Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Noi perspective de colaborare între România și Belarus, discutate la Camera de Comerț și Industrie a României

DSC_7653.jpg

09.02.2017

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a primit marți, 7 februarie 2017, vizita de lucru a dlui. Andrei Grinkevich, Ambasadorul Republicii Belarus în România, la CCIR Business Center. La întâlnire au mai participat dl. Lazăr Comănescu, consilier al preşedintelui CCIR, și dl. Virgil Goagă, director Direcţia Relaţii Externe.
Obiectivul principal al acestei întrevederi solicitate de ambasadorul Republicii Belarus, care şi-a început mandatul la 17 ianuarie a.c., l-a constituit identificarea oportunităților de dezvoltare a relațiilor economice bilaterale, în actualul context geopolitic și strategic din regiune.

După o scurtă prezentare a principalelor atribuţii ale Camerei de Comerţ şi Industrie a României, dl. Mihai Daraban s-a referit la modalitățile concrete de amplificare a relațiilor economice și cooperării bilaterale: „Oamenii de afaceri din cele două state îşi pot consolida relaţiile de colaborare prin participarea la târgurile şi expoziţiile internaţionale organizate la Romexpo, iar prezenţa producătorilor de tractoare din Belarus la INDAGRA – cel mai mare târg din sud-estul Europei, este o dovadă clară a utilităţii acestui instrument”.

La rândul său, ambasadorul Republicii Belarus în România, dl. Andrei Grinkevich, a vorbit despre climatul economic și investițional din țara sa, precum și despre relațiile economice dintre România și Belarus: „Ambasada consideră că relaţiile economice şi comerciale dintre cele două state nu sunt la potenţialul celor două medii de afaceri. Prin urmare, mandatul meu ca ambasador are ca element principal dezvoltarea acestor relaţii, pornind de la sectoarele-cheie în relaţia dintre cele două ţări, şi anume: industria lemnului, industria metalurgică şi industria chimică (…). În ceea ce priveşte noi ramuri de colaborare, la nivelul Belarusului au fost identificate următoarele: învăţământul superior, turismul (cu accent pe turismul medical), domeniul cercetării şi dezvoltării, inginerie şi IT.”

Având în vedere programarea unei noi sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale în toamna acestui an, cel mai probabil la Bucureşti, cu o componentă economică mult mai importantă,  ca efect al demersurilor Ambasadei de la București, E.S. dl. Andrei Grinkevich a propus folosirea acestei ocazii pentru organizarea unui forum de afaceri bilateral.

Informații de background

Conform ONRC, la data de 31 decembrie 2016, Republica Belarus nu se regăsea în clasamentul care include cele 50 de ţări de rezidenţă a investitorilor străini, în România fiind înregistrate 28 de companii cu capital din Belarus (sursa: ONRC prin platforma SNIA), care  au investit 587,526 Euro (sursa:ONRC prin platforma SNIA).

Belarus este membru în Uniunea Euroasiatică şi în Uniunea Vamală din regiune și a dezvoltat relații excelente cu China, investitor important în dezvoltarea noului „drum al mătăsii”.
 
Biroul Comunicare Publică, tel. 0374474373, 0213190085, 0374474375, fax: 0213190156, e-mail: bcp@ccir.ro

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 18/04

7°C

acum
vânt 22 kmh din V
vizibilitate 10 km

8°C

max

8°C

min

11°C

max

8°C

min

emis înCurs valutar BNR 18/04

EUR
4.9763
+0.02%
GBP
5.8158
-0.23%
USD
4.6625
-0.24%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic