Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Comisia a lansat o consultare publică privind Registrul de transparență

01.03.2016

La 1 martie 2016, Comisia Europeană a lansat o consultare publică cu o durată de 12 săptămâni pentru a aduna contribuții privind actualul regim de înregistrare a reprezentanților de interese care încearcă să influențeze activitatea instituțiilor UE și privind evoluția sa către un registru al reprezentanților grupurilor de interese obligatoriu pentru Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, precum și pentru Comisie.

 

Comisia Europeană dorește să afle opiniile tuturor părților interesate cu privire la performanța actualului Registru de transparență dedicat organizațiilor și liber profesioniștilor care se implică în procesul de elaborare și implementare a politicilor UE. De asemenea, este interesată de sugestii cu privire la evoluția Registrului și posibila transformare a acestuia într-un instrument obligatoriu pentru Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană.

 

Obiectivul consultării

 

Comisia actuală și-a luat angajamentul de a spori transparența, atât în modul său de funcționare, cât și la nivelul procesului european de luare a deciziilor în ansamblu. În acest context, Comisia și-a anunțat intenția de a propune îmbunătățirea Registrului de transparență.

 

Acesta este un instrument instituit de Parlamentul European și de Comisia Europeană pentru a aduce lumină asupra activităților de lobby derulate cu scopul de a influența elaborarea politicilor europene.

 

Consultarea are un dublu obiectiv: (1) să colecteze opinii cu privire la funcționarea actualului Registru de transparență și (2) să primească sugestii referitoare la elaborarea viitorului sistem obligatoriu de înregistrare anunțat în orientările politice ale președintelui Juncker. Scopul este acela de a evalua și de a înțelege ce a funcționat bine până în prezent și ce aspecte pot fi îmbunătățite și în ce mod, pentru a garanta că Registrul își atinge potențialul deplin ca instrument important de guvernare a relațiilor între instituțiile UE și reprezentanții grupurilor de interese. Comisia va ține cont de rezultatele consultării publice în procesul de pregătire a propunerii privind un registru obligatoriu.

 

Durata consultării: 1.03.2016 – 1.06.2016

 

Comisia a conceput o consultare alcătuită din două părți, care va permite contribuții din partea unei game largi de părți interesate, de reprezentanți ai societății civile și de cetățeni. Prima parte a consultării nu necesită cunoștințe detaliate despre  Registrul de transparență actual și permite chiar și nespecialiștilor să răspundă la întrebări privind principiile și domeniul de aplicare al sistemului, în timp ce a doua secțiune își propune să colecteze opinii ale utilizatorilor privind funcționarea practică a sistemului actual. Documentele de consultare sunt disponibile în toate limbile oficiale ale UE, pentru a încuraja un feedback amplu.

 

Informaţii suplimentare şi  chestionarul on-line:

 

http://ec.europa.eu/transparency/civil_society/public_consultation_ro.htm

 

 

Enterprise Europe Network

Constanţa 02/05

11°C

acum
vânt 22 kmh din NNE
vizibilitate 10 km

13°C

max

12°C

min

16°C

max

12°C

min

emis înCurs valutar BNR 30/04

EUR
4.9759
0.00%
GBP
5.8194
-0.01%
USD
4.6361
-0.17%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic