Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Noua strategie pentru comerţ şi investiţii a Uniunii Europene "Comerţ pentru toţi"

20.01.2017

Comisia Europeană a propus în anul 2015 dezvoltarea unei noi strategii pentru comerţ şi investiţii a Uniunii Europene: „Comerţ pentru toţi". Provocarea Uniunii Europene este de a crea noi locuri de muncă, de a stimula investiţiile şi creşterea economică.

Comisarul UE pentru Comerţ, Cecilia Malmstrbm, a declarat în strategia „Comerţ pentru toţi" că politica comercială va deveni mai responsabilă, mai eficace şi mai transparentă, protejând nu doar interesele noastre, dar şi valorile noastre. Prin eficacitate se înţelege că politicile comerciale vor oferi avantaje depline consumatorilor, muncitorilor şi întreprinderilor mici, oferind, în acelaşi timp, instrumente şi informaţii necesare pentru ca întreprinderile mici şi mijlocii europene (IMM-urile), consumatorii şi lucrătorii să profite pe deplin de o deschidere mai amplă a pieţelor. Pe scurt, politica comercială garantează crearea a noi oportunităţi economice.

Pentru a asigura o transparenţă deplină a negocierilor pe marginea acordurilor comerciale, strategia prevede publicarea principalelor texte din cadrul rundelor de negocieri. Această procedură a fost iniţiată şi introdusă urmare a negocierilor purtate între UE şi SUA pe marginea Partneriatului pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP). Un alt principiu cheie pe care se va baza politica comercială a UE constă în respectarea valorilor europene, precum dezvoltarea durabilă, drepturile omului, comerţul echitabil şi lupta împotriva corupţiei. Rezultă că în acordurile comerciale încheiate de UE vor fi incluse normele de anticorupţie şi vor fi aplicate dispoziţii privind standardele fundamentale în domeniul muncii (dreptul sindical al lucrătorilor şi eliminarea muncii copiilor).

Noua strategie urmăreşte să eficientizeze acordurile comerciale, care vor genera mai multe oportunităţi şi, implicit, mai multe locuri de muncă în Europa. Mai mult de 30 milioane de locuri de muncă depind de exporturile din afara spaţiului UE, iar 90% din viitoarea creştere globală va avea loc în afara frontierelor Europei.

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 26/04

14°C

acum
vânt 22 kmh din VNV
vizibilitate 10 km

15°C

max

11°C

min

15°C

max

11°C

min

emis înCurs valutar BNR 25/04

EUR
4.9763
0.00%
GBP
5.8067
+0.33%
USD
4.6386
-0.39%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic