Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

3 noiembrie - Ziua Europeană a Egalității Salariale

02.11.2016

 3 noiembrie este Ziua Europeană a Egalității Salariale, reprezentând ziua din an în care femeile din întreaga Europă încetează să mai fie plătite din cauza diferenței de remunerare dintre femei și bărbați. Într-adevăr, media salariilor orare pentru femei în Europa este cu 16,7 % mai redusă decât în cazul bărbaților, ceea ce însemnă că femeile lucrează gratuit timp de 16 % din an.

 

Cu această ocazie, prim-vicepreședintele Timmermans, comisarul Thyssen și comisarul Jourová au declarat:

 

„În medie, dacă un bărbat european încetează să mai lucreze astăzi, remunerația lui pentru acest an este egală cu cea a unei femei europene care continuă să lucreze până la 31 decembrie. Acest lucru nu este nici echitabil, nici sustenabil și sincer este inacceptabil. Angajatorii europeni trebuie să nu mai transmită mesajul că femeile merită două fișe de salariu mai puțin decât bărbații în fiecare an.

 

Egalitatea dintre bărbații și femeile din Uniunea Europeană este una dintre valorile noastre fundamentale. Însă pe piața forței de muncă, chiar și în anul 2016, aceasta nu este încă o realitate.

 

Adevărul este că locurile de muncă reprezintă în continuare un domeniu în care femeile și bărbații nu beneficiază de aceleași șanse. Pentru o muncă echivalentă, bărbații sunt remunerați, în medie, mai mult.

 

Plafonul de sticlă există în continuare: deși numărul femeilor cu studii universitare este mai mare decât cel al bărbaților, mai puțin de 5 % dintre directorii de companii din UE sunt femei. Talentele femeilor sunt astfel risipite. În general, femeile lucrează adesea în sectoarele cu o remunerare mai scăzută și, în plus, este mai puțin probabil ca bărbații să își întrerupă cariera pentru a avea grijă de copii sau de rude aflate în întreținere. Prin urmare, de cele mai multe ori, femeile sunt cele care petrec mai puțin timp în activități plătite și pentru care concilierea vieții profesionale cu viața de familie este mai greu de realizat.

 

Aceste inegalități se reflectă în remunerarea orară a femeilor, care este în continuare cu 16,7 % mai mică decât cea a colegilor lor de sex masculin. În ritmul actual, diferența de remunerare dintre femei și bărbați se reduce atât de încet încât abia în 2086 femeile vor fi plătite în mod egal cu bărbații.

 

Comisia depune eforturi pentru a elimina diferența de remunerare între femei și bărbați. Am organizat consultări cu partenerii sociali și publicul larg pentru a găsi soluții mai bune de echilibrare a vieții profesionale și cea privată, astfel încât atât femeile, cât și bărbații să își poată valorifica pe deplin potențialul pe piața muncii și totodată să se bucure de viața de familie.

 

Acum s-au încheiat consultările cu partenerii noștri sociali, iar Comisia va prezenta în 2017 o propunere privind familiile care lucrează. Aceasta nu numai că va ajuta părinții și persoanele care se ocupă de rude să găsească un echilibru între viața personală și cea profesională, dar, în același timp, va crește nivelul de participare a femeilor pe piața forței de muncă. Este nevoie de mai multă egalitate pentru utilizarea și alegerea regimurilor de concedii, precum și de modalități de lucru flexibile și de servicii de îngrijire a copiilor la prețuri mai accesibile. Bărbații ar trebui să poată avea grijă de familiile lor în același mod ca și femeile, iar întreprinderile ar trebui să poată păstra și promova femeile calificate de care are nevoie Europa. De asemenea, Comisia va continua să sprijine statele membre în eforturile lor de combatere a diferențelor de remunerare între femei și bărbați pe teren.

 

Cu ocazia Zilei Europene a Egalității Salariale, luăm atitudine pentru a oferi femeilor și bărbaților aceleași oportunități pe piața forței de muncă. Aceeași remunerație pentru aceeași activitate la același loc de muncă nu constituie numai o valoare europeană fundamentală; competitivitatea noastră va depinde, de asemenea, de valorificarea deplină a talentelor femeilor, ceea ce ne va aduce beneficii tuturor.”

 

În România, diferența de salarizare orară brută dintre femei și bărbați este de 4,5%, în favoarea celor din urmă. Ea este de patru ori mai mică decât media europeană (16,7%), care favorizează și ea bărbații, valoarea maximă (28,1%) fiind înregistrată în Estonia. În ceea ce privește diferența anuală dintre câștigurile globale brute, defalcate pe sexe, incluzând muncile din gospodărie (cum ar fi întreruperea carierei pentru creșterea unui copil sau îngrijirea unei rude), România înregistrează o valoare în favoarea bărbaților de 26,9%, la o medie europeană de aceeași tendință de 39,8%.

 

 

fisa tara

Enterprise Europe Network

Constanţa 03/05

20°C

acum
vânt 14 kmh din SE
vizibilitate 10 km

19°C

max

13°C

min

15°C

max

12°C

min

emis înCurs valutar BNR 02/05

EUR
4.9764
+0.01%
GBP
5.8180
-0.02%
USD
4.6500
+0.30%
IFR
4.9759
+0.11%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic