Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Impozitarea echitabilă: Comisia Europeană prezintă noile măsuri împotriva evaziunii fiscale practicate de întreprinderi

28.01.2016

Propunerile de vizează un răspuns coordonat la nivelul UE la problema evaziunii fiscale practicate de întreprinderi și urmează standardele globale elaborate de OCDE toamna trecută.

Sunt necesare reguli noi de aliniere a legislaţiilor fiscale din toate cele 28 de state ale UE, pentru a putea combate efectiv și eficient practicile fiscale agresive ale întreprinderilor mari.

Comisia Europeană a deschis un nou capitol în campania sa pentru o impozitare echitabilă, eficientă și favorabilă creșterii economice în UE, cu propuneri noi menite să combată evaziunea fiscală practicată de întreprinderi. Pachetul privind combaterea evaziunii fiscale îndeamnă statele membre să ia poziţie în mod mai ferm și mai coordonat împotriva companiilor care încearcă să evite să plătească impozitele care le revin în mod echitabil și să pună în aplicare standardele internaţionale împotriva erodării bazei impozabile și a transferului profiturilor.

Printre principalele caracteristici ale noilor măsuri propuse se numără:

  • măsuri juridic obligatorii de blocare a metodelor celor mai comune folosite de companii pentru a eluda plata impozitelor;
  • o recomandare adresată statelor membre, care conţine modalităţi de a preveni abuzurile în ceea ce privește tratatele fiscale;
  • o propunere către statele membre de a pune în comun informaţiile fiscale privind multinaţionalele care operează la nivelul UE;
  • acţiuni de promovare la nivel internaţional a bunei guvernări în domeniul fiscal;
  • o nouă acţiune la nivelul UE de alcătuire a unei liste a ţărilor terţe care refuză să joace corect.

Împreună, aceste măsuri vor împiedica planificarea fiscală agresivă, vor spori transparenţa între statele membre și vor asigura o concurenţă mai echitabilă pentru toate întreprinderile active pe piaţa unică.

Acţiuni-cheie

Pachetul are la bază cei trei piloni principali din agenda Comisiei pentru o impozitare mai echitabilă:

  • Asigurarea unei impozitări eficace în UE
  • Principiul fundamental al impozitării întreprinderilor este că acestea ar trebui să plătească impozite acolo unde își fac profiturile. Pachetul face propuneri concrete care să ajute statele membre să impună acest lucru. Comisia propune o Directivă privind combaterea evaziunii fiscale, cu măsuri juridic obligatorii care să dejoace unele dintre cele mai curente mecanisme de evaziune fiscală. Recomandarea sa privind tratatele fiscale le sugerează statelor membre cele mai bune metode prin care își pot proteja tratatele fiscale împotriva abuzurilor, în moduri compatibile cu legislaţia UE.
  • Creșterea transparenţei fiscal

Transparenţa este crucială pentru identificarea practicilor de planificare fiscală agresivă ale marilor companii și pentru asigurarea unei concurenţe fiscale echitabile. Pachetul lansat astăzi caută să îmbunătăţească transparenţa impozitelor pe care le plătesc întreprinderile, printr-o revizuire aDirectivei privind cooperarea administrativă. Conform regulilor propuse, autorităţile naţionale fac schimburi bilaterale de informaţii fiscale cu privire la activităţile companiilor multinaţionale. În felul acesta, statele membre vor avea la dispoziţie informaţii esenţiale care le vor permite să identifice riscurile de evaziune fiscală și să realizeze audituri fiscale mai ţintite. De asemenea, Comisia studiază în prezent și chestiunea separată a raportării publice ţară cu ţară, pentru care este în curs de realizare o evaluare a impactului, astfel încât iniţiativa să poată fi prezentată la începutul primăverii.

Asigurarea unor condiţii de concurenţă echitabile

Evaziunea fiscală și concurenţa fiscală dăunătoare sunt probleme globale, astfel că acţiunile de prevenire trebuie să treacă dincolo de graniţele UE. În vreme ce statele membre pun în aplicare noile standarde globale de transparenţă fiscală și de concurenţă fiscală loială, este important ca și partenerii internaţionali ai UE să facă aceleași lucruri. În reţeaua internaţională de bună guvernare în domeniul fiscal, ar trebui incluse și ţările în curs de dezvoltare, ca să poată beneficia și ele de lupta globală împotriva evaziunii fiscale. Pachetul cuprinde o Comunicare privind o strategie externă de impozitare eficace.

Scopul acesteia este să consolideze colaborarea cu partenerii internaţionali în combaterea evaziunii fiscale, să susţină măsurile UE de promovare a unei impozitări echitabile, bazate pe standarde internaţionale, și să ducă la o abordare comună a ameninţărilor externe de evaziune fiscală. Acest lucru va ajuta la asigurarea unor condiţii de concurenţă echitabile pentru toate companiile și pentru toate ţările.

Pachetul mai cuprinde și o comunicare generală și un document de lucru al serviciilor Comisiei, care explică motivaţiile politice și economice care stau la baza măsurilor individuale și a agendei mai ample a Comisiei împotriva evaziunii fiscale. El este însoţit și de un nou Studiu privind planificarea fiscală agresivă, care identifică principalele canale utilizate de companii pentru a evita impozitarea.

Context

Pachetul reflectă abordarea globală curentă politică și economică a impozitării întreprinderilor. În octombrie anul trecut, ţările OCDE au convenit o serie de măsuri de limitare a erodării bazei impozabile și a transferului profiturilor (BEPS). Și Parlamentul European a elaborat recomandări privind evaziunea fiscală a întreprinderilor.

Comisia se grăbește să îndeplinească promisiunea președintelui Juncker de a elabora o agendă cuprinzătoare de combatere a evaziunii fiscale, pentru a asigura o piaţă unică mai echitabilă și a promova crearea de locuri de muncă, creșterea economică și investiţiile în Europa.

Iniţiativele majore ale Comisiei din 2015, pentru creșterea transparenţei fiscale și reforma impozitării întreprinderilor, încep deja să dea roade: statele membre au aprobat propunerea privind transparenţa deciziilor fiscale în numai șapte luni și au fost lansate deja alte reforme substanţiale ale impozitării întreprinderilor. Comisia își va continua campania în favoarea reformei impozitării întreprinderilor și în 2016, cu propuneri importante, cum ar fi relansarea bazei fiscale consolidate comune a societăţilor (CCCTB).

Etapele următoare

Cele două propuneri legislative din acest pachet vor fi transmise Parlamentului European pentru consultare și Consiliului pentru adoptare. Consiliul și Parlamentul ar trebui să aprobe Recomandarea privind tratatele fiscale, iar statele membre ar trebui să respecte această recomandare atunci când își revizuiesc tratatele fiscale. De asemenea, statele membre ar trebui să se pună de acord în mod oficial cu privire la noua strategie externă și să decidă cum pot să o pună în aplicare cât mai rapid, după ce va fi aprobată de Parlamentul European.

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 04/05

9°C

acum
vânt 22 kmh din NE
vizibilitate 10 km

10°C

max

10°C

min

14°C

max

10°C

min

emis înCurs valutar BNR 02/05

EUR
4.9764
+0.01%
GBP
5.8180
-0.02%
USD
4.6500
+0.30%
IFR
4.9759
+0.11%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic