Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

În atenţia agenţilor economci plătitori de impozit pe profit, care efectuează tranzacţii cu Turcia

25.01.2021

Vă informăm că începând cu data de 1 ianuarie 2021 cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzacţii cu o persoană situată într-un stat, care la data înregistrării cheltuielilor, este inclus în Anexa I şi/sau în Anexa II din Lista UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, NU SUNT RECUNOSCUTE CA ŞI CHELTUIELI DEDUCTIBILE FISCAL.

Astfel, prin punctul 10 din Legea nr. 296/2020 s-a introdus în Codul fiscal o nouă categorie de cheltuieli nedeductibile, respective “cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzacţii cu o persoană situată într-un stat care, la data înregistrării cheltuielilor, este inclus în anexa I şi/sau anexa II din Lista UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”.

Printre ţările menţionate în Anexa II din Lista UE a jurisdicţiilor necooperante fiscal se afla şi Turcia, astfel încât, toţi agenţii economici plătitori de impozit pe profit care efectuează tranzacţii cu Turcia, pierd dreptul de deducere, la calculul impozitului pe profit, a cheltuielilor aferente acestor tranzacţii.

În contextul prezentat mai sus, recomandăm agenţilor economici, să analizeze şi să revizuiască lista furnizorilor externi, prin prisma Listei UE a jurisdictiilor necooperante în scopuri fiscale (publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene). Recomandam, de asemenea, identificarea unor soluţii alternative pentru a evita costurile suplimentare generate de efectuarea acestor tranzacţii.

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 19/04

7°C

acum
vânt 14 kmh din ESE
vizibilitate 10 km

8°C

max

8°C

min

11°C

max

9°C

min

emis înCurs valutar BNR 19/04

EUR
4.9764
0.00%
GBP
5.8125
-0.06%
USD
4.6687
+0.13%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic