Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

România - Estonia, noi căi de colaborare economică

comunicat-8.jpg

10.10.2016

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a primit marți, 4 octombrie 2016, la sediul CCIR, vizita de lucru a E.S. Dl. Ants Frosch, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Estoniei în România.

Temele de discuţie au vizat domeniile prioritare pentru stimularea legăturilor economice dintre cele două state, prin dezvoltarea activității dintre Portul Constanța și Portul Tallin – una dintre cele mai mari întreprinderi portuare din Marea Baltică.

„O cooperare mai intensă între Porturile Contanța și Tallin s-ar traduce în oportunități de business pentru ambele țări, deschizând noi căi de cooperare economică. În acest sens, consider benefică numirea unui consul onorific al Estoniei la Constanța”, a subliniat președintele CCIR, dl. Mihai Daraban. Totodată, dl. Mihai Daraban și-a exprimat regretul în ceea ce privește faptul că TTIP-ului nu i se acordă importanța cuvenită, deși „este cunoscut faptul că țara noastră a înregistrat o creștere economică notabilă, iar economia țărilor din Vest are nevoie de o regenerare”.

E.S. Dl. Ants Frosch, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Estoniei în România, a subliniat necesitatea stimulării schimburilor economice dintre România și Estonia: „Relațiile bilaterale între România și Estonia sunt foarte dezvoltate în plan politic, în domeniile cooperării NATO, apărării și siguranței, dar ne dorim ca acest lucru să se întâmple și în domeniile economic și cultural. O ţară nu se poate conduce și gestiona fără o economie pe care să te bazezi.”

În încheiere, s-a dezbătut posibilitatea organizării unei misiuni economice la București, în primăvara anului viitor, care să însoțească vizita oficială a noului președinte ales al Estoniei.

Informații de background

Estonia are cel mai mare produs intern brut pe cap de locuitor dintre toate fostele republici ale URSS. Este listată ca fiind o „economie cu venit mare” de către Banca Mondială, ca „economie avansată” de către Fondul Monetar Internațional și este membră a OECD. Națiunile Unite o clasifică drept „țară dezvoltată”, cu un Indice al dezvoltării umane „foarte ridicat”. Estonia se află pe primele locuri în termeni de libertate a presei (locul 3 în lume în 2012), libertate economică, libertate politică și educație.

În prezent, în țara noastră activează un număr total de 43 de companii active juridic cu capital estonian, conform datelor oferite de ONRC prin portalul  SNIA.

Birou Comunicare Publică,tel. 0374474373, 0213190085, 0374474375, fax: 0213190156, e-mail: bcp@ccir.ro

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 02/05

11°C

acum
vânt 22 kmh din VNV
vizibilitate 10 km

11°C

max

11°C

min

16°C

max

12°C

min

emis înCurs valutar BNR 02/05

EUR
4.9764
+0.01%
GBP
5.8180
-0.02%
USD
4.6500
+0.30%
IFR
4.9759
+0.11%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic