Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Comisia von der Leyen: pentru o Uniune mai ambiţioasă

commision.jpg

11.09.2019

Președintele ales Ursula von der Leyen și-a prezentat echipa și noua structură a următoarei Comisii Europene.Noua Comisie va reflecta priorităţile și ambiţiile prezentate în orientările politice. Comisia este structurată în jurul obiectivelor pe baza cărora președintele ales von der Leyen a fost votat de Parlamentul European.

În centrul activităţii noastre se află necesitatea de a răspunde schimbărilor climatice, tehnologice și demografice care transformă societăţile și modul nostru de viaţă. Puterile existente urmează noi căi, noi puteri apar și se consolidează. Acest lucru a lăsat un sentiment de neliniște și teamă în numeroase comunităţi din întreaga Europă. UE trebuie să conducă tranziţia către o planetă sănătoasă și către o nouă lume digitală, însă nu poate face acest lucru decât ţinând oamenii aproape și adaptând economia socială de piaţă unică a Europei astfel încât să corespundă noilor ambiţii din ziua de astăzi.

Pe măsură ce ne angajăm pe această cale, trebuie să ne valorificăm din plin punctele forte, talentul și potenţialul. Trebuie să ne concentrăm pe egalitate și pe crearea de șanse pentru toţi, indiferent dacă este vorba despre femei sau despre bărbaţi, despre oameni care vin din Est, din Vest, din Sud sau din Nord, ori despre tineri sau vârstnici. Trebuie să apărăm valorile noastre comune și să susţinem statul de drept. În următorii 5 ani, toate instituţiile europene trebuie să colaboreze strâns pentru a disipa temerile și pentru a crea oportunităţi.

O nouă structură, adaptată la ceea ce dorim să realizăm

Noul colegiu va avea opt vicepreședinţi, inclusiv Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (Josep Borrell). Vicepreședinţii sunt responsabili pentru priorităţile majore cuprinse în orientările politice. Rolul acestora este de a orienta activitatea noastră în ceea ce privește ambiţiile emblematice, cum sunt Pactul ecologic european, o Europă pregătită pentru era digitală, o economie în serviciul cetăţenilor, protejarea modului nostru de viaţă european, o Europă mai puternică pe plan internaţional și un nou elan pentru democraţia europeană. Comisarii se află în centrul structurii noului colegiu. Ei vor gestiona expertiza furnizată de direcţiile generale.

Trei vicepreședinţi executivi vor avea o funcţie dublă. Fiecare dintre ei va fi atât vicepreședinte responsabil pentru una dintre cele trei teme principale de pe agenda președintelui ales, cât și comisar. Vicepreședintele executiv Frans Timmermans (Ţările de Jos) va coordona activitatea cu privire la Pactul ecologic european. El va gestiona, totodată, politicile climatice, fiind sprijinit de Direcţia Generală Politici Climatice.

Președintele ales Ursula von der Leyen a declarat: „Doresc ca Pactul ecologic european să devină un semn distinctiv al Europei. În centrul acestuia se află angajamentul nostru de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic. Acest lucru reprezintă, totodată, un imperativ economic pe termen lung: cei care acţionează primii și cel mai rapid vor fi cei care profită de oportunităţile create de tranziţia ecologică. Vreau ca Europa să fie avangarda. Vreau ca Europa să fie exportatorul de cunoștinţe, de tehnologii și de cele mai bune practici.”

Vicepreședintele executiv Margrethe Vestager (Danemarca) va coordona întreaga noastră agendă privind o Europă pregătită pentru era digitală și va fi comisar pentru concurenţă, sprijinită de Direcţia Generală Concurenţă.

Președintele ales Ursula von der Leyen a declarat: „Digitalizarea are un impact uriaș asupra modului în care trăim, muncim și comunicăm. În anumite domenii, Europa trebuie să recupereze un decalaj – cum ar fi în domeniul „business to consumers” – în vreme ce în alte domenii – cum ar fi „business to business” – suntem avangarda. Trebuie să pregătim piaţa noastră unică pentru era digitală, trebuie să valorificăm la maximum inteligenţa artificială și tehnologia de lucru cu volumele mari de date, trebuie să îmbunătăţim securitatea cibernetică și trebuie să depunem eforturi susţinute în favoarea suveranităţii noastre tehnologice.”

Vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis (Letonia) va coordona activitatea privind o economie în serviciul cetăţenilor și va fi comisarul pentru servicii financiare, sprijinit de Direcţia Generală Stabilitate Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Pieţelor de Capital.

Președintele ales Ursula von der Leyen a declarat: „Avem o economie socială de piaţă unică. Aceasta este sursa prosperităţii și echităţii noastre sociale. Acest lucru este cu atât mai important cu cât ne confruntăm cu o dublă tranziţie: climatică și digitală. Valdis Dombrovskis va avea rolul de a reuni aspectele sociale și piaţa în economia noastră.”

Ceilalţi comisari desemnaţi sunt următorii:

 • Johannes Hahn (Austria) va fi responsabil de „Buget și administraţie” și va raporta direct președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen. Ca membru cu vechime al colegiului, el cunoaște importanţa promovării unei administraţii moderne.
 • Didier Reynders (Belgia), avocat de profesie, are foarte multă experienţă ca ministru de finanţe, ministru al afacerilor externe și europene și ca ministru al apărării la nivel naţional. În noua Comisie, el va fi responsabil de „Justiţie” (inclusiv tematica statului de drept).
 • Mariya Gabriel (Bulgaria) este în prezent comisar european. Ea s-a ocupat cu dedicaţie și energie de portofoliul digital și i se încredinţează acum crearea de noi perspective pentru generaţia tânără (portofoliul „Inovare și tineret”).
 • Stella Kyriakides (Cipru) este un psiholog clinician cu mulţi ani de experienţă în domeniul afacerilor sociale, al sănătăţii și al prevenirii cancerului. Ea va avea portofoliul „Sănătate”.
 • Kadri Simson (Estonia) este un deputat cu vechime în Parlamentul estonian și a fost ministru al afacerilor economice și al infrastructurii. Ea se va ocupa de portofoliul „Energie”.
 • Jutta Urpilainen (Finlanda) nu a fost numai ministru de finanţe și membru al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului finlandez, ci și trimis special în Etiopia. Ea va fi titulară a portofoliului „Parteneriate internaţionale”.
 • Sylvie Goulard (Franţa), fost deputat în Parlamentul European, este o europeană dedicată și convinsă. În calitate de comisar pentru piaţa internă, ea va gestiona activitatea noastră privind politica industrială și va promova piaţa unică digitală. De asemenea, ea va fi responsabilă pentru noua Direcţie Generală pentru Industria de apărare și Spaţiu.
 • László Trócsányi (Ungaria) este fostul ministru al justiţiei din Ungaria. El va avea portofoliul „Vecinătate și extindere”.
 • Phil Hogan (Irlanda), actualul comisar pentru agricultură, își va pune experienţa la dispoziţia noii Comisii având în responsabilitate portofoliul „Comerţ”.
 • Paolo Gentiloni (Italia), fost prim-ministru al Italiei și ministru al afacerilor externe, va împărtăși din vasta sa experienţă ca titular al portofoliului „Economie”.
 • Virginijus Sinkevičius (Lituania), ministrul lituanian al economiei și inovării, va fi responsabil pentru „Mediu și oceane”.
 • Nicolas Schmit (Luxemburg) își reunește experienţa de la Parlamentul European și pe aceea de ministru pentru ocuparea forţei de muncă la nivel naţional, și va prelua responsabilitatea portofoliului „Locuri de muncă”.
 • Helena Dalli (Malta) și-a dedicat viaţa politică egalităţii, ocupând atât postul de ministru pentru dialog social, protecţia consumatorilor și pentru libertăţi civile, cât și pe acela de ministru al afacerilor europene și al egalităţii. Ea va avea portofoliul „Egalitate”.
 • Janusz Wojciechowski (Polonia) a fost vreme îndelungată deputat în Parlamentul European, membru al Comisiei pentru agricultură și este în prezent membru al Curţii de Conturi Europene. El va fi responsabil pentru portofoliul „Agricultură”.
 • Elisa Ferreira (Portugalia) este în prezent viceguvernator al Banco de Portugal. Ea a fost deputat în Parlamentul European timp de mai mulţi ani și a fost, pe plan naţional, atât ministru al planificării, cât și ministru al mediului. Ea va avea portofoliul „Coeziune și reforme”.
 • Rovana Plumb (România) este deputat în Parlamentul European (vicepreședinte al Grupului Socialiștilor și Democraţilor) și a ocupat, la nivel naţional, posturile de ministru al mediului și schimbărilor climatice, ministru al muncii, ministru al fondurilor europene, ministru al educaţiei și ministru al transporturilor. Ea se va ocupa de portofoliul „Transporturi”.
 • Janez Lenarčič (Slovenia) este un diplomat sloven. El a fost secretar de stat pentru afaceri europene și a colaborat strâns timp de mai mulţi ani cu Organizaţia Naţiunilor Unite, cu Organizaţia pentru Securitate și Cooperare în Europa și cu Uniunea Europeană. El se va ocupa de portofoliul „Gestionarea crizelor”.
 • Ylva Johansson (Suedia) este, pe plan naţional, ministru pentru ocuparea forţei de muncă, dar și fost ministru al școlilor și ministru al sănătăţii și îngrijirii persoanelor în vârstă, precum și deputată în Parlamentul suedez. Este, în același timp, un expert foarte respectat în domeniile ocupării, integrării, sănătăţii și bunăstării. Ea va avea portofoliul „Afaceri interne”.

Etapele următoare

În următoarea etapă, Parlamentul European va trebui să aprobe întregul colegiu al comisarilor, inclusiv Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate/vicepreședintele Comisiei Europene.

Acest lucru va fi precedat de audierile comisarilor desemnaţi în faţa comisiilor parlamentare relevante, în conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului.

Pe baza aprobării date de către Parlamentul European, Consiliul European numește în mod oficial Comisia Europeană, în conformitate cu articolul 17 alineatul (7) din TUE.

Enterprise Europe Network

Constanţa 20/09

11°C

acum
vânt 11 kmh din VNV
vizibilitate 10 km

20°C

max

14°C

min

23°C

max

18°C

min

emis înCurs valutar BNR 18/09

EUR
4.8582
-0.03%
GBP
5.3220
-0.42%
USD
4.0972
-0.55%
IFR
4.8395
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00
Biroul Unic