Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Renovarea energetică a Palatului Administrativ Iași

palatul-culturii-iasi.jpg

19.09.2023

Instituția Prefectului – Județul Iași, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne, implementează proiectul „Renovarea energetică a Palatului Administrativ Iași” finanţat prin PNRR/2022/C5/2/B.2.2/1, Componenta 5- Valul renovării/ Axa 2-Schema de Granturi pentru eficienţă energetică în clădiri publice/Operaţiunea B.2. - Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice.

În vederea îndeplinirii obiectivului a fost lansată procedura de achiziție publică pentru atribuirea contractului de „Servicii de Proiectare și Execuție Lucrări”, prin publicarea anunțului de participare CN1059239 / 04.09.2023 în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice.

Lucrările pentru creșterea eficienței energetice vor fi cele din categoria activităților sprijinite în cadrul Planului Național de Renovare și Reziliența pentru interventiile la clădirile publice – PNRR/2022/C5/2/B.2.2/1 – componenta 5 – Valul renovarii Axa 2 – schema de granturi pentru eficienta energetica si rezilienta in cladiri publice, operatiunea B.2.2 – renovare energetică aprofundată a clădirilor publice, conform Ghidului solicitantului, secțiunea 1.3.

Realizarea investitiei preconizate urmareste indeplinirea standardelor si cerintelor Uniunii Europene, coroborat cu necesitatea mondială de a reduce consumurile de energii conventionale, reducerea consumului de energie și al emisiilor de dioxid de carbon, reducerea cheltuielilor cu utilitățile și implicit protejarea mediului inconjurator, etc.

Prin realizarea obiectivului de investiție, respectiv prin aplicarea pachetului de soluții propus de auditorul energetic se dorește realizarea unei valori totale de economie anuală de peste 60% față de consumul anual specific de energie termică pentru încălzire înainte de renovare (an reper 2022). Cheltuielile de intreținere și cele cu plata utilităților, care vor fi achitate după realizarea investiției, vor fi diminuate, imobilul fiind unul reabilitat, eficient energetic, cu costuri de mentenanță reduse.

După implementarea proiectului, conform specificațiilor auditului energetic, principalele rezultate obținute vor conduce la reducerea consumului anual specific de energie pentru încălzire de 60,09% față de consumul anual specific de energie pentru încălzire înainte de renovare, de asemenea vor conduce la economisirea cantității de energie pe termen mediu și lung, utilizarea de surse regenerabile, reducerea energiei primare cu 75,07% și reducerea emisiilor de CO2 cu 76,51%.

Investiția are de asemenea un impact social prin sporirea confortului celor ~ 310 de lucratori care isi desfasoara activitatea in cadrul Palatului Administrativ Iași, precum si prin imbunătătirea imaginii instituției în rândul cetățenilor, clădirea reabilitata avand un asemenea impact in comparatie cu starea ei initiala, in care se desfasoara momentan activitatea institutiei in discutie. Conform Ghidului Specific privind regulile si Conditiile Aplicabile finantarii din Fondurile Europene aferente Planului National de Redresare si Rezilienta in cadrul apelului de proiecte PNNR/2022/C5/2/B. 2.2/1 componenta C5-valul renovarii anexa 2 – schema de granturi pentru eficienta energetica si rezilienta in cladiri publice operatiunea B.2: renovarea energetic moderata sau aprofundata a cladirilor publice, se impune obligativitatea instalarii unei statii de incarcare pentru vehicule electrice (cu puterea peste 22 kW) cu 2 puncte de incarcare per statie.

Toată documentația poate fi consultată la următoarea adresă:

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 27/09

18°C

acum
vânt 32 kmh din NE
vizibilitate 10 km

24°C

max

19°C

min

24°C

max

19°C

min

emis înCurs valutar BNR 26/09

EUR
4.9696
+0.04%
GBP
5.7148
+0.08%
USD
4.6874
+0.34%
IFR
4.9420
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00
Biroul Unic
Biroul Unic