Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Antitrust: Comisia propune consolidarea competenţelor autorităţilor naţionale de concurenţă

23.03.2017

Comisia Europeană propune noi norme care să abiliteze autorităţile de concurenţă din statele membre să aplice cu mai multă eficacitate normele europene antitrust. Propunerea urmărește să garanteze că acestea dispun de toate instrumentele necesare pentru atingerea obiectivelor.

Comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager, a declarat: „Normele antitrust ale UE îmbunătăţesc funcţionarea pieţelor. Autorităţile de concurenţă din statele membre și Comisia Europeană lucrează îndeaproape în acest sens. Din acest motiv, dorim ca toate autorităţile naţionale din domeniul concurenţei să poată lua decizii în deplină independenţă și să aibă la dispoziţie instrumente eficiente pentru a opri și sancţiona încălcările. Și aceasta, pentru că o piaţă unică performantă este în interesul consumatorilor și al întreprinderilor din Europa.”

Jyrki Katainen, vicepreședintele Comisiei Europene și comisarul responsabil pentru locuri de muncă, creștere, investiţii și competitivitate, a afirmat: „Comisia își va aprofunda parteneriatul cu toate autorităţile naţionale de concurenţă pentru ca piaţa unică să funcţioneze mai bine și să se apropie mai mult de cetăţenii și întreprinderile din UE.”

Comisia Europeană și autorităţile naţionale de concurenţă din statele membre colaborează îndeaproape în cadrul  Reţelei europene în domeniul concurenţei  (REC), pentru a se asigura că normele UE sunt aplicate uniform. Această reţea contribuie la aplicarea coerentă a normelor UE în materie de antitrust de către toate autorităţile responsabile. Începând din 2004, Comisia și autorităţile naţionale din domeniul concurenţei au adoptat peste 1 000 de decizii, în urma desfășurării de anchete în diverse cazuri, în toate sectoarele economiei. Din 2004 până în 2014, peste 85 % din deciziile de punere în aplicare a normelor europene antitrust au fost luate de autorităţile naţionale de concurenţă.

Propunerea  pe care a prezentat-o Comisia este destinată să consolideze competenţele autorităţilor de concurenţă din statele membre. Ea urmărește să garanteze că, atunci când aplică același temei juridic, autorităţile naţionale de concurenţă dispun de instrumente adecvate, pentru a putea realiza un veritabil spaţiu comun al aplicării normelor în materie de concurenţă.

Atunci când este vorba de aplicarea normelor în materie de concurenţă, nu ar trebui să conteze unde se află sediul întreprinderii pe teritoriul pieţei unice. Prin garantarea faptului că autorităţile naţionale de concurenţă pot acţiona în mod efectiv, propunerea Comisiei urmărește să contribuie la crearea unei veritabile pieţe unice, promovând obiectivul global care vizează o piaţă competitivă, un mediu favorabil pentru crearea de locuri de muncă și creștere economică.
Propunerea privind noile norme a fost formulată în urma  consultării publice lansate  de Comisie în noiembrie 2015 cu privire la consolidarea competenţelor autorităţilor naţionale de concurenţă, pentru ca acestea să devină mai eficace. Dacă vor fi adoptate, normele propuse le vor oferi autorităţilor naţionale de concurenţă un set minim de instrumente comune și competenţe eficace privind asigurarea respectării normelor, garantând că acestea:

  • a)Aacţionează independent și imparţial atunci când asigură respectarea normelor antitrust ale UE, fără a accepta instrucţiuni din partea unor entităţi publice sau private.
  • b) Dispun de resursele financiare și umane necesare pentru a-și îndeplini sarcinile.
  • c) Au toate competenţele necesare pentru a obţine toate probele relevante, cum ar fi dreptul de a colecta date stocate pe telefoane mobile, laptopuri și tablete.
  • d) Sunt dotate cu instrumente adecvate pentru a impune sancţiuni proporţionale și cu efect disuasiv, atunci când sunt încălcate normele antitrust ale UE. Propunerea include norme privind răspunderea societăţilor-mamă și succesiunile, astfel încât întreprinderile să nu poată eluda amenzile prin restructurarea întreprinderilor. De asemenea, autorităţile naţionale de concurenţă le vor putea impune plata de amenzi întreprinderilor contraveniente care nu au o prezenţă legală pe teritoriul lor, un aspect important dat fiind că din ce în ce mai multe întreprinderi își desfășoară activitatea la nivel internaţional.
  • e) Au programe coordonate în materie de clemenţă, care încurajează întreprinderile să prezinte dovezi privind înţelegerile ilegale. Acest lucru va contribui la creșterea nivelului global al stimulentelor care pot încuraja întreprinderile să participe la programe de clemenţă și să declare implicarea într-o înţelegere.

Propunerea Comisiei subliniază importanţa drepturilor fundamentale ale întreprinderilor și le cere autorităţilor să respecte garanţiile necesare pentru a asigura exercitarea competenţelor lor, în conformitate cu Carta drepturilor fundamentale a UE.

Propunerea privind noile norme ia forma unei directive care va permite respectarea specificităţilor naţionale. Directiva va fi acum transmisă Parlamentului European și Consiliului spre adoptare, în conformitate cu procedura legislativă normală. Odată adoptată, statele membre vor avea la dispoziţie doi ani pentru a o transpune în dreptul naţional.

Context

Regulamentul (CE) nr. 1/2003  al Consiliului a contribuit la o aplicare mai strictă a normelor antitrust în cadrul UE, întrucât aceasta a intrat în vigoare la 1 mai 2004, modernizând punerea în aplicare a dispoziţiilor UE referitoare la practicile comerciale restrictive (articolul 101) și abuzul de poziţie dominantă pe piaţă (articolul 102). Regulamentul a pus capăt sistemului anterior, în baza căruia întreprinderile notificau Comisiei acordurile în vederea aprobării în temeiul normelor antitrust, și le-a permis instanţelor și autorităţilor de concurenţă din statele membre să-și aducă o contribuţie mai mare la aplicarea normelor de concurenţă europene. De asemenea, regulamentul a creat Reţeaua europeană a autorităţilor de concurenţă (REC), în cadrul căreia Comisia și autorităţile naţionale din domeniul concurenţei coordonează aplicarea normelor antitrust ale UE.

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-685_ro.htm

Enterprise Europe Network

Constanţa 26/04

15°C

acum
vânt 14 kmh din NNV
vizibilitate 10 km

15°C

max

13°C

min

15°C

max

11°C

min

emis înCurs valutar BNR 26/04

EUR
4.9765
0.00%
GBP
5.8018
-0.08%
USD
4.6373
-0.03%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic