Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

România - Peru: perspective și proiecte pentru intensificarea schimburilor comerciale

lima3.jpg

13.03.2017

Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a avut joi, 9 martie 2017, o întrevedere cu Președintele Camerei de Comerț Peru–România, dl. Eduardo Samaniego, la sediul Ambasadei României în Republica Peru. Discuțiile s-au axat pe consolidarea relațiilor economice bilaterale și pe acțiunile întreprinse de camerele de comerț cu scopul de a face cele două piețe mai accesibile pentru posibilii investitori.

După o scurtă prezentare a principalelor atribuții ale CCIR, dl. Mihai Daraban s-a referit la modalitățile concrete de dezvoltare a relațiilor economice și a cooperării bilaterale. În acest sens, Președintele CCIR a subliniat că „70% din comerţul exterior al României se desfăşoară către UE, 15% către ţările europene non-UE și 15% catre alte tari. Firmele românești trebuie să câștige cât mai mult din piața internațională și să iasă din granițele UE. Consider că intrarea în vigoare, începând cu februarie 2013, a Tratatului de Comerț Liber dintre Peru și Uniunea Europeană, a dus treptat la o îmbunătățire a schimburilor comerciale”. Președintele CCIR a precizat și faptul că România, în calitate de membru al UE, îşi poate consolida relaţiile economice şi comerciale bilaterale cu Peru, având în vedere că acest stat se numără printre cei mai stabili şi de încredere parteneri ai UE din America Latină.

Președintele Camerei de Comerț Peru-România a susținut că firmele care doresc să aibă acces pe piața peruană au parte de întreaga susținere a Camerei de Comerț, iar domeniile oportune pentru companiile românești care doresc sa lucreze în Peru sunt construcțiile, industria medicală și transportul pe căile ferate.

Ambele părți și-au exprimat interesul ca schimburile comerciale între firmele celor două țări să fie relansate, prin introducerea de noi produse românești pe piața peruană și a produselor peruane pe piața din România. Firmele românești și peruane, prin intermediul Camerelor de Comerț și a instituțiilor ce promovează comerțul internațional, își doresc să dezvolte acțiuni al căror obiectiv este îmbunătățirea relațiilor economice.

Informații de background

Toate relațiile economice și comerciale dintre Peru și România sunt guvernate de Acordurile și directivele intrate în vigoare cu ocazia Tratatului de Comerț Liber între Uniunea Europeană și Peru. Printre capitolele incluse în acord putem enumera: accesul la piețe, reguli de origine, probleme vamale și facilități ale comerțului, obstacole tehnice ale comerțului, servicii, schimburi de capital, achiziții publice, proprietate intelectuală, concurență, soluții de diferențe, comerț și dezvoltare sustenabilă și asistență tehnică și întărirea capacităților.

U.E. reprezintă a doua piaţă pentru exporturile peruane şi a treia piaţă pentru importuri, iar Acordul Comercial dintre UE şi statele membre ale acesteia, pe de o parte, şi Peru, de cealaltă parte, reprezintă un instrument important pentru îmbunătăţirea calitativă şi cantitativă a raporturilor comerciale dintre România şi Peru.

Biroul Comunicare Publică, tel: 0374474373, 0213190085, fax: 0213190156, e-mail: bcp@ccir.ro

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 27/04

9°C

acum
vânt 11 kmh din NE
vizibilitate 10 km

14°C

max

11°C

min

17°C

max

12°C

min

emis înCurs valutar BNR 26/04

EUR
4.9765
0.00%
GBP
5.8018
-0.08%
USD
4.6373
-0.03%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic