Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Conformitatea statelor membre cu dreptul UE: în continuare insuficientă

07.07.2017

Raportul anual privind monitorizarea punerii în aplicare a dreptului UE publicat în 6 iulie 2017 prezintă modul în care Comisia a monitorizat și a asigurat aplicarea dreptului UE în 2016. Tabloul de bord al pieței unice, disponibil online și publicat tot astăzi, arată că, deși majoritatea barierelor în calea liberei circulații a persoanelor, a serviciilor, a bunurilor și a capitalului sunt în curs de a fi eliminate, în unele domenii situația este stagnantă sau chiar se înrăutățește.

 

Aplicarea eficace a legislației este esențială pentru a garanta faptul că cetățenii și întreprinderile se pot bucura de beneficiile conferite de dreptul UE. Adesea, atunci când se ivesc probleme - indiferent că este vorba de testarea emisiilor provenite de la autovehicule, de depozitele ilegale de deșeuri sau de siguranța și securitatea transporturilor - motivul nu este absența legislației UE, ci mai degrabă faptul că statele membre nu aplică dreptul UE în mod corect și eficace. De asemenea, piața unică a UE rămâne cel mai valoros atu al Europei pentru milioanele de cetățeni și de întreprinderi, iar Comisia Europeană s-a angajat să asigure, prin verificarea punerii în aplicare a normelor privind piața unică a UE, faptul că aceștia beneficiază în fiecare zi de libertatea de a locui, de a lucra și de a face comerț în 28 de state membre.

 

Raportul anual privind monitorizarea punerii în aplicare a dreptului UE în 2016

 

Raportul anual pentru 2016 arată o creștere considerabilă (cu 21 %), față de anul anterior, a numărului de cazuri deschise în ceea ce privește constatarea neîndeplinirii obligațiilor, atingând astfel un record la nivelul ultimilor cinci ani (a se vedea graficul 1). Acest fapt constituie un motiv de îngrijorare, deoarece neaplicarea corectă a dreptului UE face ca cetățenii și întreprinderile să nu își poată exercita drepturile și beneficiile conferite de legislația europeană. De exemplu, transpunerea și punerea integrală în aplicare a normelor UE privind achizițiile publice și concesiunile este esențială pentru a face mai ușoară și mai puțin costisitoare participarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) la licitațiile pentru contracte publice.

 

Prin urmare, Comisia acționează cu fermitate atunci când încălcarea dreptului UE obstrucționează obiectivele esențiale ale politicilor UE. De exemplu, Comisia a vizat în special nestabilirea sau neaplicarea de către statele membre a unor sisteme de sancțiuni pentru a descuraja constructorii de automobile de la încălcarea legislației privind emisiile generate de autovehicule.

 

Graficul 2 (de mai jos) oferă o imagine de ansamblu a situației pentru fiecare stat membru. În ceea ce privește cazurile de transpunere cu întârziere, Cipru și Belgia au avut cel mai mare număr de cazuri deschise, în timp ce cele mai puține au fost deschise în Italia, în Slovacia și în DanemarcaGermania și Spania au înregistrat cel mai mare număr de cazuri pendinte pentru transpunerea incorectă și/sau greșită a dreptului UE, în timp ce Estonia a avut cel mai scăzut număr total de cazuri deschise anul trecut.

 

Piața internă, industria, antreprenoriatul și IMM-urile, precum și mediul înconjurător sunt în continuare domeniile de politică în care au fost deschise cele mai multe cazuri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în 2016 (a se vedea graficul 3).

 

Combaterea transpunerii tardive a directivelor

 

Pentru ca cetățenii și întreprinderile să poată profita de beneficiile oferite de dreptul UE, este esențial ca statele membre să transpună directivele europene în propria ordine juridică națională în termenele pe care și le-au asumat.

 

În 2016, numărul de noi proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor legate de transpunerea tardivă aproape că s-a dublat (847 de cazuri) față de anul anterior (543 de cazuri). Comisia a lansat noi proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva majorității statelor membre, pentru netranspunerea Directivelor privind achizițiile publice și concesiunile (Directivele 2014/23/UE2014/24/UE și 2014/25/UE), a Directivelor privind produsele din tutun (Directivele 2014/40/UE și 2014/109/UE) și a Directivei privind permisele de conducere (Directiva 2014/85/UE).

 

Pentru a facilita transpunerea la timp, Comisia a continuat să asiste statele membre prin pregătirea unor planuri de punere în aplicare, a unor site-uri web specifice și a unor documente de orientare și prin schimbul de bune practici în cadrul reuniunilor grupurilor de experți.

 

Anul trecut, Comisia a deschis trei acțiuni la Curtea de Justiție a UE, solicitând aplicarea de sancțiuni financiare: două acțiuni împotriva Luxemburgului și o acțiune împotriva României.

 

Tabloul de bord al pieței unice 2017

 

Tabloul de bord al pieței unice, disponibil online, oferă o imagine exactă a stadiului punerii în aplicare a normelor privind piața unică a UE. El evaluează modul în care statele membre ale UE aplică aceste norme și identifică deficiențele în cazul cărora țările din UE ar trebui să își intensifice eforturile.

 

În funcție de performanța lor în raport cu o serie de instrumente de guvernanță și domenii de politică în 2016statele membre au primit cartonașe verzi (peste medie), galbene (medie) și roșii (sub medie). Săgețile indică dacă performanța lor s-a îmbunătățit sau s-a înrăutățit .

 

Pe lângă evaluarea conformității statelor membre cu legislația privind piața unică, tabloul de bord evaluează modul în care statele membre sprijină cetățenii și întreprinderile prin intermediul diverselor instrumente ale UE destinate informării generale, soluționării concrete a problemelor și căutării unui loc de muncă (portalul „Europa ta”,  Europa ta - ConsiliereSolvitEURES). Tabloul de bord monitorizează, de asemenea, gradul de deschidere către comerț și investiții a statelor membre, precum și eforturile mai ample ale acestora în vederea deschiderii unor sectoare precum achizițiile publice, calificările profesionale sau serviciile poștale.

 

Luând în considerare toate aceste domenii evaluate, AustriaDanemarcaEstoniaLituania, Malta și Slovacia au avut cele mai bune performanțe.

 

Comisia ia măsuri ca urmare a plângerilor cetățenilor

 

Cetățenii, întreprinderile, ONG-urile și alte părți interesate pot semnala orice presupusă încălcare a dreptului UE prin intermediul unui formular de plângere online, accesibil prin portalul Europa, pagina  Drepturi și oportunități. În 2016, majoritatea plângerilor s-au referit la aspecte legate de justiție și de drepturile consumatorilor, de ocuparea forței de muncă, de piața internă a UE, de industrie și de IMM-uri. Prin intermediul formularului de plângere, SOLVIT poate ajuta cetățenii și întreprinderile să își rezolve problemele cu o autoritate publică dintr-o altă țară a UE.

 

Context

 

Începând din 1984, în urma unei solicitări formulate de Parlamentul European, Comisia prezintă un raport anual privind monitorizarea punerii în aplicare a dreptului UE în cursul anului precedent. Parlamentul European adoptă apoi o rezoluție privind raportul Comisiei.

 

Tabloul de bord al pieței unice este publicat online în fiecare an. El monitorizează performanța statelor membre ale UE într-o serie de domenii de politică (achiziții publice, calificări profesionale, servicii poștale, integrarea comerțului, deschiderea pieței) și instrumente de guvernanță (transpunere, proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor și EU Pilot în domenii legate de piața unică, EURESEuropa ta,  Europa ta - ConsiliereSOLVIT,  IMIe-Certis, domenii prioritare, Centrele Europene ale Consumatorilor,  Rețeaua de cooperare pentru protecția consumatorilor și Sistemul de informații privind reglementările tehnice (TRIS).

 

rapoarte

Enterprise Europe Network

Constanţa 30/04

12°C

acum
vânt 40 kmh din NE
vizibilitate 10 km

14°C

max

13°C

min

14°C

max

14°C

min

emis înCurs valutar BNR 29/04

EUR
4.9758
-0.01%
GBP
5.8200
+0.31%
USD
4.6438
+0.14%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic