Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Zone de unde pot fi exploatate midii şi vongole din Marea Neagră

56956453_371885623419466_898869395864944640_n.jpg

25.09.2020

Autorităţile au clasificat zonele de producţie a moluştelor bivalve vii din Marea Neagră, adică midii şi vongole, una dintre acestea fiind în judeţul Tulcea, a doua între Năvodari şi Portul Constanţa, iar cea de-a treia între Agigea şi Mangalia. Toate trei sectoarele sunt de categoria A, respectiv ”o calitate superioară a apelor, ceea ce permite introducerea directă pe piaţă”.

 Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, că prin clasificarea celor trei zone de producţie a moluştelor bivalve vii din apele teritoriale ale Mării Negre ”se poate realiza exploatarea acestor resurse valoroase şi se oferă posibilitatea înfiinţării de noi unităţi în acest sector, de creare de noi locuri de muncă şi de dezvoltare a economiei zonei”.

ANSVSA a precizat că în apele teritoriale româneşti, moluştele bivalve vii sunt reprezentate de midii şi vongole, care fac parte din categoria fructelor de mare şi sunt o importantă sursă economică pentru ţara noastră.

Conform Regulamentelor Uniunii Europene, din raţiuni de siguranţă alimentară, moluştele bivalve vii pot fi introduse pe piaţă pentru consumul uman numai din zone clasificate de către autoritatea competentă a ţării respective.“Clasificarea reprezintă procedeul de stabilire a calităţii apelor din zonele de recoltare a moluştelor bivalve vii din punct de vedere microbiologic şi se realizează prin recoltarea şi analiza probelor de la acestea”, a transmis ASNVSA.

Potrivit ANSVSA, preşedintele Robert Chioveanu a răspuns solicitărilor venite din partea asociaţiilor de pescari şi a convocat instituţiile responsabile pentru clasificarea zonelor de producţie a moluştelor bivalve vii din teritoriile româneşti ale Mării Negre (Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Agenţia Naţionala de Pescuit şi Acvacultură, Ministerul Educaţiei şi Cercetării prin Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin Administraţia Naţională Apele Române).

Specialiştii au stabilit trei zone pretabile pentru recoltarea moluştelor bivalve vii:  zona 2, cuprinsă între Perişor şi Chituc (Tulcea), cu o suprafaţă de circa 215 Mm2;  zona 3, cuprinsă între Năvodari şi portul Constanţa (Baia Mamaia), cca. 109 Mm2;  zona 4, cuprinsă între Agigea şi Mangalia, cu o suprafaţă de cca. 101 Mm2.“În baza programului întocmit de ANSVSA, începând cu luna aprilie au fost recoltate de către medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA Tulcea şi Constanţa, probe săptămânale de midii/vongole care au fost analizate în Laboratoarele Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea şi Constanţa. Rezultatele analizelor microbiologice obţinute au determinat clasificarea iniţială în clasa A pentru toate cele trei zone”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 27/01

0°C

acum
vânt 36 kmh din N
vizibilitate 2 km

1°C

max

0°C

min

2°C

max

-2°C

min

emis înCurs valutar BNR 26/01

EUR
4.8746
0.00%
GBP
5.4869
-0.04%
USD
4.0195
+0.22%
IFR
4.8681
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00
Biroul Unic
Biroul Unic