Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Comisia Europeană solicită opinii cu privire la viitoarele norme pentru descurajarea promotorilor de mecanisme de planificare fiscală agresivă

14.11.2016

Comisia Europeană a lansat o consultare publică pentru a colecta sugestii privind calea de urmat pentru acţiunea UE în ceea ce privește consultanţii și intermediarii care facilitează evaziunea fiscală și evitarea obligaţiilor fiscale. Dezvăluiri recente au subliniat faptul că anumiţi intermediari, cum ar fi consultanţii fiscali, i-au ajutat pe clienţii lor să își transfere profiturile în alte ţări pentru a evita plata taxelor.

Deși unele operaţiuni complexe și crearea de societăţi offshore pot fi perfect justificate, este de asemenea clar că alte activităţi pot fi mai puţin legitime și, în unele cazuri, ilegale. Așa cum se indică în recenta comunicare privind măsuri suplimentare de sporire a transparenţei și de întărire a luptei împotriva evaziunii fiscale și a evitării obligaţiilor fiscale, Comisia dorește să clarifice în mai mare măsură activităţile consultanţilor fiscali. Ea dorește, de asemenea, să reflecteze asupra modului în care pot fi instituite măsuri eficace de descurajare a promotorilor și a facilitatorilor de mecanisme de planificare fiscală agresivă, precum și a utilizatorilor acestor mecanisme.

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și uniune vamală, a declarat: „Mecanismele financiare complexe și structurile corporatiste opace nu apar în mod accidental: anumiţi intermediari le-au transformat într-o formă de artă. Acești experţi le oferă clienţilor lor posibilitatea de a profita în mod agresiv de lacunele sistemului sau de a-și transfera profiturile în așa fel încât să își reducă substanţial contribuţiile fiscale. Această consultarea publică ne va ajuta să găsim modalităţi de a-i descuraja pe intermediari de la conceperea unor astfel de mecanisme, precum și să le oferim statelor membre o imagine mai clară și mai multe informaţii cu ajutorul cărora să poată pune capăt acestor mecanisme.”

În special, Comisia dorește să colecteze opinii cu privire la modul în care ar putea fi pus în aplicare un sistem de divulgare obligatorie pentru consultanţii fiscali. Aceste norme i-ar obliga pe intermediari să furnizeze rapid informaţii cu privire la mecanismele care ar putea fi considerate drept o formă de planificare agresivă sau abuzivă în scopuri fiscale și ar reflecta obiectivele orientărilor neobligatorii ale OCDE (acţiunea 12 a proiectului privind BEPS) referitoare la divulgarea strategiilor de planificare fiscală agresivă. Această consultare publică va permite să se determine dacă este oportun să se introducă norme obligatorii la nivelul UE și, în caz afirmativ, care ar fi instrumentul juridic cel mai adecvat.
Consultarea publică este deschisă până la 16 februarie 2017.

Context

Numeroase întreprinderi și persoane fizice fac apel la intermediari pentru a concepe structuri financiare care să le permită să evite plata impozitelor pe care le datorează.

Acești intermediari pot fi consultanţi, avocaţi, consilieri financiari și de investiţii, contabili, instituţii financiare, intermediari de asigurări și agenţi care înfiinţează întreprinderi („prestatori de servicii pentru trusturi și societăţi”). Mecanismele elaborate de acești intermediari pot conduce, adesea, la o pierdere de venituri fiscale pentru vistieria statului.

Parlamentul European a solicitat adoptarea unor măsuri mai stricte împotriva intermediarilor care participă la mecanisme de planificare fiscală agresivă. Consiliul a invitat, de asemenea, Comisia „să analizeze posibilitatea unor iniţiative legislative pe marginea normelor privind informarea obligatorie, inspirate din acţiunea 12 a proiectului OCDE privind BEPS, în vederea introducerii unor măsuri disuasive mai eficace vizând intermediarii care contribuie la metode de evaziune fiscală sau de evitare a obligaţiilor fiscale”.

Această consultare va colecta opinii cu privire la necesitatea unei acţiuni a UE în vederea introducerii unor măsuri mai eficace de descurajare a consultanţilor fiscali implicaţi în operaţiuni care facilitează evaziunea fiscală și evitarea obligaţiilor fiscale, precum și cu privire la modul în care aceste norme ar trebui concepute.

Informaţii suplimentare:

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/intermediariestaxplanning

 

Enterprise Europe Network

Constanţa 03/05

10°C

acum
vânt 11 kmh din NNV
vizibilitate 10 km

16°C

max

12°C

min

15°C

max

12°C

min

emis înCurs valutar BNR 02/05

EUR
4.9764
+0.01%
GBP
5.8180
-0.02%
USD
4.6500
+0.30%
IFR
4.9759
+0.11%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic