Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Acordul comercial UE-Japonia a intrat în vigoare

eu-japan.jpg

03.02.2019

Acordul de parteneriat economic (APE) între UE și Japonia a intrat în vigoare la 1 februarie 2019. Întreprinderile și consumatorii din întreaga Europă și din Japonia pot profita acum de cea mai mare zonă de comerț deschis din lume.

Acordul de parteneriat economic elimină marea majoritate a taxelor pe care le plătesc anual întreprinderile din UE care exportă în Japonia, în valoare de 1 miliard de euro. După punerea în aplicare pe deplin a acordului, Japonia va elimina taxele vamale la 97 % din produsele importate din UE. De asemenea, acordul elimină o serie de bariere netarifare de lungă durată, de exemplu prin aprobarea standardelor internaționale privind autoturismele. De asemenea, acordul va înlătura barierele din calea comerțului de pe piața japoneză, care cuprinde 127 de milioane de consumatori, pentru exportatori-cheie de produse alimentare și băuturi din UE și va spori oportunitățile de export ale UE într-o serie de alte sectoare. Comerțul anual dintre UE și Japonia ar putea crește cu aproape 36 de miliarde de euro după punerea în aplicare pe deplin a acordului.

 

UE și Japonia au convenit să stabilească standarde ambițioase în materie de dezvoltare durabilă, iar textul include pentru prima oară un angajament specific referitor la Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

 

Principalele elemente ale Acordului de parteneriat economic:

 

În ceea ce privește exporturile de produse agricole din UE, acordul, în special:

  • va elimina taxele vamale aplicate de Japonia pentru multe brânzeturi, precum Gouda și Cheddar (care sunt în prezent de 29,8 %), precum și pentru exporturile de vin (actualmente de 15 %, în medie);
  • va permite UE să își sporească în mod substanțial exporturile de carne de vită către Japonia, în timp ce pentru carnea de porc vor exista schimburi comerciale scutite de taxe vamale la exportul de carne prelucrată, precum și schimburi comerciale scutite aproape complet de taxe vamale pentru carnea proaspătă;
  • va asigura protecția în Japonia a peste 200 de produse agricole europene de înaltă calitate, care beneficiază de așa-numitele indicații geografice (IG), precum și protecția unei selecții de IG japoneze în UE.

De asemenea, acordul asigură deschiderea piețelor de servicii, în special serviciile financiare, comerțul electronic, telecomunicațiile și transporturile. În plus, acordul:

  • facilitează întreprinderilor din UE accesul la marile piețe de achiziții publice din 54 de orașe mari din Japonia și elimină obstacolele din calea achizițiilor publice în sectorul feroviar, important din punct de vedere economic, la nivel național;
  • abordează anumite puncte sensibile ale UE, de exemplu pe cele din industria autovehiculelor, prin prevederea unor perioade de tranziție de 7 ani înainte de eliminarea taxelor vamale.

Etapele următoare

Acordul include și un capitol amplu despre comerț și dezvoltarea durabilă, include elemente specifice de simplificare pentru întreprinderile mici și mijlocii, fixează standarde foarte ridicate în materie de forță de muncă, siguranță, protecția mediului și a consumatorilor, consolidează angajamentele UE și ale Japoniei cu privire la dezvoltarea durabilă și la schimbările climatice și protejează pe deplin serviciile publice.

 

http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/eu-japan-economic-partnership-agreement/eu-japan-in-your-town/romania_en.htm

 

 

poza

eu-japan-2.jpg
Enterprise Europe Network

Constanţa 23/07

23°C

acum
vânt 22 kmh din NNE
vizibilitate 10 km

20°C

max

18°C

min

29°C

max

18°C

min

emis înCurs valutar BNR 23/07

EUR
4.7204
-0.06%
GBP
5.2539
+0.08%
USD
4.2231
+0.30%
IFR
4.7223
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00
Biroul Unic