Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Elita mediului de afaceri a fost premiată pe 10 noiembrie în cadrul Galei "Topul Naţional al Firmelor"

comunicat-2.jpg

14.11.2016

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a premiat cei mai performanți oameni de afaceri din România, în cadrul Galei „Topul Național al Firmelor” (TNF), ediția a XXIII-a, care a avut loc la Centrul Expozițional Romexpo.

Evenimentul a fost marcat, în premieră în istoria galei TNF, de prezența ES Președintele României, dl. Klaus Werner Iohannis, și a Prim-Ministrului Guvernului României, dl. Dacian Cioloș.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, dl. Mihai Daraban, a declarat în deschiderea Galei Topul Național al Firmelor că „Topul Firmelor este o lucrare amplă, o lucrare care se bazează pe foarte mulți indicatori economici. Pe primele 10 locuri în clasament se situează 12.230 de societăți. Aceste societăți au un total de 135 mld. EUR cifră de afaceri și 11 mld. EURO profit de exploatare. Un alt indicator important este că aceste firme angajează 1.260.000 oameni. Cred că este foarte important acest aspect”. Dl. Daraban a vorbit despre implicarea pe care CCIR a avut-o în Codul fiscal, în demersuri privind învățământul profesional și în legea Parteneriatului Public-Privat, dar și în multe alte chestiuni importante cu impact asupra diplomației economice: „Permiteți-mi, domnule Președinte și domnule Prim-Ministru, să fiu vocea oamenilor de afaceri din sală și să vă rog să mediați pentru noi această predictibilitate economică de care avem nevoie, (…) nu numai pentru o atmosferă economică sănătoasă pe plan intern, dar inclusiv pentru promovarea externă a României. Iar în promovarea externă a României, un lucru important pe care ni-l solicită partenerii este de a dovedi într-un fel sau altul că suntem predictibili.”.

Președintele României, dl. Klaus Iohannis, a felicitat toate companiile care, potrivit clasamentului realizat de CCIR, se regăsesc pe primele poziții, dar și organizatorii pentru că celebrează performanțele mediului de afaceri în mod consecvent. Președintele României a subliniat câteva cifre referitoare la rezultatele economice: „Pe semestrul I din 2016, în raport cu perioada similară a anului trecut, cifra de afaceri la nivelul întregii economii a crescut cu 6%, în timp ce profiturile companiilor au crescut cu 8,6%, ceea ce este un semn clar de viabilitate a afacerilor. Rata medie de profitabilitate la nivelul economiei naționale a crescut progresiv, de la 4,5% în 2014, la 5,3% în 2015, și la 6% pe semestrul I în 2016, în timp ce numărul firmelor care au înregistrat profit a crescut cu aproape 10%. (…) Rata șomajului a scăzut către 6%, iar economia a creat, în ultimul an, peste 160.000 de locuri de muncă, în timp ce câștigul salarial real a crescut cu circa 15% pe primele 9 luni”. Președintele Klaus Iohannis a enumerat și o serie de aspecte care trebuie îmbunătățite: „Nu este suficient să spunem că România este competitivă din punct de vedere fiscal, prin nivelul cotei unice de 16%. (…). Avem nevoie de claritate și disciplină în relația dintre stat și contribuabil (…). Trebuie să recunoaștem că încă avem probleme considerabile cu evaziunea fiscală. În această privință, statul și mediul de afaceri trebuie să înțeleagă, deopotrivă, riscurile perpetuării acestui cerc vicios. (…) Știu foarte bine că, în contextul actual, mediul de afaceri își dorește predictibilitate. (…) România are nevoie să fie predictibilă din punct de vedere economic, în planul fiscal-bugetar și al stabilității macroeconomice.”.

Prim-Ministrul Guvernului României, dl. Dacian Cioloș, a vorbit în cadrul galei TNF 2016 despre importanța asigurării predictibilității necesare pentru ca sectorul privat să continue investițiile: „O prioritate pe care am stabilit-o încă de la începutul mandatului acestui guvern și apoi, în urma consultării cu dvs., reprezentanții mediului de afaceri, a fost asigurarea predictibilității. S-a vorbit mult în această seară despre predictibilitate și cred că este firesc. Facem eforturi pentru a menține această predictibilitate, inclusiv acum, în această perioadă premergătoare campaniei electorale, când se adoptă foarte repede sau pe repede înainte prevederi legislative care nu au în spate un studiu de impact, care nu  trec printr-un proces firesc de consultare publică și care nu pot sprijini dezvoltarea economică pe termen mediu și lung”. Premierul a vorbit și despre o măsură luată în ultima perioadă, ca urmare a solicitărilor mediului de afaceri: „E vorba de o schemă de ajutor de stat  care vizează investiţii de dimensiuni medii între 1 şi 5 milioane, pornind şi de la observaţia că dincolo de acea schemă, care viza marile investiţii făcute în general de companii mari, în România avem peste 95% întreprinderi mici şi mijlocii, care trebuie stimulate pentru a se putea dezvolta şi pentru a putea să investească.”.

În premieră, Camera de Comerț și Industrie a României a conferit distincția Meritul Comercial, având la bază dispoziții legale și statutare. Premiul a fost acordat de către președintele CCIR ministrului afacerilor externe, dl. Lazăr Comănescu. „Dl. ministru Lazăr Comănescu a fost și este pentru noi deschizătorul de drumuri. Practic, dânsul, cu experiența diplomatică îndelungată pe care o are, a redeschis acele punți ale diplomației economice, dându-i Camerei de Comerț atributul de a organiza misiuni economice în străinătate, degrevând decidentul politic de responsabilitatea vis-a-vis de o persoană sau alta, Camera de Comerț asumându-și public(…) numărul și calitatea agenților economici care vor însoți decidenții politici ai României la nivel înalt”, a declarat dl. Daraban.

„Îi mulțumesc foarte mult Camerei de Comerț și Industrie a României pentru deosebita onoare pe care mi-o face. (…) Înțeleg această deosebită onoare ca derivând din aprecierea pe care ați acordat-o și o acordați activității MAE în privința dimensiunii economice a diplomației. Îmi permit să spun că, de la începutul mandatului ca ministru de externe, mi-am propus să acord o atenție mult mai mare dimensiunii economice a politicii externe românești și a diplomației române. (…) Este absolut necesar ca o politică externă eficientă să pună în prioritățile sale componenta economică. Consider că distincția este pentru întregul Minister de Externe și, în mod deosebit, pentru toți cei implicați în diplomația economică, fie că e vorba despre cei care lucrează direct în minister sau despre cei care lucrează în misiunile noastre diplomatice. Însă, dincolo de acest lucru, acești pași nu erau posibili fără să fi avut alături de noi Camera de Comerț și Industrie a României.”.

Topul Naţional al Firmelor, celebrat în cadrul unei gale la care au participat peste 600 de invitaţi – companii, reprezentanţi ai autorităţilor, ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti – a fost organizat în baza unei metodologii axate pe indicatori precum cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane şi a capitalului angajat.
Pe primele locuri (1-10) la nivel naţional s-au clasat peste 12.000 companii – operatori economici din diferite sectoare de activitate: peste 4.300 din industrie, aproape 3.400 din servicii, circa 2.800 din comerț și turism, 461 din cercetare-dezvoltare și high-tech, 610 din agricultură, silvicultură și pescuit, 580 din construcții.

4.812 de companii, cu o cifră de afaceri de 102 miliarde de euro, un profit din exploatare de 8,5 miliarde euro și cu un număr total de salariați de 814.847, s-au clasat pe primele 3 locuri ale topului, dintre care 1.868 de companii s-au clasat pe locul I.
În cadrul galei au fost acordate și premii de excelență companiilor care au obținut rezultate deosebite la export, celui mai bun angajator cu capital integral privat românesc, firmei care a înregistrat cea mai mare creștere pe piața Bursei de Valori București, cea mai mare ascensiune după listarea pe piața AeRO a Bursei de Valori București, pentru excelență în afaceri și nu numai.

Biroul Comunicare Publică, tel. 0374474373, 0213190085, 0374474375, fax: 0213190156, e-mail: bcp@ccir.ro

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 19/05

11°C

acum
vânt 14 kmh din SE
vizibilitate 10 km

11°C

max

11°C

min

17°C

max

12°C

min

emis înCurs valutar BNR 17/05

EUR
4.9751
-0.01%
GBP
5.8059
+0.11%
USD
4.5879
+0.23%
IFR
4.9759
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic