Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Apa potabilă în UE: calitate și acces mai bun

05.11.2018, Parlamentul European

Parlamentul European a adoptat norme de îmbunătățire a calității apei și accesului la apă potabilă pentru toți cetățenii și de reducere a deșeurilor din plastic.

Cei mai mulți dintre europeni au acces la apă potabilă de cea mai bună calitate. Conform unui raport al Agenției Europene de Mediu, peste 98,5% dintre testele efectuate asupra probelor de apă potabilă în perioada 2011-2013 au îndeplinit standardele UE.

Directiva UE privind apa potabilă stabilește standarde minime de calitate pentru apa destinată consumului uman (băut, gătit și alte scopuri casnice).

Parlamentul a votat asupra unei actualizări a normelor pentru a spori încrederea consumatorilor și a încuraja consumul de apă de la robinet. Eurodeputații solicită țărilor UE să „promoveze accesul universal” la apă curată pentru toți cetățenii, în special pentru grupurile vulnerabile fără acces sau cu acces limitat.

Legislația urmărește să sporească în continuare calitatea apei de la robinet prin înăsprirea limitelor maxime pentru anumiți poluanți, precum plumbul (propus să fie redus la jumătate) sau bacteriile dăunătoare și introduce limite pentru perturbatorii endocrini. De asemenea, nivelurile de microplastice vor fi monitorizate. Noile norme au ca obiectiv sporirea transparenței și ar asigura accesul consumatorilor la informații.

Apa de la robinet este ieftină și ecologică. Deputații europeni doresc să introducă măsuri precum instalarea de fântâni gratuite în locurile publice (inclusiv în centrele comerciale sau aeroporturi) și încurajarea furnizării de apă de la robinet în restaurante.

Potrivit Comisiei Europene, accesul la apă de calitate mai bună ar putea  reduce consumul de apă îmbuteliată cu 17% . Reducerea consumului de apă îmbuteliată ajută oamenii să economisească bani și are un impact pozitiv asupra mediului prin reducerea emisiilor de CO2 și a deșeurilor de plastic.

Succesul inițiativei cetățenești „Right2Water” (Dreptul la apă), care a adunat mai mult de 1,8 milioane de semnături, arată că europenii se simt nesiguri cu privire la calitatea apei de la robinet atunci când se află în alte țări din UE, deși ratele de conformitate sunt ridicate. De asemenea, aceștia doresc să primească mai multe informații actualizate privind calitatea apei potabile

Enterprise Europe Network

Constanţa 28/03

17°C

acum
vânt 14 kmh din SSV
vizibilitate 10 km

16°C

max

12°C

min

19°C

max

11°C

min

emis înCurs valutar BNR 28/03

EUR
4.9730
+0.04%
GBP
5.8167
+0.35%
USD
4.6085
+0.42%
IFR
4.9683
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic