Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Parteneriatul cu Turcia deschide noi ferestre de oportunitate pentru firmele românești, discutate la Camera de Comerț și Industrie a României

4-comunicat.jpg

13.06.2016

Luni, 6 iunie 2016, la Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a avut loc o întâlnire de lucru între președintele CCIR, dl. Mihai Daraban și E.S. dl Osman Koray Ertaş, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Turcia în România. Șeful misiunii diplomatice turce a fost însoțit de o delegație de oameni de afaceri din țara sa, formată din lideri ai Consiliului de Afaceri Turcia-România și condusă de co-președintele Consiliului, dl. Fatih Karamanci. La această întâlnire au mai participat din partea CCIR dl. Virgil Goagă, Director Relații Externe și dl. Mükerrem Aksoy, Consilierul Comercial al Ambasadei Republicii Turcia la Bucureşti.

Proximitatea geografică, multiplele conexiuni create de-a lungul istoriei, dar și cele de natură economică, dezvoltate mai ales în ultimii 26 de ani, reprezintă o platformă solidă în explorarea de noi căi pentru extinderea comerțului și cooperării între firmele românești și cele din Turcia.
“Vă propunem să abordăm o nouă strategie de încurajare a relațiilor comerciale. În acest sens, vă invităm să vă alăturați inițiativei noastre de a organiza în Turcia un forum B2B româno-turc, a cărui temă va fi promovarea oportunităților investiționale din România și schimburile de idei între oamenii de afaceri din cele două țări”, a spus dl. Fatih Karamanci. De asemenea, Co-Președintele Consiliului de Afaceri Turcia-România a propus organizarea unei delegații de oameni de afaceri români interesați de piața din Turcia, care vor avea astfel ocazia de a cunoaște mai bine mediul de afaceri turcesc, dar și modalitățile de facilitare a contactelor cu societăți din domenii complementare.

Dl. Fatih Karamanci s-a referit în mod special la necesitatea unei promovări mai intense a turismului în țara noastră, având în vedere volumul foarte scăzut al turiștilor turci care vizitează România.

“Totodată, considerăm că este nevoie de un sprijin mai eficient acordat mai ales companiilor cu un istoric comercial solid, care se pot alinia unor criterii riguroase. Ne referim aici la eliminarea acelor măsuri birocratice, cum ar fi necesitatea achitării taxei pe valoare adăugată aferentă importurilor în punctul de intrare al mărfii în România, care îngreunează în mod artificial parcursul unei afaceri”, a subliniat E.S. dl Osman Koray Ertaş.

„Apreciem în mod deosebit interesul companiilor cu capital turcesc pentru țara noastră și trebuie să remarc faptul că numărul acestora a crescut simțitor de la ultima vizită a E.S. Preşedintele Republicii Turcia, domnul Recep Tayyip Erdoğan la București, din 1 aprilie 2015. Turcia continuă să fie partenerul comercial cel mai important dintre țările non-UE, ceea ce ne onorează, dar ne și obligă în același timp”, a declarat dl. Mihai Daraban.
Referindu-se în continuare la principalele domenii de interes în relația celor două țări, președintele CCIR a menționat transportul și energia. Realizarea cablului electric submarin HVDC între România şi Turcia reprezintă un proiect major inclus în Strategia Energetică a României pentru perioada 2007-2020, la fel și oportunitatea dezvoltării rutelor de transport aerian Istanbul-Constanța-Cluj.

Informații de background

Cu un volum total al schimburilor comerciale de peste 4,43 miliarde euro, înregistrat la finele anului 2015, Turcia este primul partener comercial al României din afara UE şi al 5-lea partener în cadrul schimburilor internaţionale totale ale României.

Totodată, România este unul din partenerii comerciali importanţi ai Turciei, fiind pe locul 12 la export şi pe locul 15 la import. În România erau înregistrate 14.488 de companii cu capital turc în România la 30 aprilie 2016, (sursă: ONRC), dintre care 2228 sunt active (sursă: SNIA), cu un capital social subscris de 496,88 milioane Euro. Turcia ocupă astfel locul 16 în topul investitorilor străini din România (sursă: ONRC).

Biroul Comunicare Publică, tel. 0374474373, 0213190085, 0374474375, fax: 0213190156, e-mail: bcp@ccir.ro

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 08/05

15°C

acum
vânt 14 kmh din NV
vizibilitate 10 km

16°C

max

13°C

min

14°C

max

13°C

min

emis înCurs valutar BNR 07/05

EUR
4.9757
-0.01%
GBP
5.7992
-0.32%
USD
4.6253
-0.53%
IFR
4.9759
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic