economie a datelor: avem cea mai puternică bază industrială din lume, în care IMM-urile sunt o componentă esențială a țesutului industrial, avem tehnologiile și competențele necesare și acum și o viziune clară.

 

Enterprise Europe Network

Constanţa 19/04

8°C

acum
vânt 11 kmh din ESE
vizibilitate 10 km

9°C

max

9°C

min

11°C

max

9°C

min

emis înCurs valutar BNR 19/04

EUR
4.9764
0.00%
GBP
5.8125
-0.06%
USD
4.6687
+0.13%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic