Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Mihai Daraban: "Să aveți încredere în relațiile economice bilaterale România - Iran!"

comunicat.jpg

14.11.2016

Camera de Comerţ şi Industrie a României a organizat Forumul de afaceri multisectorial România – Republica Islamică Iran, la sediul CCIR Business Center, în marja vizitei la București a E.S. dl. Mohammad Javad Zarif, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Islamice Iran.

În deschiderea evenimentului, președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a evidențiat importanța reluării relațiilor economice dintre țările noastre și a lansat următoarea invitație participanților: „Să aveți încredere în relațiile economice bilaterale România–Iran!”

În România activează în prezent, la scurt timp după ridicarea sancţiunilor internaţionale, un număr de 672 de companii cu capital iranian, care au investit 7,66 milioane euro, ceea ce dovedește faptul că „firmele au înțeles (…) importanța pieței, poziția noastră geostrategică și geopolitică”, a spus dl. Mihai Daraban. „Pentru Iran, România este un partener vechi. (…) Vizita Ministrului de Externe al României și următoarele delegații vor putea îmbunătăți relaţiile dintre cele două state și mă bucur foarte mult că astăzi putem vedea cum cresc aceste relații, mai ales cele economice, care sunt un motor pentru cele două ţări”, a spus E.S. dl. Mohammad Javad Zarif, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Islamice Iran. „Relațiile bilaterale româno-iraniene vor beneficia de sprijin guvernamental și bancar, permițând realizarea unor proiecte comune importante”, a adăugat ministrul de externe iranian, subliniind că „Iranul este o țară stabilă economic, potrivită pentru investiții străine”.

„Întotdeauna prezența mea aici, la Camera de Comerț, este o deosebită bucurie pentru mine, pentru că observ că aici se face exact ceea ce trebuie să facă o Cameră de Comerț, împreună cu autoritățile statului, care oferă cadrul de dezvoltare și sprijinul de care oamenii de afaceri au nevoie (…) iar Camera de Comerț (…) produce aceste relații economice de calitate de care avem nevoie.”, a declarat Viceprim-ministrul Guvernului României, dl. Costin Borc.

În relația cu Iran, cifra de afaceri a României este aproape egală cu valoarea cifrei de afaceri a altor țări din Europa Centrală și de Est, respectiv a Ungariei, Poloniei și a altor țări din regiune, a spus în continuare oficialul român.
Conjunctura este favorabilă dezvoltării bilaterale în domenii precum cel al petrolului și al gazelor, unde România „are expertiză și există posibilități de dezvoltare în parteneriat a unor proiecte importante”, a adăugat ministrul Costin Borc.

La evenimentul de la sediul CCIR Business Center a participat și dl Gholamhossein Shafei, președintele Camerei de Comerţ, Industrie, Mine și Agricultură a Republicii Islamice Iran.

Camerele de Comerț naționale ale României și Iranului au semnat un protocol de colaborare care va sprijini derularea unor programe comune în sprijinul mediului de afaceri.

În partea a doua a Forumului economic a avut loc o sesiune de discuții business-to-business între companiile din cele două țări, care activează în sectoare de precum: energie, transport, industria medicală, minier, bancar, echipamente agricole, piese auto și construcții

Informații de background:

Ca urmare a aplicării regimului de sancţiuni internaţionale asupra Iranului, extins şi implementat la nivelul Uniunii Europene prin regulamentul 961/2010, cooperarea româno-iraniană a stagnat, iar tranzacţiile comerciale au fost afectate suplimentar de restricţiile în planul operaţiunilor bancare, chiar şi la produsele neincluse în regimul de sancţiuni.
Iranul deţine rezerve semnificative de hidrocarburi (ocupă locul al II-lea la nivel mondial la rezerva de gaze naturale şi locul al IV-lea la nivel mondial la rezervele de petrol), acestea constituind principala resursă de venituri a statului.

Camera de Comerţ, Industrie şi Mine a Republicii Islamice Iran (CCIM), înfiinţată în anul 1884, este un pilon de bază al sistemului instituţional de afaceri iranian, fiind controlată de stat. Preşedintele acestei instituţii are rang de secretar de stat şi este numit de către Ministerul Economiei şi Finanţelor.

Biroul Comunicare Publică, tel. 0374474373; 0213190085; 0374474375; fax: 0213190156; e-mail: bcp@ccir.ro

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 19/05

11°C

acum
vânt 14 kmh din SE
vizibilitate 10 km

11°C

max

11°C

min

17°C

max

12°C

min

emis înCurs valutar BNR 17/05

EUR
4.9751
-0.01%
GBP
5.8059
+0.11%
USD
4.5879
+0.23%
IFR
4.9759
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic