Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Lansarea Proiectului ROUNIT

27.11.2023

Asociația Românilor din Italia, Camera de Comerț și Industrie a României, Federația Patronatelor Societăților din Construcții și InfoCons vor lansa platforma ROUNIT în data de miercuri, 29 noiembrie 2023 ora 11:00 la ROMEXPO, Pavilion B3, Sala Titulescu. La eveniment vor participa reprezentanți ai Guvernului României, miniștri - secretari de stat, reprezentanți ai consiliilor județene, camere de comerț, patronate și organizații non-guvernamentale, oameni de afaceri, reprezentanți marcanți ai mediului de afaceri românesc autohton și din diaspora.

Obiectivele Proiectului ROUNIT:

  • facilitarea repatrierii capitalului românesc și a muncitorilor români din diaspora;
  • certificarea competențelor profesionale dobândite de românii din străinătate;
  • oferirea de soluții pentru criza forței de muncă cu care se confruntă companiile din România.

Despre Proiectul ROUNIT:

Proiectul ROUNIT își propune să creeze o punte de legătură eficientă între românii de pretutindeni și sectorul economic autohton. Rezultatele chestionărilor efectuate au arătat un interes reciproc puternic între comunitățile românești din străinătate și mediul de afaceri din România. ROUNIT dispune de o rețea capilară la nivel național de profesioniști conectați cu instituțiile publice locale - centrale și sistemul camerelor de comerț din România care oferă suport, consultanță și sprijin investitorilor români din străinătate și celor străini pentru dezvoltarea de noi afaceri, identificarea unor oportunități de business, accesarea de fonduri europene, ajutoare de stat sau fonduri guvernamentale, cercetare de piață, parteneriate publice sau private pentru dezvoltarea de afaceri.

Programul Evenimentului (11:00 - 13:00):

  • 11:00-11:30 – deschiderea evenimentului și prezentarea proiectului ROUNIT.
  • 11:30-12:00 – prezentarea rezumatelor chestionărilor și a dezbaterilor publice.
  • 12:00-12:30 – alocuțiuni ale partenerilor ROUNIT și reprezentanților instituțiilor guvernamentale.
  • 12:30-13:00 – discursuri ale reprezentanților mediului de afaceri și ale românilor repatriați, urmate de sesiunea de încheiere.
  • 13:00-13:30 – Semnarea de acorduri/parteneriate între ROUNIT și autorități: consilii județene, patronate, camere de comerț, instituții interesate pentru sprijinirea repatrierii capitalului românesc și a forței de munca români din străinătate.

"Sunt bucuros că reușim să lansăm programul ROUNIT. Dacă în anul 2014, cu ocazia deschiderii Camerei de Comerț și Industrie a României în Italia declaram că schimburile economice dintre România și Italia vor creste de la 13 miliarde la 20 de miliarde de euro până în anul 2020 (obiectiv aproape atins), putem spune că repatrierea capitalului românesc și a românilor din străinătate va creste PIB-ul României cu cel puțin douăzeci de procente până la sfârșitul anului 2026. ROUNIT este deja o realitate, acum depinde și de instituțiile statului român, consiliile județene și camerele de comerț să dorească valorificarea potențialului care îl reprezintă diaspora. Acum pot susține cu tărie că sunt foarte multe instituții anterior menționate care au boicotat acest proiect prin neimplicare. Rămâne de văzut dacă vom reuși să demolăm acest perete care a fost construit, cărămidă cu cărămidă, între România și diaspora. Sigur vom reuși." a declarat Eugen Terteleac, președintele Asociației Românilor din Italia.

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 02/03

6°C

acum
vânt 18 kmh din ENE
vizibilitate 10 km

8°C

max

6°C

min

8°C

max

6°C

min

emis înCurs valutar BNR 01/03

EUR
4.9699
+0.02%
GBP
5.8083
+0.11%
USD
4.5984
+0.35%
IFR
4.9683
-0.17%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic