Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Modificări ale reglementărilor vamale

20.03.2024

În data de 11 martie 2024, au fost publicate două ordine ale Autorităţii Vamale Române, respectiv:

Ordin AVR nr. 648 din 2024 publicat în Monitorul oficial nr. 197 din 11 martie 2024 , privind aprobarea Normelor tehnice privind prezentarea mărfurilor în vamă în locuri aprobate de autoritatea vamală, altele decât biroul vamal, în cazul exportului, reexportului şi ieşirii mărfurilor de pe teritoriul vamal al Uniunii.

Operatorii economici stabiliţi pe teritoriul vamal al Uniunii care deţin statutul de operator economic autorizat pot solicita ( printr-o cerere) autorităţii vamale, aprobarea unui loc în care să fie prezentate mărfurile în vamă, altul decât biroul vamal, în cazul declarării mărfurilor pentru regimul vamal de export sau în cazul reexportului.

Cererea poate avea ca obiect o singură operaţiune vamală sau se poate referi la mai multe operaţiuni de export, desfăşurate într-o perioadă determinată de timp, menţionată de solicitant.

Locul solicitat trebuie să fie clar determinat în cerere, cu indicarea adresei exacte şi descrierea acestuia, pentru a se aduce la cunoştinţa biroului vamal existenţa în locul respectiv de clădiri, depozite sau alte facilităţi necesare manipulării, depozitării sau păstrării mărfurilor în condiţii corespunzătoare.

Biroul vamal competent emite aprobarea numai dacă poate asigura supravegherea vamală a mărfurilor la locul aprobat fără a trebui să introducă măsuri administrative disproporţionate faţă de nevoile economice respective.

Ordinul AVR nr. 679 din 2024 publicat în Monitorul oficial nr.199 din 11 martie 2024, privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Vamale Române nr. 195/2023 pentru aprobarea modelului documentului administrativ simplificat electronic, a instrucţiunilor de completare a documentului administrative în format electronic şi a documentului administrative simplificat electronic utilizând aplicaţia EMCS-RO-Mişcări de control al mişcărilor cu produse accizabile.

Prezentul Ordin aduce modificari ale legislatiei vamale, respective:

  • modifica “Modelul documentului administrativ simplificat electronic”;
  • modifica si completeaza Instrucţiunile de completare a documentului administrativ în format electronic (e-DA) şi a documentului administrativ simplificat electronic (e-DAS);
  • se inlocuieste aplicaţia EMCS-RO-Mişcări de control al mişcărilor cu produse accizabile, cu aplicatia AES-RO– Sistem de export automatizat – AES, modificare valabila incepand cu data de 16 martie 2024.

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 27/04

13°C

acum
vânt 14 kmh din ENE
vizibilitate 10 km

14°C

max

12°C

min

17°C

max

12°C

min

emis înCurs valutar BNR 26/04

EUR
4.9765
0.00%
GBP
5.8018
-0.08%
USD
4.6373
-0.03%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic