Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Noua lege a Registrului Comerțului

Conf-Piperea-Noua-lege-a-RC-24-11-22-FINAL.jpg

08.11.2022

Camera de Comerţ și Industrie a României și SCA Piperea și Asociaţii organizează, în ziua de 24 noiembrie 2022, începând cu ora 10:00, conferinţa „Noua lege a Registrului Comerţului”, la sediul CCIR din Bd. Octavian Goga nr. 2, sala Al. I. Cuza.

Legea registrului comerţului nr. 265/2022 intră în vigoare în data de 24 noiembrie 2022 și aduce modificări esenţiale atât infrastructurii Registrului comerţului și regimului publicităţii comercianţilor și a activităţilor lor esenţiale, cât și unor legi esenţiale pentru economia și societatea românească, cum ar fi Legea societăţilor, Legea insolvenţei, reglementarea simplificării formalităţilor de autorizare a funcţionării comercianţilor și reglementarea referitoare la prevenţia spălării banilor.

Noua lege a registrului comerţului introduce instituţia registratorului comercial, un funcţionar public de profesie jurist care va înlocui atât vechea instituţie a judecătorului delegat la registrul comerţului (care există încă din 1990, dar care va dispărea în baza acestei legi), cât și instituţia tranzitorie a directorului Oficiului registrului comerţului care, în baza abrogatei O.U.G. nr. 116/2009, a exercitat, prin delegare de atribuţii, funcţiile judecătorului delegat, din 2009 până în prezent.

Din punct de vedere procedural, judecătoria devine competentă să soluţioneze toate diferendele generate de înregistrările în registrul comerţului ale comercianţilor, persoane fizice, tribunalul rămânând competent doar pentru soluţionarea diferendelor care implică persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului.

Noua lege a registrului comerţului instituie un registru al beneficiarilor reali ai comercianţilor, persoane juridice, înscrise în registrul comerţului în România, precum și un identificator unic european. Aceste noi instituţii vor avea efecte importante atât în dreptul penal și procesual penal, cât și în dreptul fiscal și în dreptul internaţional privat.

Dezbaterile vor urmări:

  1. modificările aduse Legii societăţilor;
  2. modificările aduse părţii generale a Dreptului comercial;
  3. efectele asupra procedurilor de insolvenţă și de prevenţie a insolvenţei;
  4. regimul juridic și statutul personal al registratorului comercial;
  5. efectele în plan procesual, penal, fiscal și de drept internaţional privat ale registrului beneficiarilor reali.

Conferinţa va fi susţinută de cadre didactice ale facultăţilor de drept, de practicieni ai dreptului (judecători, procurori, avocaţi, notari, executori judecătorești), de practicieni în insolvenţă și de oameni de afaceri reprezentativi, precum și de reprezentanţi ai CCIR și ai Camerelor de comerţ bilaterale.

Conferinţa se adresează practicienilor dreptului, oamenilor de afaceri, studenţilor și mass-mediei, accesul în sală fiind gratuit.

Mai multe detalii despre eveniment regasiti la https://ccir.ro/event/conferinta-noua-lege-registrului-comertului/ 

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 26/04

12°C

acum
vânt 22 kmh din VNV
vizibilitate 10 km

16°C

max

12°C

min

15°C

max

11°C

min

emis înCurs valutar BNR 25/04

EUR
4.9763
0.00%
GBP
5.8067
+0.33%
USD
4.6386
-0.39%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic