Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Producătorii și comercianții de băuturi, obligați să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare pentru sticle și alte ambalaje

Recycle.jpg

15.02.2023

HOTĂRÂRE Nr. 1074/2021 din 4 octombrie 2021 Republicată privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile

Termen înregistrare:

  • 28.02.2023

Înregistrarea se face accesând link-ul:

Producătorii și comercianții de băuturi, obligați să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) pentru sticle și alte ambalaje

Obligaţiile privind înregistrarea vizeaza urmatoarele categorii de comercianti:

  • Producătorii de băuturi – este considerat producător sau importator în scopul SGR orice persoană juridică ce produce și introduce pe piața din România produse SGR, ori importă sau achiziționează intracomunitar produse precum apă îmbuteliată, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin sau băuturi spirtoase (produse SGR), în ambalaje de unică folosință din plastic, sticlă sau metal, cu volume între 0,1 litri și 3 litri inclusiv.
  • producatorii sunt obligați să realizeze obiective minime anuale de returnare a ambalajelor SGR, primul pas pentru atingerea acestor ținte fiind înregistrarea în sistem și încheierea contractului cu RetuRO Sistem Garanție-Returnare S.A. Aceștia nu vor mai putea să-și vândă produsele consumatorilor din România dacă nu s-au înregistrat în prealabil în baza de date a SGR.
  • Comercianții de băuturi – orice persoană juridică ce desfășoară activități de comercializare a produselor în ambalaje SGR către consumatorii finali, inclusiv activități din industria hotelieră, a serviciilor alimentare, unități care organizează evenimente, pregătesc și servesc alimente și băuturi. Acestia vor fi responsabili să se asigure că băuturile pe care le vând pe piața românească provin de la un producător înregistrat în SGR, și vor percepe o garanție de 0,50 RON la vânzarea fiecărei băuturi. - - de asemenea, comercianții trebuie să organizeze puncte de returnare a ambalajelor de băuturi, în cadrul cărora să ofere serviciul de preluare a ambalajelor și returnare a garanției către consumatori.

Procedura de înregistrare:

  1. Se va crea un cont de utilizator, introducând datele de identificare ale companiei și datele de contact ale persoanei desemnate în relația cu administratorul SGR.
  2. După activarea contului, persoana desemnată în relația cu administratorul SGR va completa toate informațiile solicitate, în conformitate cu prevederile legale.
  3. După introducerea acestor date, se va genera Formularul Standard de Înregistrare în SGR - completat automat cu datele deja introduse. Formularul trebuie semnat de către reprezentantul legal, folosind o semnătură electronică simplă sau calificată, tot prin intermediul portalului RetuRO.
  4. Ulterior înregistrării, se va trece la următoarea etapă, semnarea contractului cu administratorul SGR, RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A., de asemenea pe site-ul returosgr.ro

Amenzi pentru neînregistrarea în baza de date operată de către administratorul SGR:

  • Neînregistrarea în baza de date operată de către administratorul SGR atrage după sine o amendă între 20.000 și 40.000 RON.

Producătorii, importatorii și comercianții sunt așteptați să se înregistreze până pe data de 28 februarie 2023.

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 22/04

12°C

acum
vânt 22 kmh din VNV
vizibilitate 10 km

12°C

max

9°C

min

13°C

max

10°C

min

emis înCurs valutar BNR 22/04

EUR
4.9758
-0.01%
GBP
5.7677
-0.77%
USD
4.6712
+0.05%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic