Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Comisia a lansat procesul de reflecţie privind dimensiunea socială a Europei până în 2025

02.05.2017

Documentul de reflecţie privind dimensiunea socială va marca începutul unui proces de reflecţie cu participarea cetăţenilor, a partenerilor sociali, a instituţiilor și a guvernelor europene. Acest proces urmărește să identifice soluţii la provocările pe care le vor întâmpina societăţile și cetăţeni noștri în anii următori. Documentul de astăzi reprezintă totodată un efort de clarificare a contribuţiei aduse la nivelul UE pentru abordarea acestor provocări.

Mai exact, documentul de reflecţie privind dimensiunea socială a Europei, elaborat sub conducerea vicepreședintelui Dombrovskis și a comisarului Thyssen, abordează aspecte generale, de natură societală, referitoare la modul nostru de viaţă și la organizarea societăţilor, dar și la modalităţile de a susţine nivelul de trai actual, de a crea un număr mai mare de locuri de muncă de calitate mai bună, de a le facilita cetăţenilor dobândirea competenţelor de care este nevoie și de a crea o mai mare unitate în cadrul societăţii noastre, în ritm cu evoluţiile viitoare din domeniul social și al pieţei muncii.

În acest sens, documentul propune trei posibile opţiuni pentru viitor, care reflectă argumentele aduse frecvent în dezbaterile publice:

  • Limitarea dimensiunii sociale a liberei circulaţii: în cadrul acestei opţiuni, Uniunea ar menţine normele care promovează circulaţia transfrontalieră, cum ar fi normele privind drepturile de securitate socială ale cetăţenilor mobili, detașarea lucrătorilor, asistenţa medicală transfrontalieră și recunoașterea diplomelor. Nu ar mai exista însă standarde minime ale UE în domenii ca sănătatea și securitatea lucrătorilor, timpul de lucru și de repaus sau concediul de maternitate și de paternitate. Europa nu ar mai încuraja schimbul de bune practici între statele membre cu privire la educaţie, sănătate, cultură și sport, iar programele de reconversie socială și regională din statele membre cofinanţate din fonduri UE ar trebui sistate sau finanţate la nivel naţional.
  • Cei care doresc să facă mai mult în domeniul social sunt liberi să o facă: anumite grupuri de ţări are putea decide să întreprindă mai multe împreună în domeniul social. Acestea ar putea fi ţările care utilizează euro ca monedă unică și care ar urmări astfel să menţină forţa și stabilitatea zonei euro și să evite ajustările brutale ale nivelului de trai al cetăţenilor, sau orice altă configuraţie de ţări participante, care s-ar putea concentra pe alte aspecte.
  • Ţările UE27 fac împreună eforturi pentru a aprofunda dimensiunea socială a Europei: deși centrul de greutate al acţiunilor în domeniul social ar trebui să fie și ar continua să fie reprezentat de autorităţile naţionale și locale, UE ar analiza și alte modalităţi de sprijinire a acţiunilor statelor membre, utilizând toate instrumentele pe care le are la dispoziţie. Legislaţia nu s-ar limita la stabilirea unor standarde minime, ci ar putea să prevadă, în anumite domenii, armonizarea completă a drepturilor cetăţenilor peste tot în UE, cu scopul de a realiza o convergenţă a realizărilor sociale.

În contextul în care Europa celor 27 își reanalizează planurile de viitor, discuţia referitoare la dimensiunea socială a Uniunii noastre este oportună și esenţială. În spiritul Cărţii albe privind viitorul Europei, documentul de reflecţie deschide dezbaterea formulând diferite idei, propuneri și opţiuni pentru o dimensiune socială a Europei până în 2025. Ideile prezentate în cadrul opţiunilor pot fi combinate; ele nu sunt nici prescriptive, nici restrictive. Scopul lor este acela de îmbogăţi dezbaterea și de a o alimenta cu informaţii, astfel încât să se poate întreprinde acţiuni.

În același timp, Comisia este hotărâtă să-și îndeplinească în continuare angajamentele în ceea ce privește Europa socială, în conformitate cu orientările sale politice și cu programul de lucru al Comisiei. Lansarea de astăzi a Pilonului european al drepturilor sociale și a iniţiativelor care îl însoţesc reprezintă o iniţiativă emblematică în cadrul acestui mandat, al cărui scop este progresul către pieţe ale muncii și sisteme de protecţie socială adaptate viitorului, mai echitabile și care funcţionează mai bine, precum și sprijinirea unei convergenţe mai puternice pentru asigurarea unor condiţii superioare de muncă și de viaţă.

Context

Crearea unei Europe mai echitabile și cu o dimensiune socială mai accentuată reprezintă o prioritate absolută a actualei Comisii. În ciuda recentelor semne de ameliorare a condiţiilor economice și sociale din întreaga Europă, există în continuare diferenţe între ţări și regiuni. Criza economică a avut efecte profunde asupra vieţilor oamenilor și asupra societăţilor noastre, însă continuăm să avem aceleași aspiraţii sociale.

Acest fapt a fost confirmat și de Declaraţia de la Roma, adoptată de liderii UE la 25 martie 2017, care sublinia importanţa unei Europe sociale puternice pentru viitorul UE27, o Europă bazată pe creștere durabilă, care promovează progresul economic și social precum și coeziunea și convergenţa, susţinând integritatea pieţei interne și ţinând cont de diversitatea sistemelor naţionale și de rolul vital al partenerilor sociali.

Enterprise Europe Network

Constanţa 05/05

15°C

acum
vânt 14 kmh din NNE
vizibilitate 10 km

15°C

max

10°C

min

16°C

max

10°C

min

emis înCurs valutar BNR 02/05

EUR
4.9764
+0.01%
GBP
5.8180
-0.02%
USD
4.6500
+0.30%
IFR
4.9759
+0.11%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic